Iedereen aan het wokken

333

Weinig tijd en toch gezond eten? Dan is wokken de ideale manier.  Roerbakken, stoven en stomen: een wokpan is enorm veelzijdig en gebruiksvriendelijk! Met onderstaande tips van Beka maak je nog betere wokgerechten en om de theorie in de praktijk om te zetten, is er natuurlijk ook een receptje.

 

Tips om goed te wokken

Voorbereiding is alles! Omdat wokken zo snel gaat, is het aangewezen om op voorhand al je ingrediënten al te snijden.
Laat je wok goed verhitten. Voeg pas je vetstof en daarna je ingrediënten toe als de pan echt heet is.
Respecteer de gaartijd. Bak eerst alle ingrediënten die een langere gaartijd vereisen (vlees, gevogelte of vis) en pas daarna je groenten. Ook de groenten moet je in een welbepaalde volgorde roerbakken; zachte groenten met veel water hou je voor het laatst.
Snij alles in kleine, gelijke stukken. De bereidingstijd zal veel korter zijn als alle ingrediënten dezelfde grootte hebben.
Wokken = roerbakken. De naam zegt het zelf; om alle ingrediënten gelijk te garen moet je alles continu omroeren (of opschudden).
Benut de warmtezones. Door de bolvorm van je pan kan je je ingrediënten in verschillende warmtezones garen. Vlees of vis leg je laag aangezien deze het langst moeten garen, ui of knoflook kan je iets hoger schuiven om te vermijden dat ze verbranden.
Gebruik de juiste olie. Omdat je pan zeer heet wordt, moet je olie hiertegen bestand zijn. Goede voorbeelden zijn zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie.
Wees creatief! Door een stoommandje of rekje op je pan te plaatsen, kan je met je wok ook stomen. Zelfs frituren is mogelijk in een bodem hete olie.

En dan nu de praktijk… met Claudia’s pasta vongole

Bereidingstijd: 30 min
Materiaal: Beka Pro Induc Bronze wokpan
Ingrediënten voor 4 personen: 2 kg venusschelpen – 33 cl premium bier – 2 dl witte wijnazijn – 2 teentjes look – 400 gram fijngesneden groene selder – 3 rode uien – 250 gram pastabolletjes – geritste tijm – verse dragon – verse bieslook – platte peterselie – kervel – peper – zout – olijflolie
Bereidingswijze:
– Giet de goed gespoelde venusschelpjes in een grote kom.
– Voeg er de look, selder, tijm, dragon en rode ui aan toe.
– Meng alles uitgebreid met de handen.
– Neem een grote wokpan waarin je de olijfolie heet laat worden.
– Voeg er de schelpjes aan toe en overgiet het geheel met het biertje.
– Daarna mengen met witte wijnazijn.
– Voegen daar de gekookte pastabolletjes aan toe. De pastabolletjes zijn nog niet helemaal gaar (gaartijd min 2 minuten omdat ze verdergaren in de wok).
– Werk af met bieslook, platte peterselie en kervel.
– Het geheel uitgebreid mengen met een plastic lepel. Kruiden af met peper en zout.
– Dresseer het diepe bord met enkele lepeltjes sap.
– Daarin schik je enkele lepels schelpjes en versier het geheel met enkele blaadjes platte peterselie en een laatste stukje kervel.

Smakelijk!