De werkdruk die altijd maar hoger wordt, relaties, het gezin… Soms krijgen we gewoon te veel op ons bord. Konden we maar een beetje meer chillen, dan zouden we gelukkige mensen zijn, toch? Wel, volgens de Japanners is dat misschien helemaal niet het geval.

Ikigai (uitgesproken als aki-gay-aai) is een Japans concept dat zich ruwweg laat vertalen als ‘het vinden van je doel’ of ‘een reden om ‘s morgens op te staan’. De term is een samenstelling van de woorden iki (leven) en kai (verwachting). Het idee is dat je door je ikigai te vinden en je bezig te houden met je doel, je lang en gelukkig zal leven.

Zoektocht

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek. En het is blijkbaar niet evident om je ikigai te vinden. Die zoektocht vraagt tijd en reflectie.

Ook de wetenschap is geboeid door het onderwerp. Na een zevenjarige studie waarbij meer dan 43.000 Japanse volwassenen gevolgd werden, bleek dat degene die meenden hun ikigai gevonden te hebben, een langer en gelukkiger leven hadden, ook al werden ze geconfronteerd met ziektes of hadden ze een ongezonde levensstijl.

Dingen die gelukkig maken

Ikigai draait om datgene te vinden waar je goed in bent of waar je gepassioneerd voor kunt leven. Uit de studie bleek dat wie stopt met de dingen die hij of zij graag doet en goed in is, ook de zin voor het leven kwijtspeelt. Blijven werken is dus de boodschap.

Ook is het belangrijk om het rustig aan te doen (geen stress!), jezelf omringen met goede vrienden, regelmatig te bewegen, veel te lachen, vaak de natuur opzoeken, dankbaar zijn en in het nu leven, zonder verdriet te hebben over wat ooit geweest is of met schrik de toekomst tegemoetzien.

Blij opstaan

Opvallend was dat het sterkste gevoel voor ikigai zich voordoet wanneer je blijft werken – mits je met plezier gaat werken en gewaardeerd wordt om wat je doet – en zinvolle hobby’s heeft. Druk bezig blijven, blijkt meer dus dan ooit het beste recept voor een gelukkig lang leven.

Maar opgelet: het druk hebben, is niet hetzelfde als stress hebben. Wanneer de werkdruk almaar hoger wordt en je zwaar gebukt gaat onder veel te veel deadlines en to do’s, dan zal dit je leven aanzienlijk verkorten. Iets om te onthouden als je elke morgen zuchtend van miserie naar het werk trekt.