Wij zijn verslaafd aan Instagram. Amaro, Perpetua, Sierra… Het leven is zoveel mooier met een filter. Uit onze feed plukken we af en toe een IG’er die extra hartjes verdient. Instagrammer van de Week is Katrin Swartenbroux, journaliste bij Knack Weekend en als FakePlasticRuby wereldberoemd op het internet. Maar genoeg geïntroduceerd. Tijd voor onze 14 vraagjes!


1. Katrin, omschrijf jezelf in 5 woorden?
Chaotisch, goedlachs, gedreven, zindelijk, klein.

2. Waar zou je nu graag zijn?
Hoeveel mensen antwoorden er ‘mijn bed’ op deze vraag? Afijn, ‘mijn bed’… hun bed dus eigenlijk hé.


3. Hoe fijn vind je Instagram?
Heel fijn om naar te kijken, maar als schrijvend journaliste is Twitter meer mijn medium. Aangezien Twitter naar het schijnt dood is, probeer ik plezier te halen uit het bedenken van leuke captions bij mijn Instagrams. Als jullie nu enkel foto’s hebben uitgekozen waarvan het bijschrift volledig nietszeggend is, sta ik hier natuurlijk wel mooi voor paal.

4. Laatste boek dat je las?
Ik was er al eens eerder in begonnen maar nu pas uitgelezen: The Heretics – Adventures with the enemies of science (Will Storr) – een toegankelijk, leerrijk en hilarisch boek waarin een onderzoeksjournalist onbevooroordeeld halt houdt bij mensen of fenomenen waar een beetje lacherig over gedaan wordt. Plus er staat het woord ‘science’ op de cover, waardoor ik me slim voelde telkens ik het bovenhaalde op de trein.

5. Katten of baby’s?
Katten, zonder twijfel. Ik heb zelf twee monsters rondlopen thuis en ik denk dat zeker de helft van de accounts die ik op Instagram volg een dier centraal zet.


6. Wat vond je deze week het leukst?
De kaasplank in het Antwerpse restaurant De Veranda. Afhankelijk van het feit of ze die eetlepel met gorgonzola ook met een diameter van anderhalve meter kunnen leveren, wil ik plots mijn antwoord op vraag twee aanpassen… Slapen in gorgonzola, dàt is origineel, nee?

7. Heb je een favoriete Instagram-filter?
Ik ben te lui om mijn foto’s echt veel te bewerken, maar nu een goede vriendin me erop gewezen heeft zorg ik er wel voor dat de zichtbare en onzichtbare lijnen in mijn foto recht staan. Ik speel ook een beetje met licht, contrast en saturatie, maar dat klinkt veel geavanceerder dan het eigenlijk is.

8. Wat is je favoriete dessert?
Kaas.

9. Vul aan: Selfies vind ik…
… de max. Niet van mezelf bedoel ik dan, ik maak zelden selfies, maar het concept is toch super? Ik vind het fantastisch wanneer mensen zichzelf, de wereld en hun volgers onverschrokken in de ogen durven kijken. De selfie krijgt nog te vaak een negatieve connotatie vind ik.

Don’t mock my pose, don’t think i’m thick, isn’t this how you take a #selfie with a #selfiestick? #ootd

A photo posted by Katrin Swartenbroux (@fakeplasticruby) on

10. Brand! Wat red je eerst?
Mijn katten, mijn lief en de kinderfoto’s van mijn broer en ik. Anarchie!

11. Welke foto had je misschien beter niet gepost?
Die van mijn tattoo. Ik heb een piepkleine, fijne markering (een lijntekening van de Boerentoren naast mijn enkel), maar mijn grootouders zijn niet zo happig op lichaamsmodificatie – en als oudste en eerste kleinkind genoot ik tot voor kort toch een bevoorrechte status.


12. Koffie of cocktail?
Geen van beide: ik ben cafeïne-intolerant en cocktails vind ik vaak vooral veel heisa en suikerwater. Met rode wijn doe je me meer plezier.

Ain’t nobody fresher than my m*therf*ckin Clicque. #clicquotmagnum artwork by the ever so talented @jmigneaux

A photo posted by Katrin Swartenbroux (@fakeplasticruby) on

13. Hoe laat ben je deze ochtend opgestaan?
05h45, moet je mij daar nu echt aan herinneren?

14. Wie is jouw favoriete Instagrammer?
Oef, moeilijk. Ik ga denk ik voor @wolfgang2242 – een account die ik heb leren kennen dankzij een àndere goede vriendin. “Wolfgang” post dagelijks foto’s van zijn leven te midden van oude asieldieren die hij gered heeft. Zijn huishouden bestaat uit met 9 (!!!) honden, een varken, een konijn, kippen en eenden. Beestjes, is dat niet waar het internet voor dient?