Vraag je je af hoe het komt dat je vriendin wél een Instagramwaardig interieur hebben terwijl het jouwe nauwelijks één like oplevert? Dankzij onze 10 tips kun je straks wél met je interieur uitpakken. Vlug, aan de slag!

1. Maak een goed plan

Weet wat je wil, stel een eisenpakket samen en maak een grondplan. Wil je bijvoorbeeld de woonkamer inrichten, dan kan het eisenpakket ‘afzonderlijke leeshoek’ of ‘zicht op de tuin vanuit de sofa’ bevatten. Vervolgens teken je een grondplan uit van je woonkamer en kan je beginnen puzzelen.

2. Denk aan functionaliteit

Een interieur moet niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Hou er rekening mee dat er in een woonkamer bijvoorbeeld tijdschriften gaan rondslingeren, of kleine rommel waar je niet meteen een plaatsje voor hebt. Op voorhand hiervoor al een plekje voorzien – zoals een tijdschriftenrek – is een goed idee.

3. Verschillende stijlen

Ben je dol op weelderig antiek maar hou je ook van strak en minimalistisch? Beter dan je woning rigoureus in één stijl aan te kleden, kun je verschillende stijlen voorzichtig met elkaar combineren. Opgelet: het is niet de bedoeling dat je interieur een kakofonie van stijlen wordt, maar een oude of kleurrijke kast bijvoorbeeld zal een modern en strak interieur net dat ietsje meer geven.

4. Creëer eenheid

Het lijkt tegenovergesteld aan de vorige tip, en toch. Eenheid zorgt voor visuele rust en dat kun je creëren door bijvoorbeeld kleuren en patronen terug te laten komen.

5. Zorg dat je alles goed opmeet

Hoe laag komt de lamp? Hoe hoog is die tafel? Zijn je stoelen niet te hoog/te breed om eronder te passen? Zal het tapijt niet te klein uitvallen? Het zijn allemaal vragen die je kunt beantwoorden door alles heel goed op te meten.

6. Kies je kleuren met zorg

Vind je het moeilijk om de juiste kleuren voor je woonkamer te kiezen? Kijk dan eerst even wat er goed bij je grootste meubelen past, dat kan je verder op weg helpen.

7. Test je verfkleuren

Heb je een kleurtje gevonden om de woonkamer mee te verven? Test eerst met een staaltje of de tint ook op je eigen muren er even mooi uitziet als in de winkel. Lichtinval heeft immers een grote invloed op hoe je een kleur ziet.

8. Wees zuinig met felle kleuren

En nu we het toch over kleuren hebben: doe niet te gek met felle tonen. Vaak wordt de 80/20 ratio-regel gebruikt. Bestaat een kamer voor 80 procent uit neutrale kleuren, dan mag er 20 procent felle kleuren bij voor een mooie balans.

9. Wissel zwaar met licht af

Een zwaar, groot zitmeubel is gezellig om in te loungen maar een kamer vol- gestouwd met grote meubels voelt veel te log en te vol aan. Wissel zware meubelen dus af met kleine, lichte stukken.

10. Kies je woonaccessoires slim

Hou het spannend door woonaccessoires af te wisselen: mat en glans, laag en hoog, hard en zacht, … Zolang je het kleurenpalet respecteert, kan er weinig fout gaan.

(foto: getty images)