Eind januari zag het modelabel émil het levenslicht in de vorm van een unieke webshop. De collectie van de zusjes Emma en Ilka Verhelst bestaat uit hippe sweaters en iPhone-hoesjes, bedrukt met de grappige, op mode geïnspireerde illustraties van zus Ilka. Perfect voor al wie zichzelf fun en fashionable noemt.

Ilka, 26 jaar, is de oudste van de twee zussen. Ze werkt voor het familiebedrijf, een groothandel in bio- en natuurvoeding. Ilka is de creatieve zus. Zij maakt alle tekeningen en is een echte perfectionist. Ze denkt vooral aan de artistieke kant van émil. “Tekenen begon als hobby, maar ik hoop echt dat ik er professioneel iets mee zal kunnen doen, met émil bijvoorbeeld.”

Emma is 20 en werkt in een kledingzaak in Kortrijk. Volgend jaar wil ze een jaar Account Management studeren om erna ook bij het familiebedrijf te werken. “Als ik terug naar school ga, heb ik ook meer tijd voor émil dan nu ik werk.” Emma houdt zich vooral bezig met de commerciële kant. Ze probeert de webshop zoveel mogelijk te promoten via sociale media. Emma is zelfzeker en is de durver van het duo.

Hoe ontstond het idee om een eigen modelabel op te richten?

Emma: “Ik speelde altijd met dat idee om zelf iets op te richten, zeker als het iets met mode kon zijn. Een webshop leek me wel een goed idee.”

Ilka: “Ik wilde graag iets doen met mijn passie voor tekenen, maar ik had geen idee hoe ik daar mijn beroep van zou kunnen maken. Plots kwamen we op het idee om onze krachten te bundelen en samen iets te starten. Als ik erover nadenk dat mensen daardoor nu met mijn tekeningen op hun trui over straat lopen… fantastisch toch.”

Hoe begin je daaraan, aan die eigen zaak?

Emma: “Mijn vriend werkt achter de schermen mee aan émil. Hij heeft goed geholpen met de opstart en de zakelijke kant.”

Ilka: “We hebben natuurlijk wel elk een deel moeten investeren en bij de opstart een hele weg moeten afleggen om een btw-nummer en zo verder te krijgen. Maar, het verliep echt vlot. De bank heeft ons meteen goed geholpen en iedereen heeft van bij het begin zijn eigen taak en dat is goed want zo werkten we onmiddellijk goed samen.

Heb je veel moeten investeren in émil?

Emma: “Die investeringskost valt eigenlijk goed mee voor een webshop. Je hebt de huurkosten van een pand natuurlijk niet. De kosten liggen vooral bij de website zelf, je producten en natuurlijk de opstartkost.”

Zijn de illustraties onlosmakend met jullie modelabel verbonden?

Ilka: “Ja, we willen dat mensen meteen de link naar ons leggen als ze zo’n tekening zien. Ze moeten dus echt altijd blijven terugkomen. Dat maakt het ook wel moeilijk want ik moet nieuwe tekeningen blijven ontwerpen. Gelukkig komt ook Emma soms met ideeën.”

Zijn jullie al druk aan het ontwerpen voor een volgende collectie?

Emma: “Volgende maand komt een nieuwe collectie van vijf truien uit en ook enkele nieuwe iPhone-hoesjes.”

Ilka: “We zijn ook T-shirts aan het maken en er liggen al een heleboel tekeningen klaar. Sommige illustraties halen het natuurlijk gewoon niet want we willen enkel de beste ontwerpen gebruiken. Uiteindelijk willen we ook nog leuke spulletjes toevoegen zoals toiletzakken, maar we wachten nog even af. Eerst zien wat goed verkoopt.”

Working on new illustrations ✏️ #newcollection #worldofemil #illustrations #handdrawn

A photo posted by émil (@worldofemil) on

Ben je bereid om je huidige job op te geven voor émil?

Emma: “Natuurlijk, we willen echt helemaal voor émil gaan, maar in het begin loopt het nog niet vlot genoeg om er je brood mee te verdienen.”

Als beginnende zaak is het waarschijnlijk niet gemakkelijk om je producten verkocht te krijgen. Hoe pak je dat aan?

Emma: “Dat is mijn taak. Ik probeer vooral reclame te maken via Facebook en Instagram. In het begin waren het ook vooral vrienden en familie die iets kochten. Intussen zien we de verkoop toch wel uitbreiden. Onze vrienden vertellen het aan hun vrienden en zo gaat dat via mond aan mond reclame verder.”

Ilka: “We hebben ook samengewerkt met bloggers die een blog- of Instagrambericht voor ons de wereld in stuurden in ruil voor een gratis trui.”

Ze zeggen soms dat je nooit met familie een bedrijf mag starten om ruzies te vermijden…

Ilka: “Ik heb altijd met familie gewerkt in ons familiebedrijf dus ben ik het gewoon. Het is net goed om zaken te doen met familie want je durft zoveel meer zeggen tegen elkaar omdat je door en door kent.”

Emma: “Het geld blijft zo ook binnen de familie (lacht).”