Jonge moeders die tussen het verversen van de pampers en het geven van papflessen door zuchten dat het moederschap toch niet zo glamoureus blijkt, kunnen zich troosten met de gedachte dat moeder zijn heel wat onverwachte voordelen kent. Dat blijk uit diverse wetenschappelijke onderzoeken.

1. Moeders zijn productiever op de werkvloer

Uit een studie van de Federal Reserve Bank of St. Louis bleek dat moeders productiever waren dan hun kinderloze leeftijdsgenoten. Meer zefs: moeders met ten minste twee kinderen bleken het meest productief!

2. Ze hebben een beter geheugen

Tijdens de zwangerschap lijkt wel het alsof het brein van moeders-to-be met de helft krimpt, zo verstrooid en verward kunnen ze soms zijn. Maar opgelet: eenmaal je baby er is, maak je een ferme inhaalbeweging en krijg je een superbrein.

Tot die conclusie kwamen althans de onderzoekers van de Carlos Albizu Universiteit in Miami. Na een reeks geheugentesten bleek dat mensen met kinderen net zo goed of beter presteerden dan vrouwen zonder kinderen. De hoofdonderzoeker suggereerde dat moeders een verbeterd visueel-ruimtelijk geheugen nodig hebben om hun omgeving snel op gevaren te kunnen scannen.

3. Ze hebben minder risico op bepaalde kankers

Uit een studie van de Universiteit van Oxford bleek dat het risico op eierstokkanker afneemt met elk kind dat een vrouw heeft. Wetenschappers vermoeden dat dit komt omdat er tijdens een zwangerschap gedurende negen maanden geen eisprong voorkomt (vermoedelijk verhoogt de eisprong het risico op kanker).

Ook tonen onderzoeken een verband aan tussen zwangerschap en borstvoeding, en een verminderd risico op borstkanker, hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom dit zo is.

4. Ze hebben verminderd risico op diabetes

Volgens de resultaten van een Amerikaanse studie die maar liefst 30 jaar duurde, hebben moeders die gedurende zes maanden of langer borstvoeding gaven, maar liefst 47 procent minder kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Ook de moeders die minder vaak borstvoeding gaven, zagen hun risico met 23 procent dalen.

De wetenschappers vermoeden dat dit komt omdat de hormonen die betrokken zijn bij het geven van borstvoeding invloed kunnen hebben onze insuline- en bloedsuikerspiegel.

5. Ze leven langer

Zweedse onderzoekers hebben bijna 1,5 miljoen mannen en vrouwen gevolgd die geboren waren tussen 1911 en 1925. Ze ontdekten dat het ouderschap de kansen op een langer leven kan vergroten. In de studie, gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health, bleek dat moeders tot anderhalf jaar langer kunnen leven dan hun leeftijdsgenoten zonder kinderen. De onderzoekers suggereren dat dat komt omdatkinderen hun ouders vaker helpen en ondersteunen naarmate deze ouder worden.

Bij deze dus. Iets om over na te denken als de kleine opnieuw een driftbui krijg in een druk warenhuis.