In bed met Kaat Bollen: win haar nieuwste boek!

814

10 DECEMBER 2013 | “In de slaapkamer moet je niet over seks praten.” Seksuologe Kaat Bollen helpt in haar praktijk dagelijks koppels met kleine en grote relatieproblemen. Dat zorgde voor inspiratie én een doe-boek: Met drie in bed. Wij mogen er vijf van weg geven, maar eerst: een pikant interview!

kaatbollen

Kaat, met welke problemen krijg jij zoal te maken in je praktijk?
Seksuele sleur, erectiestoornissen, vaginisme, maar ook hoe je moet omgaan met masturbatie of porno in je relatie… Veel verschillende problemen dus! En ik merkte dat koppels vaak veel te laat naar mij kwamen. Daarom moesten we soms hard werken om alles terug recht te krijgen. (lacht) Met mijn boek wil ik mensen op voorhand informeren, want velen vinden het nog eng om te praten over hun seksleven met een vreemde.

Hangt er nog een taboe rond seks?
Rond seks zelf niet echt, maar wel rond seksuele problemen. Op café wordt er heel vaak gestoeft over standjes en over hoe vaak je het hebt gedaan afgelopen week. Maar over pijn bij het vrijen of goesting die ver te zoeken is, daar gaan mensen niet zo snel over vertellen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de vrouwen ooit in haar leven pijn had bij het vrijen. Het feit dat er nu zo open wordt gedaan over ‘seks’ op zich, hoe goed het is en hoe fantastisch iedereen het heeft, dat maakt het nog moeilijker te bekennen dat het niet allemaal van een leien dakje gaat.

Wat raad jij koppels met problemen aan?
Wel, om in de slaapkamer niet over seks te praten. Stel dat je net slechte seks hebt gehad in bed, dan is het niet fijn om dat daar dan ook meteen te horen. Ga eens samen in de zetel zitten en kies een moment waarop je beiden ontspannen bent. Zelf ben ik voorstander van een gezelschapsspelletje over seks. Dat klinkt stom, maar dat geeft wel een aanleiding om bepaalde zaken te bespreken. Een goede eerste stap!

Hoe kunnen we de sleur doorbreken?
Wat ik heel vaak zie, is dat er seksuele sleur komt bij koppels die ouders worden. Het partnerschap wordt vervangen door het ouderschap, je hebt veel minder tijd en meer verantwoordelijkheden voor de kinderen. Ik vind het belangrijk dat je bewust tijd voor elkaar maakt en één avond per week samen iets doet. Laat een keer per week de tv uit en ga samen aan tafel zitten. Daar begint al veel.

In jouw boek staan ook een heleboel oefeningen zoals bijvoorbeeld een streeloefening.
Klopt. Zo kan je elkaar opnieuw leren ontdekken. Koppels die al tien jaar samen zijn, denken dat ze elkaars lichaam kennen. Maar wat tien jaar geleden een erotisch plekje was, is dat vandaag misschien niet meer. Aan de hand van deze oefening leer je je lichaam en dat van je partner opnieuw ontdekken. Wanneer je dan ook verder gaat praten over je fantasieën en verlangens, kan dat echt helpen om opnieuw schwung in je seksleven te krijgen.

Waarom is vrijen zo goed voor lichaam en geest?
Je maakt zoveel hormonen aan wanneer je seks hebt, daardoor voel je je beter en lekkerder in je vel. Ik ben er ook van overtuigd dat dit je als koppel dichter bij elkaar brengt. Seks is echt belangrijk!

Ben je zelf tevreden over je seksleven?
Ik mag zeker niet klagen! (lacht) Ik zie hoe moeilijk sommige mensen het hebben, dus leg ik de lat voor mijzelf niet zo hoog.

bollen

WEDSTRIJD! Met drie in bed is uitgegeven bij Manteau. Van Bol.com mogen wij vijf exemplaren weggeven. Stuur een mailtje naar steps@roularta.be waarom jij dit boek absoluut wil. Deelnemen kan tot en met dinsdag 17 december.

Lobke Gielkens