Kaas kom je een beetje overal tegen: bij het aperitief, op een stukje vers stokbrood, als hoofdgerecht of bij het dessert. Meer dan ooit maakt kaas deel uit van ons dagelijks leven. Zo is kaas ook ook een welkome gast in onze tuin, vooral wanneer een zalige barbecue op het programma staat.

Fromages de Suisse_BBQ

Wij gingen aan de slag met Zwitserse kazen en waren helemaal verliefd op de smaak én de veelzijdigheid ervan. Hieronder vind je enkele smakelijke recepten waarmee je zal schitteren op je volgende barbecue en al je gasten in de zevende hemel zal brengen.

1. Kip saltimbocca met prosciutto en Appenzeller zacht

Fromages de Suisse_Saltimbocca_APP

Voor 8 personen
Voorbereiding: 20 min / Kooktijd: 11 min / Gemakkelijk

Ingrediënten: 2 kipfilets overlangs in 4 gesneden, 1 + 1 el olijfolie, 4 plakjes Appenzeller zacht overlangs in 2 gesneden, 8 salieblaadjes, 4 plakjes rauwe ham overlangs in 2 gesneden, zout, peper.

1. Smeer de kip in met 1 el olijfolie en zout. Rijg de 8 kiprepen op spiesjes. Gril 6 à 8 minuten op de grill van de barbecue.
2. Leg op elk kipreepje een plakje Appenzeller en een blaadje salie. Wikkel ze in de rauwe ham. Breng op smaak met peper. Nu heb je 8 saltimbocca.
3. Bekleed de grill van de barbecue met aluminiumfolie. Leg de spiesjes op de grill. Bestrijk met de resterende olijfolie. Gaar de spiesjes verder gedurende 5 à 7 minuten onder gesloten deksel.

2. Tomaat met een korstje van verse kruiden en Gruyère Reserve AOP

Fromages de Suisse_Tomates croute_GRU

Voor 4 personen
Voorbereiding: 10 min / Kooktijd: 7 min / Gemakkelijk

Ingrediënten: 2 teentjes knoflook fijngehakt, 1 handje peterselie, 4 el broodkruim, 30 g Gruyère Réserve AOP fijn geraspt, 1 el olijfolie, 4 langwerpige romatomaten in 2 gesneden, zout, peper.
1. Meng het knoflook, de peterselie, het broodkruim en de Gruyère AOP met de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Hou apart.
2. Gril de tomaten 2 minuten per kant.
3. Bedek de barbecue met folie. Leg de tomaten op de folie met de vleeskant naar boven. Bestrooi met het kruiden/kaasmengsel. Laat 3 minuten verder garen onder gesloten deksel.

3. Tomme Vaudoise op verschillende manieren

Fromages de Suisse_Tomme Vaudoise

MET EEN COMPOTE VAN GEDROOGDE EN VERSE VIJGEN

Ingrediënten: 1 el olijfolie, 1 ui fijngehakt, 150 g verse vijgen in blokjes, 3 gedroogde vijgen fijngehakt, 1 el ahornsiroop, 1 el balsamicoazijn, 1 Tomme Vaudoise.

  1. Fruit de ui in de olijfolie. Voeg de verse vijgen en de gedroogde vijgen toe. Gaar gedurende 4 à 5 minuten.
  2. Voeg de ahornsiroop en de balsamicoazijn toe. Gaar verder gedurende 2 à 3 minuten.
  3. Verdeel de vijgencompote over de Tomme Vaudoise. Serveer de rest van de moes in een kom.

MET GEROOSTERDE KNOFLOOK GEMARINEERDE TOMME VAUDOISE

Ingrediënten: 1 bol knoflook, 1 el +1 dl olijfolie, 1 Tomme Vaudoise, enkele takjes citroentijm.

  1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Rooster de met olijfolie bestreken knoflookbol gedurende 30 à 40 minuten in de oven. Laat afkoelen. Maak de teentjes knoflook los.
  2. Marineer de Tomme Vaudoise gedurende 3 dagen in 1 dl olijfolie met de geroosterde knoflook.
  3. Laat daarna de Tomme Vaudoise uitlekken. Werk af met de geroosterde teentjes knoflook en de citroentijm.

TOMME VAUDOISE MET VERSE KRUIDEN

Ingrediënten: 1 Tomme Vaudoise, 1+1 el olijfolie, 5 kerstomaatjes in 4, 2 el zongedroogde tomaten fijngehakt, 1 rode ui fijngehakt, 2 jonge uien fijngehakt, ¼ tl pili pili in vlokken, enkele blaadjes basilicum in reepjes, zout, peper.

1. Besprenkel de Tomme Vaudoise met 1 eetlepel olijfolie.
2. Meng in een kom de kerstomaatjes, de zongedroogde tomaten, de rode ui, de jonge uien, zout en peper met de resterende olijfolie.
3. Verdeel dit mengsel over de Tomme Vaudoise. Bestrooi met pili pili in vlokken en werk af met blaadjes basilicum.

Meer info: www.kaasuitzwitserland.be