De komende dagen belooft het tropische heet te worden! Voor wie het hoofd koel wil houden: ziehier onze coole tips voor warme dagen.

1. Vermijd cafeïne en alcohol

Als de temperaturen stijgen, lijkt een fris biertje of vrolijke cocktail misschien extra uitnodigend maar: zowel cafeïne als alcohol dehydrateren het lichaam, en dat is nu net wat we niet willen.

2. Beweeg, maar doe het rustig aan

Tijdens de middag ga je best niet buiten sporten, reserveer hiervoor liever de vroege ochtend of avond, of ga naar het fitnesscentrum.

Helemaal stilvallen, is echter ook niet de bedoeling. Heb je bijvoorbeeld een zittend beroep, dan kun je best nu en dan best een korte wandeling (in de schaduw) maken om de bloedsomloop te stimuleren.

3. Koel af met water

Een eenvoudig middeltje om af te koelen is: vul een plantenspuit met water en trakteer jezelf regelmatig op een frisse ‘neveldouche’. Ook een koud voetenbad of even de polsen onder fris water houden, is een aanrader als je het te warm krijgt.

4. Laat nooit kinderen of huisdieren achter in de wagen

Zelfs niet voor een paar minuten! De temperatuur in de wagen stijgt heel erg vlug, ook als deze in de schaduw geparkeerd staat. Kinderen en huisdieren zweten minder makkelijk, waardoor hun lichaam minder makkelijk kan afkoelen.

5. Drink, drink en drink

Wacht niet tot je dorst hebt, maar drink de hele dag door regelmatig een glaasje water.

iStock_98717621_MEDIUM

Trek je er met de wagen op uit, vergeet dan zeker niet enkele flessen water mee te nemen én ook regelmatig te drinken. Hou er rekening mee dat de airconditioning in de auto ook voor uitdroging zorgt.

6. Las een siësta in

Indien mogelijk overbrug je de hete middaguren door een korte siësta te houden. Wellicht slaap je ‘s nachts door de warme temperaturen ook wat minder goed waardoor zo’n dutje extra deugd doet.

7. Denk ook aan je huisdieren

Huisdieren hebben het ook moeilijk tijdens een hittegolf. Let erop dat ze voldoende te drinken hebben en een koel plekje in huis om bij te komen. Leg bijvoorbeeld een dun dekentje of een handdoek op een koele vloer waarop ze rustig kunnen slapen.

8. Zoek koele oorden op

Geen airco in huis en je weet echt niet meer waarheen om af te koelen? Ga wandelen in het bos: de zon kan moeilijker door het bladerdek dringen waardoor het er vaak frisser is. Of ga shoppen in een overdekt shoppingcentrum, ideaal om even aan de hitte te ontsnappen (en wie weet loop je er wel tegen enkele geweldige koopjes aan, win-win).