Een goede styling is een styling die in balans is en waarin de persoon die de outfit draagt volop gelooft. Jody Van Geert weet als geen ander hoe hij daarvoor moet zorgen. In zijn boek Only Style geeft hij zijn beste stylinggeheimen prijs én neemt hij je mee naar zijn werkvloer, voor en achter de schermen van showbizzland.

(foto An De Smedt)

“Er zijn al heel wat stijlboeken geschreven, onder andere door Lien (Degol) en Jani (Kazaltzis). Ik wilde geen doorslag maken van wat zij al zo goed hebben gedaan, maar zocht een andere benadering. In Only Style ga ik dieper in op het vak van stylist.”

Jody is intussen een van dé stylisten van Vlaanderen. En zeggen dat hij nog nooit van het beroep had gehoord toen hij studeerde: “Als ik was opgegroeid in Antwerpen was het misschien een logische keuze geweest, maar in Aalst was dat een onbekende term. Wij kenden één actrice en dat was Mieke Bouve, omdat haar moeder lesgaf op onze school. De eerste stappen in het vak zette ik op de set van Wittekerke. Daar was ik een manusje-van-alles, maar ik hield mijn ogen goed open om te kijken welke mogelijkheden de sector te bieden had.” Wittekerke was de eerste set waar Jody werkte en nadien volgden er nog vele anderen: “Fictie was en blijft wat ik het allerliefst doe. Meer nog dan voor grote ontwerpers heb ik bewondering voor acteurs en hoe zij een verhaal kunnen vertellen. Toen ik startte had ik een grote adoratie voor Dora van der Groen, Chris Lomme en Antje De Boeck. Ik wil nu vooral verhalen vertellen en acteurs helpen met de juiste kledij hun rol beter naar voor te brengen. Ik werk heel graag met mensen die een stuk ouder zijn omdat ik veel van hen kan leren. Het zijn zij die vaak nog in echte beeldtaal kunnen spreken, iets wat de jongere generatie iets minder heeft.”

“Meer nog dan voor grote ontwerpers heb ik bewondering voor acteurs en hoe zij een verhaal kunnen vertellen”

Vaak worden stylisten en influencers op één lijn geplaatst, maar dat klopt natuurlijk niet: “De insteek is helemaal anders. Als stylist ga ik aan de slag met mensen in de stijl waar zij zich goed in voelen. Een influencer wordt gevolgd omdat mensen zijn of haar stijl leuk vinden. We zijn dus helemaal geen concurrentie van elkaar.”

Doorheen de jaren zag Jody de job van stylist evolueren. “Het enige dat niet is veranderd is hoeveel we betaald worden”, lacht hij. “Ik merk wel dat ik nu – meer dan in mijn beginjaren – vaak in moet staan voor het totaalpakket. Vroeger had je iemand die voor de locatie zorgde, iemand anders voor de meubels, de kleren,…. Nu is het vaak zo dat je alles van A tot Z moet doen. Dat maakt het uiteraard boeiend, maar aan de andere kant zorgde die groepsdynamiek vaak voor verfrissende en nieuwe ideeën.”

Opvallend op de cover van Only Style is het citaat “Goede smaak bestaat niet”. Een citaat van Moschino waar Jody helemaal achter staat: “Sommige mensen willen zich profileren als de paus van de goede smaak. Ik vind dat niemand het recht heeft een ander te veroordelen omwille van wat ze aan hebben. Ik geloof wel dat het mijn taak is als stylist om je positieve kanten te benadrukken. Voor elk negatief punt zijn er minstens ook twee positieve. Jammer genoeg focussen mensen te vaak op wat minder goed is.”

“Ik geloof dat het mijn taak is als stylist om je positieve kanten te benadrukken”

Jody benadrukt dat zijn eigen stijl in zijn job niet belangrijk is. “Je kan je job alleen maar goed doen als je beseft dat je zelf niet op de eerste plaats komt. Hoe ik me kleed, staat helemaal los van hoe ik anderen zal kleden. Loïc Nottet houdt bijvoorbeeld van wit, grijs en lichtblauwtinten. Dat zal ik niet snel zelf dragen, maar ik kan me wél in hem verplaatsen en ik begrijp hoe hij zijn verhaal wil vertellen. Het is mijn taak om mensen te doorgronden en hen te helpen wat ze willen beter tot uiting te laten komen.”

De stijltips van Jody voor de feestdagen

  • Elke dag is een feest. Dit jaar vieren we wellicht in beperkte kring, maar laat dat je niet tegenhouden om je op te kleden.
  • Durf voor die mooie glitterjurk gaan. Er komen altijd nog feestjes waar je dat opnieuw kan dragen
  • Een sobere jurk kan je pimpen met leuke kerstoorbellen of andere accessoires. Ga voor een ludieke touch
  • Voor de mannen is een toffe blazer met een t-shirt of coltrui heel wat minder stijf dan hemd en das

Only Style is verschenen bij Van Halewyck – € 22,50