Maak kennis met de meest duurzame jeans ter wereld

815

De modewereld mag dan een bubbel vol glitter, glamour en mooie mensen zijn, de mode-industrie is dat beslist niet. Na de olie-industrie is het zelfs de meest vervuilende ter wereld. En daar wil Antwerpenaar Tom Duhoux iets aan doen: hij lanceert de meest duurzame jeans ter wereld.

De kledingproductie is de afgelopen vijftien jaar verdubbeld. Kledij wordt bovendien ook sneller dan ooit tevoren weggegooid. En met de recyclage ervan, is het triest gesteld: maar liefst de helft van de Vlaamse kledij komt terecht bij het restafval. “Erg jammer want de katoenteelt, het hoofdbestanddeel van de meeste kledij, is enorm arbeidsintensief en vervuilend”, zegt Tom Duhoux. “Bovendien kan katoen perfect gerecycleerd worden.” Met zijn denimlabel HRVST lanceert Tom de meest duurzame jeans ter wereld. Eentje die de wereld een stukje mooier moet maken, en bovendien nog hip en fashionable aan de billen oogt ook. Win-win.

Tom, moeten we echt geloven dat het om de meest duurzame jeans ter wereld gaat? 
Toch wel hoor. Er zijn wel al merken die duurzame mode produceren, maar de HRVST jeans is de allereerste ooit die gemaakt wordt van 50% gerecycleerde denim, dat percentage is nog nooit eerder gehaald. We werken samen met een West-Vlaamse spinnerij die de garen maakt, de jeans zelf worden gemaakt in Italië – dus binnen Europa – en echt alles wat gebruikt wordt om de jeans te maken, van knop over kleurstof tot label, is recycleerbaar. We hebben nu voor jeans gekozen, omdat jeans een beetje het symbool is van de vervuilende industrie én omdat iedereen wel jeans draagt. Maar de bedoeling is om mettertijd ook andere ‘gerecycleerde’ kledingstukken te gaan produceren.

Sommige winkelketens proberen het vervuilende aspect van de mode-industrie te temperen door zelf oude kleren in te zamelen voor recyclage.
Ja, maar vaak worden de kledingstukken die nog draagbaar zijn, verscheept naar Afrika. In feite overspoelen we de Afrikaanse markt met onze oude kleren. Wat niet meer draagbaar is, wordt wel gerecycleerd, maar vaak gaat het om minderwaardige stoffen die niet echt geschikt zijn voor de mode.

Om de HRVST jeans te maken, verzamelde je in heel Vlaanderen oude en versleten jeans in. Het eindresultaat kunnen we pas volgend jaar zien, wanneer de jeans effectief beschikbaar is. Wat moeten we ons voorstellen van de collectie?
Het gaat om 3 jeansbroeken en een salopette voor vrouwen, en 3 jeansbroeken en een jeansvest voor mannen. Ontwerpster Ellen Robinson, bekend van haar designs voor onder andere Lee en Bellerose, tekende de modellen. In december start via de website de voorverkoop. Zo kunnen we al een inschatting maken van hoeveel stuks we moeten produceren en gaan we niet met een onnodige overstock zitten. De collectie zelf zal dan in het voorjaar van 2018 definitief opgeleverd worden. We gaan trouwens ook uitpakken met een eigen onderhoudsservice voor je jeans. Als die stuk is of versteld moet worden, dan kunnen we dat prima doen; zo hoef je hem niet meteen weg te gooien. Bij de jeans hoort ook een waarborg. Wanneer je hem om één of andere reden niet meer wil dragen, kun je hem terugsturen in ruil voor een waardebon van 15 euro.

www.hrvst.be