Achter de schermen: 5 vragen aan de huwelijksfotograaf

53
Camera op trouwfeest

Bart Boodts fotografeert koppels op hun mooiste dag: “Bij mij geen trendy filters: een huwelijk is tijdloos.”

1. Waarom ben je huwelijksfotograaf geworden?

Bart Boodts: “Ik ben gestart met artistiek naakt en portretfotografie. Toen ik 4 jaar geleden fulltime zelfstandig fotograaf werd, heb ik mijn aanbod uitgebreid met huwelijksfotografie. Als huwelijksfotograaf neem je een bijzondere rol in: je stapt mee in een dag vol geluk en je maakt even deel uit van de familiebubbel. Eigenlijk fotografeer ik alles wat te maken heeft met het leven, zoals geboortes, huwelijken en communies. Ik wil onvergetelijke dagen vastleggen zodat je er een mooie herinnering aan overhoudt.”

2. Wat vind je het moeilijkste aan huwelijksfotografie?

“Je moet snel denken want het feest loopt gewoon door. Bij slechte lichtomstandigheden moet ik bijvoorbeeld vliegensvlug beslissen of ik een flitser gebruik of niet en waar ik die opstel. Ook de kus kan een stressmomentje zijn. Soms grapt de burgemeester dat de fotograaf de kus niet heeft kunnen vastleggen en dat het bruidspaar het nog eens moet overdoen. Maar eigenlijk heb ik de foto al lang gemaakt.” (lacht)

3. Hoe stel je koppels op hun gemak?

“Ik doe altijd eerst een pre-wedding shoot in de natuur. Dat duurt maar een halfuur of een uur en je mag je gewone kleren dragen. Zo’n pre-wedding shoot is gewoon wat freestylen en zot doen maar het is een must om het koppel al te laten wennen aan de camera en de aanwezigheid van een fotograaf. Verder probeer ik zo ongemerkt mogelijk aanwezig te zijn en laat ik de koppels niet poseren. Ik zal bijvoorbeeld eerder vragen om de openingsdans al eens te oefenen, zo vergeten ze al gauw dat ik er ben.”

4. Heeft COVID-19 een grote impact gehad op je werk?

“Veel koppels hebben hun huwelijk uitgesteld naar volgend jaar, of hebben dit jaar de officiële plechtigheid gehouden en geven in 2021 het feest. Ik heb geen extra kosten aangerekend voor de gesplitste feesten, maar ik heb wel aan m’n klanten gevraagd om hun nieuwe feestdatum met mij te overleggen. In tegenstelling tot vorige jaren kreeg ik dit voorjaar ook geen last-minute boekingen binnen. De feesten die wel doorgingen werden natuurlijk gedomineerd door mondmaskers. Twee foto’s met mondmasker zijn nog grappig, het is een weerspiegeling van de tijd. Maar een hele reportage … En vreemd genoeg kreeg ik vanaf half mei – toen fotografen terug aan de slag mochten – enorm veel boekingen voor artistieke naaktfoto’s. Ik denk dat veel vrouwen hun bucketlist wilden afwerken.” (lacht)

5. Welke anekdote uit je carrière zal je nooit vergeten?

“Vorig jaar trok ik met een bruidspaar de natuur in voor hun huwelijksreportage. Het was een warme dag met een staalblauwe hemel. Maar toen we 10 minuten in de velden stonden, viel de regen plots met bakken uit de lucht! Uiteraard hadden we geen paraplu’s bij. De bruid trok haar jurk over haar hoofd en de bruidegom bleef rustig zijn sigaret roken. Mijn eerste reflex was om mijn camera te beschermen tegen het nat, maar ik heb toch snel nog enkele foto’s gemaakt. Die waren zo verrassend dat ze al enkele prijzen gewonnen hebben. Ook het koppel zal dat moment niet snel vergeten!”

tekst: Anouk Mouton – foto: Unsplash / Bart Boodts Photography