Ze is niet uit de media weg te branden en niemand die dat erg vindt want zelfs de grootste zuurpruim moet toegeven dat Karen Damen gewoon een toffe is. Iemand die zichzelf durft zijn, ook al betekent dat nu en dan zonder make-up op televisie te moeten komen. En dat ze tussen al haar televisie- en theaterwerk door ook nog eens een eigen lingerie-, lounge- en beachcollectie lanceert, vinden wij goed nieuws. Zo hebben ook wij eens een excuus om Karen Damen te interviewen.

_A1A9537

We ontmoeten Karen Damen tussen twee repetities van Blind Date door. In deze theaterkomedie speelt ze Daisy, een alleenstaande moeder die aan het gelijknamige televisieprogramma deelneemt en op die manier hoopt haar prins op het witte paard te strikken. Karen Damen deelt het podium met Kürt Rogiers, Peter Van Asbroeck, Manou Kersting en Aron Wade. De regie is in handen van Sven De Ridder en niemand minder dan goede vriend James Cook is medeproducer van het stuk. Geef toe, er stonden al minder vrolijke gezelschappen op het podium.

Of Karen overigens, indien ze een – onbekende – alleenstaande moeder was, zelf zou deelnemen aan een programma als Blind Date? “Hm, ik denk het eerlijk gezegd niet”, zegt ze. “Dat lijkt mij toch allemaal iets te openbaar, met die camera’s die je volgen en zo. En er zijn tegenwoordig veel andere mogelijkheden om iemand te ontmoeten. Wat ik misschien wel zou doen, is een account op Tinder aanmaken. Beetje links en rechts swipen, dat lijkt mij dan wel weer heel erg leuk.” (lacht)

Wat ik misschien wel zou doen, is een account op Tinder aanmaken. Beetje links en rechts swipen, dat lijkt mij dan wel weer leuk

Hoe valt het trouwens mee om op de planken te staan?

Heel erg goed! Ik geniet hier echt van. Het is wel helemaal anders dan voor televisie of film werken. Voor toneel mag alles een beetje uitvergroot worden. De mensen achteraan in de zaal moeten je ook kunnen horen en zien natuurlijk. Ik had dan wel al film gedaan en daar moet je net een beetje oppassen met dat ‘uitvergroten’. Dus dat is uiteraard een beetje aanpassen. Maar ik vind het zalig om te doen.

Komedie spelen, is nochtans niet makkelijk. Het wordt vaak onderschat.

Volgens Sven (De Ridder, de regisseur, nvdr) heb ik een heel goed gevoel voor timing, en net dat schijnt heel belangrijk te zijn bij comedy. Ik vermoed dat het bij mij een beetje naturel komt. Een dramatische rol zoals in A Broken Circle Breakdown, dat zou ik nooit aankunnen. Dat is toch een klasse te hoog voor mij.

Blind Date – of Tinder – heb je in elk geval niet meer nodig: vorig jaar ben je op Ibiza getrouwd met Antony, je zoontje Sky was bruidsjongen. Bedoeling was om je bruiloft klein en intiem te houden, maar dat was buiten de pers gerekend. In Vlaanderen was je plots wereldnieuws.

Ja, ik schrok toch van al die aandacht hoor. Er is momenteel zoveel ellende in de wereld en dan gaat alle aandacht naar mijn huwelijk, heel gek! Ik was er zelfs een beetje verlegen over; al die commotie over mijn trouw terwijl er zoveel andere dingen véél belangrijker zijn. Dat het nieuws over onze bruiloft vroeger naar buiten kwam dan we zelf wilden, vonden we uiteindelijk niet zo’n ramp hoor. Het is niet dat ik niet wou dat iemand het wist, maar ik had het de mensen graag zelf willen vertellen.

Waar wij nog meer van opkeken dan van je huwelijk, was de lancering van je eigen lingerie-, lounge- en beachcollectie, in samenwerking met het hippe label Sapph. Hoe komt een ex-K3 aan een eigen lingeriecollectie?

Eerlijk: toen Sapph mij vroeg om samen met hen een collectie te maken, kende ik het label niet eens. Al mijn vriendinnen werden half hysterisch toen ik het hen vertelde. Iedereen vond Sapph een heel cool merk. En toen ben ik zelf eens gaan kijken en vond inderdaad dat ze hele leuke dingen maakten. Sapph werkt elk jaar samen met een gastdesigner. Dat waren voordien altijd Nederlanders, maar deze keer wilden ze in zee gaan met een Vlaamse, en dus zijn ze bij mij komen aankloppen. Ik heb wel meteen duidelijk gemaakt dat ik niet zomaar mijn naam onder eender welke collectie zou zetten; het moest effectief ook mijn collectie worden. Ik heb zelf eerst een moodboard aangelegd van de dingen die ik graag zag, en daarna heb ik intens samengewerkt met de ontwerpster. Ik had dus echt veel inspraak: de kleuren kiezen, de stoffen, hier een bandje breder, daar een accentje, een slipje wat hoger… En ik ben heel blij met het uiteindelijke resultaat.

