Het regenboogkleedje hangt ondertussen al meer dan een jaar in de kast, maar toch is Karen Damen overal. De goedlachse ‘rosse’ bewees dit jaar dat ze ook naast K3 heel wat talenten heeft. Maar dat wisten wij uiteraard al veel langer dan vandaag.

Karen, in Nieuwe Buren kwam jij zonder make-up en met puisten op tv. Wat héérlijk je m’en fous van je!

(glimlacht) Weet je, het was een realityreeks. Dan ga ik mij niet ’s ochtends vroeg schminken en mijn haar brushen voor de cameraploeg arriveert. In Hollywood zijn er waarschijnlijk vrouwen die er bij het ontwaken uitzien alsof ze twee uur in de make-upstoel hebben gezeten. Maar ik ben Karen Damen, ik kom uit Lint en bij mij is dat niet zo. Voilà.

Eigenlijk was het ook wel hip, want 2016 was het jaar van de no make-up-trend. Alicia Keys en Mila Kunis waren alvast fan.

Dat was geen bewuste keuze. (lacht) En ik moet bekennen dat ik zonder schmink op tv komen makkelijker vind dan zo het huis uitgaan. Tuurlijk hebben er dan véél meer mensen je gezien, maar op dat moment besef je dat niet. Op die ochtenden waren dat gewoon James, de geluidsman en de cameraman.

Je zei dat je bewuster zou gaan leven na Nieuwe Buren, ging het effectief zo?

Toch wel. Ik maakte onder andere mijn kleerkast leeg en alles wat ik een jaar niet aandeed, schonk ik weg. Ook gaf ik een hoop kleren en speelgoed van mijn zoon Sky aan een mama die ik tijdens het programma leerde kennen.

“Ik heb Koen Wauters uitgemaakt voor het vuil van de straat”

Wat was jouw mooiste moment dit jaar?

Trouwen met mijn man. Drie dagen lang leefden we op een roze wolk, met vrienden en familie. Alles verliep zoals gepland. Afgelopen week zeiden Antony en ik het nog tegen elkaar: het was per-fect.

Wanneer verlegde je je grenzen?

Ik heb een enorme spinnenfobie maar onlangs kon ik zelf een spin uit mijn huis wegjagen. Dat vond ik ongelofelijk straf van mezelf.

Wat is het gevaarlijkste wat je deed?

Voor Glammertime ging ik racen op Francorchamps, met Koen Wauters. Dat was de hel. Ik dacht écht dat ik zou doodgaan. Tijdens die rit heb ik Koen dan ook uitgemaakt voor het vuil van de straat. (lacht)

2016 betekende voor jou ook het laatste K3-optreden. Hoe was dat?

Emotioneel. Die afscheidstour was iets speciaals, want nu zaten er volwassenen op de eerste rij, die tranen met tuiten huilden. En natuurlijk vloeiden er bij mij dan ook geregeld traantjes.

Wat mogen we van jou verwachten de komende maanden?

Op 20 december ligt mijn lingerielijn in de winkel. Mooie, kwaliteitsvolle, kleurrijke modellen – en niet alleen voor poppemiekes die 50 kilogram wegen. Ook speel ik in januari de rol van de begeerde vrijgezellin Daisy, in het toneelstuk Blind Date. Tijdens de repetities heb ik kei-kei-keihard gelachen; dus het wordt fantastisch.

En tot slot: wie was jouw held van 2016?

James Cooke. We zijn al zeven jaar vrienden, maar het maakt mij zo blij als ik op Twitter reacties lees à la ‘Iedereen zou een James moeten hebben’, ‘Geef die mens een eigen programma!’ en ‘Waar kan ik een James kopen?’. Dan denk ik: eindelijk heeft iedereen het door.

 

Door Melissa Janssens