De LAUVE-collectie die Lauren Versnick voor Diamanti Per Tutti creëerde, straalt vuur, passie en liefde uit. “Het was zonder twijfel mijn oma – mijn moenie – die me de passie voor juwelen heeft doorgegeven”, klinkt het trots bij Lauren.

“Mijn moenie droeg altijd sieraden en was van mening dat je nooit genoeg juwelen kon dragen”, zegt Lauren. “Voor haar leeftijd was ze erg vooruitstrevend: ze droeg niet enkel klassieke juwelen, maar ook heel edgy stukken. Toen ik haar vroeg hoe haar ring in de collectie er moest uitzien, antwoordde ze zonder aarzelen ‘liefde en vuur’. Dat was het vertrekpunt voor de collectie: de rode stenen symboliseren de liefde en door het vuur zijn we bij de feniks uitgekomen. Doorheen de collectie vind je heel wat hints naar de vleugels en klauwen van de feniks.”

In juli vorig jaar overleed je oma. Heeft zij haar ring nog kunnen zien?
De getekende versie heeft ze nog kunnen zien en goedkeuren. De ‘Moenie’ ring is het vertrekpunt voor de hele collectie. Daarin vind je zowel grote als kleine juwelen die ik allemaal opdraag aan sterke vrouwen in mijn leven. Ik ben opgegroeid in een echt vrouwenbastion. Los daarvan ook alle liefde voor mijn papa, die zich toch maar staande hield tussen alle sterke vrouwen (lacht). Alle vrouwen die ik koos, zijn liefdevolle, gepassioneerde powervrouwen die ik stuk voor stuk bewonder. Zo is de Lynn Ring, die symboliseert dat niets onmogelijk is, vernoemd naar mijn mama en is de Olga Necklace, ideaal voor een ‘be yourself and don’t apologise’-look, opgedragen aan Olga Leyers.

Wat betekenen juwelen voor jou?
Heel vaak zijn juwelen het verlengde van mijn gemoedstoestand. Als ik me goed in mijn vel voel, durf ik grote statementjuwelen dragen. Voel ik me fragieler, dan ga ik eerder voor een kleiner juweel. Juwelen hebben voor mij ook een emotionele waarde, omdat ik dan het gevoel heb dat de persoon van wie ik het juweel kreeg dicht bij me is door het juweel te dragen.

Aangezien je ook model bent, hadden we in eerste instantie misschien eerder aan een kledingcollectie gedacht?
Ik hou van mode, kijk graag naar mensen hun kledij en verslind alle modeboekjes. Ook  kledij is een expressie om te tonen hoe ik me voel, maar juwelen ligt dichter bij mij. Ik ben dan ook heel trots op deze collab met Diamanti per Tutti. Model worden, was ook niet echt mijn kinderdroom, dat is eerder toevallig gelopen. Toen ik op mijn zestiende met mijn mama op de modeweek in Parijs was, kwam ik in contact met de baas van modellenbureau Dominique Models. Ik droomde er toen van om de hoofdredactrice te worden van de Amerikaanse Vogue. (lacht) Ik zag mezelf eerder een modetijdschrift runnen, dan er zelf in te staan. Maar het leven is anders gelopen en het modellenwerk is een toevallig pad dat ik graag bewandel.

Is het een harde sector?
Het is niet iedereen gegeven om op een gezonde manier te voldoen aan de standaarden van de modewereld. Als ik op internationaal niveau had willen meedraaien, was mij dat dankzij mijn wilskracht misschien gelukt, maar ik zou me zoveel hebben moeten ontzeggen dat ik er ongelukkig van zou zijn worden. Ik heb het gevoel dat de modewereld wel evolueert. Ik hoop dat het naar maten en etniciteit een meer inclusieve wereld wordt. Meedraaien op het hoogste niveau zal echter altijd hard zijn en mogelijk ook wat elleboogwerk vereisen. Maar ik denk niet dat de modewereld de enige sector is die zo functioneert.

Daarnaast ben je ook actrice en producer.
Dat is het voordeel van freelancer zijn. (lacht) De combo acteren-produceren vind ik heel verrijkend omdat ik zo de verschillende aspecten van het creatieproces kan beleven. De komende jaren wil ik vooral de kaart van het acteren trekken, omdat ik me daar nog het meest in moet bewijzen. Ik ben blij dat het normale leven na corona eindelijk weer op gang komt. Het begin van de lockdown verteerde ik heel goed omdat ik net uit een heel druk jaar kwam. Samen met Jens heb ik ook serieus verbouwd, maar daarna stak de stress toch wat op. Gelukkig ben ik nu weer goed aan de slag.

Over Jens en juwelen gesproken… Is een verlovingsring iets waar je van droomt?
Trouwen is nog niet aan de orde. We zijn verhuisd en hebben net verbouwd. Privé hoeven er voorlopig nog geen nieuwe avonturen te volgen. Maar als het ooit zo ver is, weet ik wel perfect hoe de ideale ring eruit moet zien. (lacht)

 

De collectie wordt gelanceerd op 9 september 
www.diamantipertutti.com

Tekst: Valerie De Groodt