Voor het eerst in mijn leven voel ik een soort rust

Waar heb je allemaal op gelet bij het bedenken van je collectie?

Dat het een collectie voor àlle vrouwen moest zijn, niet enkel voor jonge meisjes met perfecte maatjes. Dat vond ik écht belangrijk. Iedereen moet deze lingerie kunnen dragen. Elke vrouw heeft recht op mooie dingen, los van welke maten ze heeft of hoe jong of oud ze is. En het is niet omdat een vrouw niet de perfecte maten heeft, dat ze niet mooi is in lingerie. Niemand is perfect, ik ook niet. Daarnaast vond ik het belangrijk dat de stukken heel erg comfortabel om te dragen zijn. Tuurlijk heb ik ook sexy lingerie en jarretellen in de kast liggen. Maar mijn collectie is bedoeld om elke dag te dragen, en dan wil je iets dat aangenaam aanvoelt en er toch verleidelijk uitziet.

Jouw collectie is voor alle vrouwen bestemd, ook al hebben ze geen perfect figuur. Wat ons dan weer naadloos bij Perfect brengt, het programma waarin je op zoek ging naar perfectie en geluk. En eerlijk gezegd: je ziet er de laatste tijd heel erg in vorm uit. Iets wat je aan dat programma te danken hebt?

Misschien onrechtstreeks. Het besef dat ik iets moest doen aan mijn conditie kwam achteraf, toen ik de beelden zag. Die uitzending waarin ik bikram yoga uitprobeer: niet normaal! Toen ik mezelf zag, dacht ik echt: ‘Dit kan dus niet meer’. Uiteindelijk ben ik met een personal trainer aan de slag gegaan en dat heeft mij echt geholpen. Hij heeft mij uitgelegd wat ik wel en niet kon eten, en welke oefeningen ik moest doen. Ik ben toen 10 kilo op 3 maanden kwijtgespeeld! En ik heb anders leren leven. Gezonder eten bijvoorbeeld, daar kan ik nu echt van genieten.

Gelukkig zijn, maakt mensen mooi

Heb je een tip voor onze lezers die ook gezonder willen leven en zich beter in hun vel willen voelen?

Dat is eigenlijk heel moeilijk, want iedereen is anders. Het is niet omdat iets voor mij werkt, dat dat ook voor jou of voor iemand anders geldt. Een vriendin van mij probeerde het Metabolismedieet en zij viel ongelooflijk veel af. En ik? Na een hele maand diëten was ik helemaal niets kwijt! Mijn personal trainer heeft me toen uitgelegd dat er met mijn metabolisme helemaal niets mis is en dat zo’n dieet bij mij dus niet helpt. Dus: probeer iets te vinden wat voor jou werkt. En het innerlijke: dat je zoveel mogelijk moet doen wat je graag doet. (pauzeert even) Weet je, ik durf toe te geven dat ik me op dit moment goed in balans voel. Voor het eerst in mijn leven voelt het alsof ik een soort evenwicht bereikt heb, alles valt op zijn plaats. Ik voel me veel beter dan vroeger, ouder worden heeft mij echt rust gebracht. Misschien is dat het wel: gelukkig zijn, maakt mensen mooi.

Je bent druk bezig met televisie- en theaterwerk, en nu heb je je eigen lingeriecollectie. We zouden bijna vergeten dat je nog niet zo lang geleden die ‘rosse van K3’ was.

Wel, in een winkel hoorde ik onlangs nog twee jongens tegen elkaar zeggen dat ‘Karen Damen daar staat’, terwijl ze vroeger inderdaad ‘die van K3’ gezegd zouden hebben. Maar die overgang is geleidelijk gekomen hoor. Ik was tijdens K3 al met zoveel bezig, het is gewoon een natuurlijk gevolg. Maar ik zal altijd heel erg blij en trots blijven op wat we met K3 bereikt hebben. De mensen mogen mij met plezier ex-K3 blijven noemen.

Mogen we tot slot al iets weten over je soloplaat die eraan komt?

Ik ben nog een beetje aan het zoeken welke richting het precies uit moet, er is zoveel goede muziek waar ik van hou. Ik ben bijvoorbeeld helemaal zot van Tourist LeMC. Ik heb samen met hem opgetreden voor Music for Life, hij is mijn muzikale god! Of ik met mijn eigen plaat die kant op moet … ik weet het nog niet. Afwachten dus.

 

De lingerie-, lounge en beachwear collectie van Saphh en Karen Damen werd ‘The Perfect Collection’ gedoopt. De lijn met lingeriesets oogt zowel sierlijk als eenvoudig en valt op door de rustige kleuren en sprekende details. De loungewearcollectie speelt meer in op de behoefte aan comfort. En de beachwearcollectie doet verlangen naar eindeloze zomerdagen. “Lingerie moet naast sexy en mooi zijn, vooral aanvoelen alsof je niets aanhebt”, aldus Karen. De collectie ligt nu in de winkel.

 

Onze favoriete stukken uit de collectie van Karen Damen kun je hier bekijken.

Info over Blind Date op www.theaterblinddate.be

Info over de collectie van Sapph:  www.sapph.com