Zo organiseer je de ideale trouwreceptie

260
Glas heffen op receptie

De trouwreceptie volgt traditioneel na de officiële huwelijksceremonie. Het is hét moment om het gelukkige paar te feliciteren en hen een cadeau te geven. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij helpen je op weg. Maar onthoud alvast deze belangrijkste les: het is jouw dag en jij kiest wat je wil.

Wel of geen receptie?

Ga je voor een intieme bruiloft in kleiner gezelschap? Dan kan je je afvragen of een receptie wel nodig is. Je zal immers tijdens het avondfeest of diner tijd genoeg hebben om met iedereen te praten. Wil je die mooie dag echter met meer mensen delen dan alleen je inner circle? Ga dan voor de receptie waar je ook buren, collega’s en verre vrienden deelgenoot kan maken van jullie geluk.

De uitnodiging

De grootste angst van je gasten is om over- of underdressed op je huwelijk aan te komen. Vermeld dus een duidelijke dresscode. Vraag ook aan alle genodigden om tijdig hun aanwezigheid te bevestigen. Belangrijk voor de catering, want niemand heeft zin om te weinig óf te veel te voorzien. Zeker dat laatste kan budgettair zwaar doorwegen. Wie trouwt, krijgt doorgaans ook cadeaus. Schroom is niet nodig, als je graag geld krijgt, vermeld dan je rekeningnummer op de uitnodiging.

In de rij handjes schudden? Hoeft niet!

In het verleden was de receptie stijf, wat saai en verplichte kost. Het trouwkoppel zag het als een verplicht nummer, stond de hele tijd handen te schudden en genoot er niet altijd van. Gelukkig zijn we 2021 en heb je zelf de regie in handen. Geen verplichtingen en regels meer, vul de receptie in zoals jullie dat willen.

Zelfde locatie als je avondfeest?

Geen zin om heen en weer te rushen? Op heel veel trouwlocaties is er ruimte om receptie én avondfeest te houden. Heel erg praktisch, al is er één maar: er komt een moment dat gasten die enkel voor de receptie zijn uitgenodigd, moeten vertrekken. Dat kan een pijnlijk en gênant moment zijn voor sommigen.

Voorzie voldoende tijd

Gemiddeld duurt een trouwreceptie twee uur. Maar afhankelijk van het aantal genodigden en wat je in die tijd wil doen, kan je de duur aanpassen. Zorg dat je voldoende tijd hebt om
iedereen te verwelkomen en gezellig met hen te toosten op jullie huwelijk. Heel wat trouwers kiezen ervoor om een fotoshoot te integreren in de receptie. Reserveer dan wat extra tijd, anders ben je voortdurend met je foto’s bezig en krijgen de gasten je amper te zien.

Broodjes en bubbels

De klassieker – en nog altijd een goed idee – is een lunchreceptie met verse broodjes en bubbels. Maar je kan ook voor iets anders kiezen. Waarom geen high tea, attractieve donut wall, een frietkraam of originele fingerfood?

Alternatieven voor het gastenboek

Niets tegen een traditioneel gastenboek, maar het kan ook anders. Koop flessen wijn uit het jaar waarin je trouwt en laat gasten wat op de flessen schrijven. Heel fijn om maanden later een flesje met wensen boven te halen. Ook fijn is om gasten op kleine stenen hun wensen te laten schrijven, of in een zelfgeknutselde wensboom. Of laat polaroids van alle gasten maken waarop ze dan zelf een boodschap kunnen schrijven.

Solidair trouwen

Liever geen grote cadeaus of geld als cadeau? Geef je gasten dan aan dat je liever zou hebben dat ze een donatie doen aan het goede doel van jullie keuze. Zo kan ook deze organisatie mee genieten van jullie huwelijksgeluk.

Auteur: Valerie De Groodt / Foto: Unsplash