Iemand het vastendieet al geprobeerd?

266

 

19 SEPTEMBER 2013 | Tijdens de vakantiemaanden heb ik geleefd volgens het principe ‘pluk de dag’ en daar draag ik nu de gevolgen van. Of beter: ik draag de gevolgen mee, in de vorm van extra kilo’s. BBQ’s, cocktails, festivalfood…het kleeft dik aan buik en billen. Dat ik een hele zomer op mijn rug lag (drijvend op de luchtmatras in het zwembad, duh) heeft natuurlijk ook niet echt geholpen.

Het besef dat ik nu meer plaats inneem dan vroeger kwam toen ik een foto op Facebook zag passeren. Ik vroeg me eerst verbaasd af wie dat dikkertje was die toevallig dezelfde kleren had als ik. Ik kreeg bijna een flauwte toen ik het doorhad.

Ondertussen is het herfst en kan ik mijn voornemen om ‘een beetje op mijn eten te letten’  niet echt geslaagd noemen. Als ik mezelf in de spiegel bekijk, zie ik inderdaad hier en daar rondingen op plaatsen waar je doorgaans geen rondingen wenst. En in mijn strakke jurkjes en skinny broeken pas ik alleen nog als ik blijf rechtstaan en stop met ademhalen.

Nu hoor ik jullie al tot hier zuchten dat het wel meevalt met die extra kilo’s, dat ik hysterisch en oppervlakkig doe.  En ik geef toe: hoewel mijn BMI een persoonlijk hoogterecord haalt, zal geen enkele dokter geneigd zijn een maagring bij mij te plaatsen. Maar mag ik me toch even druk maken? Ik denk aan de feestdagen die gaan komen. Ik kan en wil niet weerstaan aan al het lekkers dat mij zal voorgeschoteld worden. Pluk de dag, weetjewel. En laten we onszelf geen fabeltjes wijsmaken: al die kleine kilootjes die er geruisloos bijkomen, zullen er op een dag voor zorgen dat je mij kunt rollen.

Ik moet dus gaan lijnen. Niet om mager te worden maar om opnieuw ‘op gewicht’ te komen. Alleen: ik geloof niet in diëten. Ze zijn des duivels en zorgen ervoor dat wie met overgewicht kampt alleen maar dikker wordt.  Dat hebben we al vaak genoeg gehoord en gezien: eerst smelt je weg tot er bijna niets meer overblijft. En net als je denkt een beetje te kunnen ontspannen, zijn de kilo’s daar dubbel en dik terug.

Is het Vastendieet zo’n dieet? Ik hoop het niet, want dat is het dieet dat ik nu ga proberen. Het principe is eenvoudig: vijf dagen – gezond! – eten en twee dagen vasten.  Mijn discipline is wat eten betreft zwaar onderontwikkeld, maar dit lijkt mij haalbaar. Het vastendieet belooft niet alleen dat je afvalt, maar ook dat je gezond blijft én langer leeft.  Bring it on!

Volgende week begin ik ermee. Neen, niet vanavond, de pizza is al besteld. En straks is het weekend en tijdens het weekend ga ik vanzelevens niet vasten. Maandag is ook geen goede vastdag want dat is het begin van de werkweek. Dinsdag dus. Dinsdag wordt mijn eerste dieetdag. D-day. Heeft iemand het vastendieet al geprobeerd? Laat mij weten hoe het was en of het werkt of niet. Ik kan nog altijd iets anders proberen, niet?

56Q-818W37M:161457