Het paarse tapijt van wilde hyacinten in het Hallerbos en de ingenieuze constructie ‘Reading between the lines’ in Borgloon inspireerden al heel wat mensen op Instagram. En terecht! Je hoeft immers niet altijd ver te gaan voor een leuke foto. Vlaanderen barst van de leuke plekjes. Wij selecteren per provincie één topper om op de foto te zwieren.

door Valerie De Groodt

MAS: Museum aan de Stroom

In mei vierde het MAS zijn tiende verjaardag. Dat betekent al tien jaar een stroom aan verhalen over Antwerpen in de wereld en de wereld in Antwerpen. Met miljoenen bezoekers en een ontelbaar aantal prachtige foto’s op Instagram. Het MAS biedt ontelbare fotomogelijkheden: langs buiten aan het imposante gebouw van 65 meter hoog, of binnenin op een van de negen verdiepingen. Helemaal bovenaan inspireert ook het dakterras met een panoramisch zicht op de hele stad. En de topgerechtjes van sterrenrestaurant Het Zilte kunnen uiteraard niet ontbreken op je Instagram. (www.mas.be)

Ook op onze shortlist: de streetart van Mechelen Muurt, de beestjes in de ZOO en Planckendael, het iconische Centraal Station in Antwerpen én de vernieuwde Handelsbeurs met LEGO-expo.

Cruisen met Lamme Goedzak

Nog tot in november vaart de Lamme Goedzak enkele keren per dag tussen Brugge en Damme. Of omgekeerd. Traag maar gestaag glijdt het polderlandschap aan je voorbij. De stijlvolle en tegelijk slome boot is dé ideale manier om perfecte Instagramfoto’s te maken van het historische Brugge of de pittoreske omgeving van Lissewege en Damme. Genoeg foto’s van de omgeving gemaakt? Dan is het tijd voor enkele stoere selfies op de boot.

Ook op onze shortlist: het doolhof in het kasteel van Loppem, de prachtige zonsondergang aan onze kust, de feeërieke binnenstad van Brugge en natuurgeweld in Het Zwin in Knokke-Heist.

Plantentuin Meise

Op nog geen half uurtje van het Hallerbos vind je Plantentuin Meise. Deze botanische tuin is er eentje van wereldformaat: meer dan 92 hectare historisch domein, een tuin met ongeveer 18.000 soorten planten én het grootste rozenherbarium ter wereld. Toffe en kleurrijke foto’s gegarandeerd. Onze tip: vergeet zeker de reuzenlelies niet!

Ook op onze shortlist: brocante op het Brusselse Vossenplein, Galeries Royales Saint-Hubert in Brussel, de Kruidtuin in Leuven en de Vlooybergtoren in Tielt-Winge.

Verbeke Foundation

In Verbeke Foundation komen cultuur, natuur en ecologie samen. Met 12 hectare natuurgebied en 20.000 vierkante meter overdekte ruimte is Verbeke Foundation een van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. Geen afgelikt museum, maar een presentatie die in constante beweging is; ongepolijst, slordig, levend en onharmonieus. Én een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de leukste, mafste en ruigste foto’s die je je maar kan bedenken. (verbekefoundation.com)

Ook op onze shortlist: Fort Liefkenshoek in Kallo, op en rond Kasteel Ooidonk in Deinze, het monumentale Gravensteen én het Graffitistraatje in Gent

Terhills

Omdat natuur altijd goed scoort op Instagram kozen we in Limburg voor Terhills, de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, vroeger bekend als Connecterra. Op deze plek draaide de steenkoolmijn van Eisden meer dan een kwart eeuw geleden nog op volle toeren. Intussen is het een immens wandelgebied geworden. De terrils, de mijnsteenbergen die ontstaan zijn door de ophoping van overtollige grond, zorgen voor het unieke karakter van het gebied. Drie van de vier aanwezige terrils kan je beklimmen en vanop de toppen heb je een prachtig uitzicht over het omliggende, vaak verrassende landschap. Een ware speeltuin voor wie op zoek is naar unieke foto’s.

Ook op onze shortlist: de Lommelse Sahara, domein Blueberry Fields, C-Mine Genk en Disney-vibes in Maasmechelen Village.