Alles komt terug, ook de fitnessvideo’s van Jane Fonda. Tijdens de jaren ’80 kreeg Fonda de hele wereld aan de aerobics. Ondertussen zijn we dik drie decennia later en de actrice wil ons dankzij een heruitgave van de originele workoutvideo’s opnieuw doen bewegen. Uitproberen, die handel!

Net als schoudervullingen, blauwe oogschaduw, Dynasty, de coup de soleil en het permanentje horen ook de Jane Fonda Workouts tot die heerlijke dingen die de jaren ’80 kleur gaven. De hype begon met de workoutstudio die Jane Fonda in 1979 in L.A. had opgestart. De populariteit van die studio leidde eerst tot een workouthandboek en daarna tot een workoutvideo. Het boek was een echte bestseller en van de video werden er zo’n 17 miljoen exemplaren verkocht, de meest succesvolle home video aller tijden.

51K84ECK02L

Vorig jaar kondigde Jane Fonda aan haar originele work-out video’s opnieuw op de markt te brengen. Amerika werd opnieuw een beetje aerobicgek; huismoeders deden in hun living aan de Jane en ook fitnesscentra over het hele land organiseerden speciale Jane Fonda-tribute workoutsessies (hoewel deze laatste nooit echt helemaal uit de mode waren geraakt).

Waarom de originele Jane Fonda Workouts tot de verbeelding spreken? Omdat het heel erg eighties is natuurlijk! De lurex pakjes, de beenwarmers, de zweetbandjes … En omdat Fonda natuurlijk het beste bewijs is dat je maar beter regelmatig beweegt. De actrice mag dan ondertussen al 79 jaar oud zijn, ze ziet er nog steeds top uit!

De originele workout, getest.

Jane Fonda heeft meerdere workoutvideo’s (her)uitgebracht maar wij willen beginnen met het begin en kiezen daarom voor de eerste Jane Fonda workout ooit, simpelweg Jane Fonda’s Workout getiteld.

 

De DVD start vrij rustig: we bevinden ons in een dansstudio en het voelt allemaal nogal chill aan. De dansers voeren wat rekbewegingen uit en zien er heel erg relaxed uit. En daar glijdt Jane glimlachend in beeld. Haar gestreepte turnpakje herken ik meteen: iconisch! Ook de kledij van de andere ‘dansers’ is de moeite van het bekijken waard. Iedereen heeft overigens beenwarmers aan, zelfs de mannen. Ik moet toegeven: het ziet er behoorlijk stylisch uit, wat een verschil met de simpele legging en het T-shirt die ikzelf vlug heb aangetrokken (Nota aan mezelf: ergens beenwarmers zien te vinden, desnoods zelf breien).

Het oogt allemaal nogal eenvoudig, ik heb dan ook ‘beginnersniveau’ gekozen (of wat dacht je?).  Ik moet vooral veel rekoefeningen doen en bewegingen die het midden houden tussen Pilates en ballet. Ook het aerobe gedeelte zelf valt goed mee en duurt amper 5 tot 10 minuten. Maar: ondanks de ‘rustige’ workout sta ik toch behoorlijk te zweten.

4752cb50-fa55-11e4-b431-a14fb2239952_GIF1

En bonus: Jane legt haar oefeningen correct en duidelijk uit, je hebt meteen begrepen wat je moet doen, hoe en hoeveel keer. Een week lang train ik met Jane en ik moet toegeven: dit hou je best wel enige tijd vol. Het beginnersniveau kan ik al vlug achter mij laten en een meer inspannende training proberen, maar ik heb nooit het gevoel dat ik mezelf moet forceren. Deze workouts zijn lief voor het lichaam, zoveel is duidelijk.

Het oordeel: Jane Fonda’s workouts zijn makkelijk, haalbaar en fun. Verwacht je aan een combinatie van cardio, ballet en Pilates, bedoeld voor iedereen. Jane zelf is een sympathieke lesgeefster en het hele eightiessfeertje maakt het dubbel leuk.

Jane Fonda Portrait Session

(c) getty

De workouts van Jane Fonda zijn verkrijgbaar op dvd. Meer info op www.janefonda.com