Een huis inrichten, het is niet altijd gemakkelijk. Je kan bovendien heel wat ‘fouten’ maken die ertoe leiden dat er iets niet helemaal goed voelt aan het interieur. Dit zijn de grootste blunders die je kan maken.

Interior of home office in scandinavian style. Mock-up interior with poster. 3d render.

1. Te vol

Je wil die grote zetel, maar ook die eettafel voor twaalf personen is helemaal je ding. Nog vijf kasten ook natuurlijk, want een mens kan nooit genoeg opbergruimte hebben. Voor je het weet, staat alles vol en word je claustrofobisch in je eigen huis.

2. Te leeg

Je hebt het graag overzichtelijk en netjes, dus kies je voor een handvol items. Maar je hebt uiteindelijk zo weinig meubels zodat het lijkt alsof je in een balzaal woont. Geen goed idee dus. Probeer een evenwicht te vinden door goed na te denken over al je aankopen.

3. Een kakofonie

Misschien heb je een heel uiteenlopende smaak als het op interieur aankomt met als gevolg dat je tien verschillende stijlen en accentkleuren in de woonkamer hebt. Maar die zijn moeilijk te verenigen. Je hoort het al: choose wisely…

4. Te donker

Je hebt alles mooi ingericht, maar het is allemaal toch wel heel donker uitgedraaid. Begrijp ons niet verkeerd, donkere kleuren zijn heel mooi. Maar ze zijn niet geschikt voor elke ruimte. Je moet zeker rekening houden met de hoeveelheid licht in de kamer én erop toezien dat niet àlles donker is. Ook hier is het dus belangrijk om een evenwicht te vinden.

5. Geen decoratie

Decoratie is alles. Daarmee staat of valt vaak de hele look and feel van de kamer. Je kan dan wel een mooie zetel en een prachtige boekenkast hebben, er is meer nodig voor gezelligheid. Een plantje hier en een kaarsje daar kan al een wereld van verschil betekenen. Ook kunstwerken kunnen de boel behoorlijk opleuken.

6. Denk aan de ruimte

Als je een kamer inricht, moet je rekening houden met de vorm ervan. Heeft de ruimte schuine daken? Onthoud dan dat je daar geen hoge kasten onder kan zetten. Plan dus vooraf waar je wat wil zetten en check zeker of dat item ervoor geschikt is om daar te zetten. Let er ook op dat je geen te grote stukken in een kleine kamer zet of omgekeerd.

7. Uit de boekskes

Een ruimte mag zeker mooi en strak zijn, maar moet ook nog in geleefd worden. Al te vaak houden mensen hun nieuwe interieur zo ‘gelikt’ waardoor bezoekers niet weten waar ze mogen gaan zitten.