Vijf jaar duurde de adoptieprocedure die Hannes Coudenys – het genie achter onder andere Ugly Belgian Houses – zijn zoontje Rae Morris opleverde. Vijf jaar geduld uitoefenen en in spanning afwachten tot hij en zijn vrouw in maart plots naar Guinee mochten om eindelijk kennis te maken met hun wondertje. “Het is heel fijn om nu eindelijk Vaderdag te kunnen vieren.”

Na bijna vijf jaar wachten kregen Hannes en zijn vrouw in december van vorig jaar het goede nieuws. Ze zouden eindelijk ouders worden. Ouders van Rae Morris, die tot dan in een weeshuis in de Guineese hoofdstad Conakry verbleef. Twee dagen voor de aanslagen in Brussel mochten de kersverse adoptieouders dan eindelijk naar het West-Afrikaanse land afzakken om hun zoontje voor het eerst in hun armen te sluiten.

“Wij wisten van december dat we een zoontje gingen krijgen. Iemand belde me en zei: ‘proficiat, u bent vader geworden’. Een ongelooflijk moment! Maar je weet dan nog niet precies hoe lang het zal duren voordat je eindelijk je zoontje te zien krijgt. Er moest nog wat papierwerk heen en weer gestuurd worden. Pas midden maart wisten we dat we konden vertrekken. Twee dagen voor de aanslagen in Brussel zaten wij in Conakry, waar we uiteindelijk een week zijn gebleven om kennis te maken met onze zoon, om hem aan ons te laten wennen en hem klaar te maken voor een lange reis. Een terugreis die uiteindelijk geen 14 maar 28 uur in beslag nam, door de omleiding via Frankfurt en de bus die we naar Brussel moesten nemen. Dat was meteen veel voor hem, maar het is allemaal goed gegaan.”

“Dan rij je naar een weeshuis waar je ineens voorgesteld wordt aan je zoon. Surrealistisch.”

Een adoptieprocedure van vijf jaar, is dat een normale wachttijd? Vijf jaar is ongeveer de standaard proceduretijd. Bij sommigen lukt het misschien in drie of vier jaar, bij anderen duurt het tien jaar. Vijf jaar is dus een goed gemiddelde. Toen we ons inschreven voor de adoptieprocedure moesten we op cursus. Na de eerste les hebben mijn vrouw en ik tegen elkaar gezegd: we willen dit en we gaan ervoor. We wisten dat het lang ging duren, maar we hebben doorgebeten. Het is wel een heftige procedure, met psychologische testen, gesprekken met maatschappelijk werkers, een vonnis van de rechtbank. En een smak geld dat je aan een adoptiebureau betaalt. Zij zorgen voor een goede ‘matching’. Ik vroeg me af hoe je zo’n matching precies doet met een baby van één jaar oud, maar het is hen toch gelukt. Rae past perfect bij ons!

Hoe voelt het om je zoontje voor het eerst vast te pakken en te beseffen dat jullie vanaf dat moment ouders zijn?
Toch wel een beetje surrealistisch. Je komt aan in een West-Afrikaans land waar je al even aan moet wennen. Dan rij je naar een weeshuis waar je ineens voorgesteld wordt aan je zoon. Hij beseft dan nog niet dat jij zijn vader wordt. Dan krijg je een half uurtje om zijn vertrouwen te winnen en hem mee te nemen. En dat is het dan. Je voelt tegelijkertijd een spanning, maar ook een enorme opluchting. Daarna hadden we nog zes dagen om hem aan ons te laten wennen. We hebben veel humor gebruikt en veel liefde. Ongelooflijk om te zien welke weg we al hebben afgelegd.

Je deelt een groot deel van je privéleven op social media. Hoe zijn de reacties?
Tijdens de adoptieprocedure heb ik – geheel tegen mijn natuur in – niks op social media gezet over het hele proces. Als ik erover zou vertellen, zouden er heel veel vragen gekomen zijn. En het was op dat moment sowieso al moeilijk voor ons. Nu hebben we ervoor gekozen om veel te delen en we merken dat we mensen ermee inspireren en enthousiasmeren. Mensen die we kennen hebben nu ook de stap gezet naar adoptie. We kunnen het trouwens echt aanraden. Je kunt er zo lang over nadenken als je wil, maar schrijf je gewoon in! Die eerste twee jaar sta je toch maar enkel op een wachtlijst en gebeurt er niets. Je kunt je dan nog altijd bedenken.

Vaderdag komt eraan. Hoe voelt het om die dag voor het eerst als papa te vieren?
Ik kan al heel emotioneel worden door eraan te denken, omdat ik er zo lang naar heb uitgekeken. He is echt heel bijzonder om dit te kunnen vieren.

‘Superman was adopted too’ ❤️ Rae Morris. Best thing that ever happened to us.

A photo posted by Hannes Coudenys (@hannes_bhc) on

Wil je de avonturen van Hannes en Rae op de voet volgen, kijk dan op Snapchat, Instagram, Twitter of YouTube: @hannes_bhc.

Tekst: Sebastiaan Bedaux. / Dit interview verscheen ook in Steps van 28 mei 2016.