Daar is de lente! De voorjaartrends van 2014

81

7 NOVEMBER 2013 | De herfst is nog maar goed en wel begonnen en de lente staat al voor de deur. Of zo lijkt het toch in modeland. Daarom gingen wij gisteren naar de UPR Media Days in Antwerpen om de lentesfeer (en trends!) alvast op te snuiven. We zagen vooral (weer) veel camouflage en tribal, maar er kwamen ook genoeg nieuwigheden voorbij. Dus bij deze: onbetaalbare inside information om je kleerkast nu al lenteproof te maken.

Geprinte benen

Breng je army-jacket nog niet naar spullenhulp want camouflageprints zijn tijdens de komende lente en zomer niet uit het modebeeld weg te denken. Nieuwe vormen zoals het camoprint in blauwtinten of gepixelde camouflage (Hugo) houden het pittig.

Een andere blijver onder de prints is tribal. Dat steelt de show op skinny broeken (Tommy Hilfiger) of siert – subtieler – de voering van elegante jasjes zoals bij Boss Orange. Horlogemerk Swatch experimenteert zelfs met wel erg kleurrijke tribal in een samenwerking met Mika.

Sportieve bohémienne

In de lente- en zomerlijnen is opvallend veel blauw aanwezig: watercolor prints, tie dye, ombré en denim in lichte wassingen vlechten een blauwe draad doorheen heel wat collecties (Tommy Hilfiger, Pepe Jeans, Zalando). Glansstofjes en metallieke accenten zien we dan weer in de verschillende lijnen van Hugo Boss terugkeren. Een losse pasvorm is één van de constanten.

Tegenover het hierboven geschetste zachte, bohemian meisje staat de sportieve, extraverte vrouw. Eentje die fluo-accenten (Boss Orange), felle colorblocking en sporty materialen (Tommy Hilfiger) en vlammend rode accenten (Filippa K) wel kan smaken.

Back to basics

Ook mannen trekken de sportieve kaart bij Strelson en J-Star. Dat laatste label lanceert haar eerste eyewear-lijn, gebaseerd op klassiekers als de pilotenbril en het ronde montuur, maar dan trouw aan zichzelf met merkeigen accenten zoals zichtbare schroefjes en serienummers.

Sneakergigant Converse graaft al even fanatiek naar zijn wortels met een reeks monochrome Chucks. De iconische sneaker krijgt een make-over in de originele kleuren uit de beginjaren van het merk.

Basic in een andere zin is de nieuwe ecoschoen van Timberland. ‘Ecologisch’ is al een tijdje geen vies woord meer, maar nu wordt eco echt hip. Met een sportieve schoen in ecocanvas, restleder en ecologische latex voor de zool heeft zelfs de grootste maat geen voetafdruk meer.

Enkele sfeerbeelden konden aandachtige sociale mediageeks gisteren al spotten op Twitter en Instagram.

Ine D’hoe