Kerstavond en je ben mega aan het stressen omdat je gasten binnen enkele uren al voor de deur staan, en je huis is een rommeltje. Het plan was nochtans om én cadeautjes te kopen én een heerlijk feestmenu op tafel te toveren én je huis poetsen. Alleen, van dat poetsen is niet veel terecht gekomen. Ziehier 7 snelle tips om je huis toch nog op orde te krijgen (of toch de indruk te geven alsof alles er netjes en proper is).

Wat te doen als je huis overhoop ligt en je straks gasten over de vloer? In elk geval niet als een gek beginnen te poetsen, daar is het al veel te laat voor. Weet dat je gasten immers maar op een paar details letten, en dat je met enkele simpele ingrepen de indruk kunt wekken dat je huis spik en span is.

1. Alles begint met de entree

Een eerste indruk is alles, ook wat je huis betreft. Een mooie en nette inkom is dan ook het halve werk. Zorg er voor dat alles er proper is, berg jassen en schoenen netjes op en vooral: hou voldoende plaats vrij voor de jassen, sjaals en mutsen van je gasten.

Tip: heeft je huis een kleine, nauwe gang? Hang dan een grote, lange spiegel aan de muur en je inkom lijkt meteen veel groter.

2. Verwijder haren van huisdieren

Een zetel vol katten- of hondenharen kan echt niet, en al zeker niet je gasten in die harige zetel moeten plaatsnemen. Zelf ben je natuurlijk dol op je huisdier, maar niet iedereen heeft het zo begrepen op je harige huisgenoten, en sommige mensen hebben last van allergieën. Die zetel toch maar even goed stofzuigen dus.

3. Poets de plaatsen waar de mensen op letten

Zijnde: de gootsteen en het toilet. Vlug even proper maken dus.

Het toilet kan je overigens makkelijk poetsen: doe een beetje bleekwater in de pot en borstel. Laat de borstel staan. Reinig de lavabo en de boven- en onderkant van het deksel en bril met een schoonmaakspray. Droog af met een handdoek die daarna in de was gooit. Spoel de pot door met de borstel er nog in (zo is die ook meteen proper). Spray de vloer en ga er even met een dweil over om op te drogen. En klaar!

Let ook op de details: heb je gedacht aan voldoende rollen wc-papier, aan een vers stukje zeep om de handen te wassen en propere handdoeken? Vergeet ook een lekker ruikende verfrissingsspray niet, altijd handig om gênante geurtjes mee te verdoezelen.

4. Gebruik natte doekjes

Oké, natte poetsdoekjes zijn we wat duurder maar in noodgevallen zijn ze wel bijzonder handig. Ze nemen het stof meteen weg, doen het oppervlakte blinken èn je huis ruikt alsof het pas gepoetst is.

5. Stofzuigen met waspoeder

Als je dan toch nog vlug vlug moet stofzuigen: gooi eerst wat waspoeder op het tapijt. Na het stofzuigen zal je tapijt extra proper zijn en je huis heerlijk fris ruiken.

6. Een beetje groen in huis

Vuil hoopt zich op in de verborgen hoekjes en kantjes van je huis. Maar in plaats van deze plekken nog vlug aan te pakken – heeft geen zin en niemand ziet die plaatsen – kun je beter wat extra planten en bloemen in huis halen. Ze fleuren een ruimte op en zorgen voor een instant goed gevoel. En het oogt stijlvol natuurlijk.

7. Ruim op (of doe alsof)

De vloek van elk huishouden: rommel in huis, met als vervelend extra dat het zich mysterieus lijkt te vermeerderen. Denk aan tijdschriften, boeken, vuile glazen, post of enveloppen van post, kleine papiertjes allerhande… Opruimen is de boodschap en als je niet veel tijd hebt, dan doe je maar alsof. Ga de woonkamer en eetkamer rond en haal alles weg wat weggesmeten moeten worden, zoals papierrestjes en lege enveloppen. Bij een volgende ronde haal je alles weg wat niet thuishoort en een beter plaatsje verdient, zoals de lege glazen of de boeken en tijdschriften. De rest – dingen waar je niet meteen raad mee weet – doe je in een grote mand of zak die je uit het zicht zet (bijvoorbeeld in de berging). Na het feestje kun je rustig alle rommel sorteren en ze een definitieve plek geven (of weg doen indien nodig).

8. Groepeer

Leg alle soortgelijke dingen samen voor een ordelijk gevoel. Dus: alle boeken samen, alle afstandsbedieningen samen, alle papier… noem maar op.

9. Vuile ramen? Doe de gordijnen dicht!

Alleen aan te raden als je ‘s avonds een feestje geeft en het toch al donker is. Overdag zullen je gasten het maar vreemd vinden dat je plots de gordijnen dicht doet.

10. Steek kaarsen aan

Dim de lichten een beetje en steek kaarsen aan. Je gasten zullen denken dat je dit doet voor de gezelligheid. In feite wil je gewoon dat ze minder goed zien dat niet alles even proper is en dat er hier en daar nog stof ligt. Kies voor geurkaarsen, ze laten je huis lekker ruiken (behalve tijdens de maaltijd, dan werken parfums eerder storend).

Vlug, en nu aan de slag!