Ik ben twee en ik zeg NEE

573

23 MEI 2013 | In 26 dagen leidt Lobke je op tot een hippe mama. Met haar leuke mama ABC leer je alles over de leuke wereld van het moederschap. De N staat voor Nee. Want peuters van twee zeggen graag NEEEEEE.

neee

Het wereldje van een kleine peuter draait vooral om hemzelf. ‘Ikke!’ ‘Zelluf Doen!’ en ‘Neeeeje!’. Je tweejarige kan nog niet delen en spelen met andere kinderen. Enkele tips om als mama de peuterpuberteit te overleven…

Voorkom frustraties
Probeer eens na te gaan waardoor je peuter gefrustreerd raakt en of dat ook anders kan. Door je peuter zelf keuzes te laten maken, laat je zien dat je hem serieus neemt. Laat hem bijvoorbeeld eens kiezen tussen twee broeken ’s morgens of tussen een papje of een boterham met choco als ontbijt. Hou het wel bij twee mogelijkheden, want anders raakt hij het overzicht kwijt en dan weet hij helemaal niet meer wat hij wil.

Negeer
Als de koppige momenten niet te hevig zijn, kan je hem het beste negeren. Vaak draait hij dan vanzelf weer bij. Wanneer je kind echt te ver gaat, maak dat dan meteen duidelijk. Blijf consequent en duidelijk, nee is nee.

Afleiden
Leid je kindje af. Bij peuters lukt dit zelfs redelijk gemakkelijk heb ik zelf al ondervonden. Gisteren bijvoorbeeld wilde mijn zoontje een koek eten voor we aan tafel gingen en door samen met hem naar het eten op het vuur te kijken en hem mee te laten proeven was hij al afgeleid. Missie geslaagd!

Laat je kind de gevolgen dragen
Is het koud buiten en weigert je kind om een muts aan te doen, laat het dan de last ondervinden van het niet-luisteren. Doe dit uiteraard niet in een gevaarlijke situatie.

Beloon
Dit is misschien wel het allerbelangrijkste: beloon of bevestig als je peuter iets goed doet!

Meer tips over die moeilijke peuterpuberteit vind je hier: www.peuterplace.nl

Succes ermee!

X
Lobke