Penelope Deltour: jong en aanstormend talent

892

Penelope Deltour (26) is een talentvolle illustratrice met een grote fascinatie en obsessie voor walvissen. Papier, een gom en een potlood, meer heeft ze niet nodig om haar verhaal neer te zetten. Het Gentse tekentalent tovert prachtige, gedetailleerde creaties uit haar potlood die ons doen denken aan een sprookje. Een jong talent van wie we nog veel zullen horen!

LeeCooper_05

Van in haar prilste jeugd blijkt dat het tekentalent haar in het bloed zit. Als kind tekende ze op zowat alles wat ze in handen kreeg. Ze kwam tot de ontdekking dat tekenen echt haar ding was en besloot op haar zestien jaar naar de kunstschool Sint-Lucas in Gent te gaan.

Penelope was in het begin van haar opleiding Beeldende Kunst  een bedeesd meisje dat er nooit echt uitsprong. “Ik had enorm veel last van faalangst. Ik was heel onzeker en voelde me sterk geïntimideerd door het werk van anderen. Op school moesten de docenten niet veel van mij weten omdat ik twijfelde aan mezelf. In mijn masterjaar is dat helemaal veranderd. Mijn promotor Steve Michiels heeft mij ontzettend veel aangemoedigd en daar ben ik hem tot op vandaag nog altijd heel dankbaar voor!”

Wenskaartjes

Na haar studies wou Penelope op haar eigen benen gaan staan en centjes verdienen. “Ik werkte een tijdje als barista bij het koffiehuis Café Labath. Bij de cupcakewinkel Julie’s House tekende ik als huisillustratrice de wenskaartjes en cupcakedecoraties. Sinds vorig jaar werk ik bij de drukkerij Creacopy in mijn geboortestad Kortrijk. Hier ben ik echt met mijn gat in de boter gevallen. Ik krijg er vooral het technische gedeelte van illustraties onder de knie wat ook een heel belangrijk proces is.

Gom & potlood

Penelope heeft zo haar eigen tekenstijl ontwikkeld. Ze kiest voor een artisanale manier om te werken. “Tegenwoordig gebeurt het werk van een illustrator vooral met digitale programma’s. Ik teken enkel met potlood en bewerk mijn tekeningen met een gom.  Dit is gegroeid vanuit mijn onzekerheid. Ik was niet snel tevreden.  Ik bleef maar gommen en opnieuw tekenen.  Nu gebruik ik vooral mijn gom als extra tekenmateriaal. Ik hou ervan om het papier te voelen, mijn handpalmen zwart te maken en mijn gomsels op de grond te vegen. Enkel op die manier kom ik tot het gewenste resultaat.  Ik teken het liefst in mijn gezellige zolderstudio dichtbij het Gentse Gravensteen.

LeeCooper_16

Haar imaginaire vriend Oscar

Een wederkerend element in de werken van Deltour is haar imaginaire walvis Oscar. “Mijn masterproef ging over walvissen. Het was begonnen met een flauwe grap op school en dat is geëvolueerd tot een grote fascinatie. De walvis is nu mijn beste vriend en uitgangsbord geworden.” De Gentse studenten zullen ongetwijfeld haar meesterlijke walvis al gezien hebben op een muur in de Overpoortstraat.

De walvis is niet zomaar haar handtekening, het gaat veel dieper dan dat. Het beest intimideert en intrigeert haar tegelijkertijd. “De walvis is een heel mysterieus dier dat me rust geeft. Oscar is mijn gids tijdens moeilijke momenten.  Hij toont me de weg door diepten en duisternis. Als je een walvis ziet dan lacht die precies ook altijd een beetje. Het heeft iets donker maar ook iets vrolijk en dat merk ik wel in mijn persoonlijkheid. Ik beschouw mezelf als een gelukkige zoeker en ik kan enorm genieten van de kleine dingen. Toch moet ik bekennen dat er ook een grote kwetsbaarheid in me schuilt.”

Dromerig maar realistisch

In haar minutieuze, sprookjesachtige creaties kan je jezelf verliezen.  Hoe langer je naar haar prachtige tekeningen kijkt, hoe meer details en verhalen er tevoorschijn komen. Haar tekeningen zijn dromerig maar ook magisch-realistisch. “Ik krijg vaak heel leuke en positieve feedback. Mensen vertellen me dat ze uren naar mijn tekeningen kunnen kijken zonder verveeld te zijn. Ik probeer dan ook altijd zo veel mogelijk mijn gevoel en emoties in een illustratie te verwerken. Daar kruipt veel tijd in want mijn inspiratie is niet onuitputtelijk.”

Wanneer Penelope in de knoop zit, gaat ze naar de zee op zoek naar inspiratie. “Soms gaat het tekenen vlot, maar ik kan ook het gevoel hebben dat ik helemaal vastzit in mijn creatief proces en dat ik inspiratieloos ben. Als ik te lang aan hetzelfde lijntje bezig ben, dan moet ik stoppen en beter herbeginnen.  Het doet me dan enorm veel deugd om mijn hoofd eens leeg te maken en naar de zee te gaan, even uitwaaien. Ik heb ook altijd een klein schetsboekje bij. Uit de kleine, dagdagelijkse dingen kan ik soms zo veel inspiratie opdoen.

Lee Cooper campagne: ‘Meet The Makers’

Penelope Deltour is het gezicht van de nieuwe zomercampagne van Lee Cooper. Met de ‘Meet The Makers’ campagne wil het jeansmerk jonge, talentvolle artiesten een duwtje in de rug geven en hun naambekendheid een boost geven. Ook op de creaties voor Lee Cooper staan walvissen. De enthousiaste illustratrice heeft een tote bag en een T-shirt ontworpen. “Ik hoop dat er door deze samenwerking  veel deuren voor mij zullen opengaan. Illustraties maken voor een magazine of samenwerken met een auteur aan een kinderboek zouden voor mij droomprojecten zijn.  Ik sta altijd open voor nieuwe uitdagingen en ik zie wel wat er op mij afkomt dat maakt het net zo spannend.”

Spits de oren, want je maakt kans om een exclusieve Tote bag met geschilderd walvis of Ravenous T-shirt designed by Penelope Deltour te winnen! Enkel te winnen via de Facebook en Instagram van Lee Cooper.

LeeCooper_PenelopeDeltour_ToteBag

Meer Penelope? Check zeker ook haar blog!