Hoera, het is de komende dagen heerlijk zonnig! Tijd om van het mooie weer te genieten, en dan nog liefst in je eigen tuin natuurlijk. Dat je jezelf moet insmeren, weet je ondertussen. Maar wat is dat van die uv-stralen, wat doe je met geopende zonnecrème en hoe vaak smeer je best? Een overzichtje.

Hoe zit dat precies met uv-stralen?

De zon straalt drie soorten ultraviolet licht uit: uv a, uv b en uv c. Uv c wordt tegengehouden door de ozonlaag, maar tegen a en b moet je jezelf goed beschermen. Uv b veroorzaakt zonnebrand. Uv a speelt dan weer een grote rol bij de ontwikkeling van huidkankers én zorgt voor een snellere huidveroudering en rimpels. Beschermen tegen beiden is belangrijk.

Welke zonneproducten smeer ik het best?

Er zijn heel wat verschillende zonnecrèmes en sprays te koop. Er geldt niet altijd: hoe duurder, hoe beter. Het is belangrijk dat je de labels goed leest. Het is belangrijk dat het zonneproduct beschermt tegen uv a en uv b. Het is daarom belangrijk dat beiden vermeld staan op de verpakking.

En voor de kinderen?

Ook hier gelden dezelfde regels: zorg dat uv a en uv b op de verpakking vermeld staan. Smeer kinderen 30 minuten voor ze in de zon komen in. Zorg zeker voor een hoofddeksel en vermijd de zon tussen 12 uur en 16 uur. Smeer factor 50. Dat geldt trouwens ook voor de lichte huidtypes: kies een hoge factor! En smeer minstens elke twee uur opnieuw in. Bovendien is het erg belangrijk dat je voldoende smeert, liever te veel dan te weinig.

Hoe lang mag ik mijn zonnecrème bewaren?

In het principe bewaar je zonnecrèmes tot 12 maanden na opening, zo staat het vermeld op de verpakking. Test-Aankoop deed vorig jaar een onderzoek. Wat bleek? Ook producten die langer dan 12 maanden geopend waren, beschermden nog steeds. Al houd je best enkele regels in acht: ruikt je zonneproduct raar of merk je dat de structuur is veranderd? Dan gooi je hem meteen in de vuilnisbak.

Ik word mooi bruin, moet ik dan smeren?

Ja, de uv b-stralen zorgen dat je bruin wordt. De bruining van je huid is eigenlijk een verdedigingsmechanisme tegen verdere verbranding. Dat wil dus zeggen dat je huid is beschadigd. Zelfs als je gemakkelijk bruint, is smeren noodzakelijk.

Algemene tips voor zonnekloppers:

  • Smeer je 30 minuten voor je in de zon gaat in.
  • Breng minstens om de twee uur een nieuwe laag aan. Zweet je veel? Smeer dan vaker.
  • Een waterproof zonnecrème is geen garantie. Smeer je na het zwemmen opnieuw in.
  • Bewaar zonnecrème altijd op een droge en donkere plek.
  • Draag altijd een hoofddeksel en blijf tussen 12 uur en 16 uur liefst in de schaduw.
  • Bescherm je gezicht goed: smeer dagelijks een dagcrème met bescherming tegen de zon.
  • Vergeet niet: de zon bezorgt je dan wel tijdelijk een bruine huid, maar ze is ook verantwoordelijk voor rimpels. Jezelf beschermen is de boodschap. (bron Test-Aankoop)

(Tekst Goele Tielens/ foto’s Getty Images)