Wij zijn verslaafd aan Instagram. Amaro, Perpetua, Sierra… Het leven is zoveel mooier met een filter. Uit onze feed plukken we elke week een IG’er die extra hartjes verdient. Instagrammers van de Week zijn Ellen en Kirsten van the gentlemom. Ellen en Kirsten zijn mama’s met een missie. Ze zijn eerlijk over het moederschap… én over Instagram.


1. Kirsten, omschrijf the gentlemom in 5 woorden!
Mild, Openhartig en Medelevend (niet toevallig vorm je met de eerste letters van die woorden MOM), maar ook onverbloemd en belangeloos.

2. Waar zou je nu graag zijn?
Ik ben blij waar ik nu ben, maar het gezelschap van mijn man, dochter en de zon maken die plek nog mooier. Af en toe verlang ik naar mijn yogamat en de stilte, waar ik dicht bij mezelf kan komen.

3. Hoe fijn vind je Instagram?
#ittakesavillage to raise a child, zeggen ze wel eens en laat Instragram in mijn geval nu een zelf samengesteld dorp zijn, met voornamelijk mama’s, die allemaal even hard hun best doen om van hun kindjes verantwoordelijke grote mensen te maken. Ik vind er herkenning en steun, in goede en minder goede dagen.

4. Laatste boek dat je las?
Het confronterende verhaal Life on sneakers van Evi Renaux. Heftig, hoe herkenbaar het met momenten is: willen, maar niet meer kunnen. Je leven moeten omgooien, een plan B moeten verzinnen … Tot voor kort kenden we elkaar niet persoonlijk, maar ik heb haar op de lancering van haar boek ontmoet. Sindsdien zit Evi in mijn hart.

5. Katten of baby’s?
Baby’s, maar liefst niet meer dan één baby tegelijk. Ik heb een mateloze bewondering voor ouders van een tweeling. Dankzij Instagram ken ik zelfs een mama van twee tweelingen! Hoe zij het doet, is me een raadsel. Je komt toch drie paar handen te kort?

6. Wat vond je deze week het leukst?
We hebben een knuffelkip geadopteerd nadat ik een oproep op Facebook zag. Ze heeft het naar haar zin in onze stadstuin, gaat graag op verkenning en legt om de twee dagen een eitje. Paulette Omelet (mijn dochter Lenne heeft de naam gekozen) maakt nu deel uit van ons gezin en daar zijn we heel blij om.

A photo posted by the gentlemom (@the_gentlemom) on


7. Heb je een favoriete Instagram-filter?
Ik gebruik de applicatie Afterlight om mijn foto’s te bewerken. Daar snijd ik ze bij, maak ik ze wat lichter en giet ik er een filter over.

8. Wat is je favoriete dessert?
Wanneer het koud en donker is buiten, kan je me immens veel plezier doen met een dampende kop vanillepudding met pure hagelslag. In de zomer zijn het zelfgemaakte waterijsjes, die ik het lekkerst vind.

9. Vul aan: Selfies vind ik…
Een talent, die alleen mensen met lange armen gegeven is. Of zij die over een selfiestick beschikken. Ik heb geen van beide en maak me geen illusies: no perfect selfies for me.

A photo posted by the gentlemom (@the_gentlemom) on


10. Brand! Wat red je eerst?
Man en kind. Stom om gehecht te zijn aan elektronica, maar er staan zoveel foto’s en persoonlijke dingen op mijn telefoon en laptop, dat ik die richting nooduitgang ook nog even meegraai.   Als dan nog niet alles in vlammen is opgegaan, is mijn stadsfiets aan de beurt.

11. Welke foto had je misschien beter niet gepost?
Van geen enkele foto heb ik spijt. We krijgen ook amper te maken met negatieve reacties, wat een enorme opsteker is. Van gevoelige thema’s als ‘borstvoeding ja of nee’, weten we intussen dat ze heel wat reacties uitlokken. We gaan ze niet uit de weg, maar zijn er wel wat voorzichtiger in geworden.

Ik neem het terug. Maandag, ik ben zo hard niet klaar voor jou. We zitten met een ziekje. Kirsten #thegentlemom

A photo posted by the gentlemom (@the_gentlemom) on


12. Koffie of cocktail?
Ik ben een theeleut, gentlemom Ellen kan je meer plezier doen met een kop koffie. Bier en wijn, laat ik ook aan me voorbij gaan, maar tegen een cocktail op een zonnig terras of een zomerfestival, zeg ik geen nee.

13. Hoe laat ben je deze ochtend opgestaan?
Weekdagen sta ik om 7u op. Dan is mijn man mijn wekker, want hij sluipt een halfuurtje vroeger dan ik naar beneden. En in het weekend slapen we tot ons meisje roept dat het zonnetje wakker is.  Gelukkig mist ze elke keer opnieuw de zonsopgang.

14. Wie is jouw favoriete Instagrammer?
@lecoeuramareebasse een mama, die naar eigen zeggen een beetje onder de indruk is van het moederschap. En dat zijn wij bij the gentlemom ook nog altijd. We dragen elkaar dus een warm hart toe. @thedoorinthewall 2 Nederlandse mama’s met een willetje en waar een wil is, is een weg… Ook wanneer een oceaan hen van elkaar scheidt. De één woont in Arnhem, de ander in Amerika. Via Instagram en hilarische posts blijven ze met elkaar in contact. @thevillagemagazine een beweging van mama’s, die terug naar de essentie willen en vrouwen en hun kinderen willen samenbrengen.

Naar aanleiding van hun boek verscheen eerder al een interview met the gentlemom op onze site.