Als je spaarboekje je enkel geld kost, verhuurvastgoed je grijze haren bezorgt en jouw aandelen meer risico dan rendement inhouden, is fashion dan een goede investering? Is zo’n Chanel van 5.000 euro eigenlijk nog iets waard na 15 jaar? We spraken erover met twee experts in tweedehands designermode.

Thalita Van Ogtrop is founder en ceo van het Nederlandse The Next Closet, een duurzame webshop in tweedehands designermode in de Benelux. Rosine Uwayezu runt de Belgische webshop Iconics, Preloved Luxury. Beide dames worden gedreven door een ethische kijk op mode. Bewust consumeren en investeren in kwaliteit: dat is volgens hen de enige manier om de textielsector duurzamer te maken. En als geen ander weten zij of je favoriete handtas of dat peperdure jasje jaren na aankoop ook nog iets waard blijken te zijn.

In wat moet ik investeren?

Rosine en Thalita zijn het erover eens: handtassen en sieraden behouden het best hun waarde. Kleding komt op de derde plaats. De klassieke modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton, Fendi of Hermès zijn de beste investeringen, in tegenstelling tot designers zoals Michael Kors die geen blijvende doorbraak kenden. Die toppositie hebben de klassieke modehuizen volgens Rosine te danken aan hun ongeëvenaarde kwaliteit. “Bewaar zeker het aankoopbewijs goed, zodat je kan aantonen dat het niet om namaak gaat”, vertelt Thalita.

Handtassen

Volgens Thalita zijn handtassen van klassieke modehuizen zoals Hermès, Céline en Chanel gegarandeerd een goede investering. “Als je een Chanel 2.55 van vijftien jaar oud zou verkopen, krijg je daar een prijs voor die maar iets lager ligt dan de nieuwprijs. Ook de waarde van de gegeerde Hermès Birkin en Kelly blijft stijgen”, zegt Rosine. Al was het maar omdat je jaren moet wachten op een splinternieuw exemplaar. Áls je al in aanmerking komt. Doorgaans maak je weinig kans als je geen celebrity of niet superrijk bent.

Sieraden

De grote modehuizen doen het eveneens goed bij de sieraden. Volgens Rosine blijven de behoorlijk zeldzame Panthère-horloge en de Love Bracelet van Cartier enorm populair, net zoals de Chaîne d’ancre van Hermès. Ook horloges van Rolex en limited edition- juwelen zijn erg gegeerd.

Kleding

Hoewel tweedehands designerkledij moeilijker verkoopt, blijven tijdloze jurken en mantels hun waarde prima behouden. “De trenchcoat van <JU>Burberry blijft ook tweedehands populair”, weet Thalita. Volgens Rosine is ook een tweed jasje van Chanel een evergreen waar altijd een markt voor bestaat. “En dat hoeft zelfs niet in neutrale kleurtjes te zijn.”

Een spa voor handtassen

De staat van het item bepaalt uiteraard mee de waarde. Wil je nog iets krijgen voor je designerstuk, behandel het dan met zorg. Maar dat wil volgens Thalita niet zeggen dat een beschadigde designerhandtas niets meer waard is. Gespecialiseerde shops zoals The Handbag Spa in Londen herstellen designertassen met veel liefde zodat ze er weer als nieuw uitzien. Daarom zijn sommige kopers toch bereid om een flinke som neer te tellen voor een beschadigd stuk.

Neutrale kleuren

Investeer je in de extravagantste  uitspattingen van de creative director of kies je toch maar beter voor een tijdloos model dat al enkele decennia dienst bewijst? Rosine gaat voor het laatste. “Je zit altijd goed met  klassieke modellen in neutrale kleuren zoals bruin of zwart. De zwarte classic double flap bag van Chanel met het iconische doorstikte leder is zo’n stuk.”

Op korte termijn: de it-items

Volgens Thalita zijn ook de it-items gedurende hun opmars populair op de tweedehandsmarkt. Denk maar aan de Play-collectie van Comme Des Garçons met het kenmerkende rode hartje. Of iets ouder: de sneakerwedges van Isabel Marant. Fashionista’s die elk jaar hun kleerkast vernieuwen, kunnen dus een aardige som terugverdienen op de tweedehandsmarkt. Maar als lange-termijninvestering deugen die gehypete it-items niet echt.

Wat met sneakers?

Volgens Thalita wordt er momenteel erg veel geld verdiend aan limited edition-sneakers, op voorwaarde dat je ze snel doorverkoopt. Op online marktplaatsen zoals goat.com of stockx.com tel je algauw (tien)duizenden euro’s neer voor een paar exclusieve Nike of Adidas sneakers. Rosine gelooft niet zo in sneakers als investering. Volgens haar slaan die limited editions alleen aan bij een klein publiek van liefhebbers. Wie op veilig wil spelen en wil investeren in een rendabel erfstuk, houdt zich dus het best bij de klassiekers van de prestigieuze modehuizen.

In wat investeer je het best?

Chanel tweed vestje

Nieuwprijs: gemiddeld € 4.000

Tweedehandsprijs (8 jaar oud): € 2.500 – € 3.000

Chanel 2.55 handtas

1955 (release): € 200

1990: € 1.025

2020: € 5.150

De beste investeringen: handtassen, juwelen, horloges

Iets minder: kledij

Af te raden: schoenen, lingerie, pelsen

Tekst: Anouk Mouton