Vroeg slapen en uit bed bij het krieken van de dag? Of bingewatchen en pas in bed tegen 2u ’s nachts? Ben je lui als je lang in je bed blijft liggen? Of een beter mens als je vroeg gaat slapen. Geen van beide. Niet iedereen heeft hetzelfde bioritme. Een grootschalig onderzoek uit 2019 toonde aan dat je genen bepalen of je een ochtend- of avondmens bent. Wat beide momenten van de dag wel gemeen hebben? Zowel voor je gaat slapen als voor je opstaat, rest je nog één dagtaak: tandenpoetsen. Of er een link is met je bioritme? Reken maar van ja.

 Fluoride houdt je wakker

Wat veel mensen niet weten, is dat het tandenpoetsen je bioritme beïnvloedt. Dat ondervond ook Victor Popov, een jonge West-Vlaamse ondernemer die in november de revolutionaire tandpasta Karmicare op de markt bracht. Toen hij merkte dat hij ’s avonds na het tandenpoetsen maar moeilijk de slaap kon vatten – ook al was hij hondsmoe – ging hij aan het researchen. En wat bleek? Fluoride – een bestanddeel in de meeste tandpasta’s – verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in die mate dat ons slaappatroon er onder lijdt. Net iets wat we op dat moment van de dag niet nodig hebben.

“Ik stond eigenlijk versteld van hoe weinig we weten over de invloed van fluoride op ons lichaam,” vertelt hij. “Tandpasta’s met fluoride zijn de norm, en worden ook door tandartsen nog steeds gepromoot, terwijl wetenschappelijk onderzoek net aantoont dat fluoride schadelijk is voor het lichaam. Op tandpastatubes staat niet voor niets: niet inslikken.”

Gesteund door NASA

Victor Popov ging met zijn vergaarde kennis zelf aan de slag. Zijn ambitie? Een revolutionaire tandpasta op de markt brengen die zowel een weldaad zou zijn voor lichaam én voor geest. Research leidde hem naar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die voor hun astronauten een tandpasta ontwikkelde, zonder fluoride. “NASA ontdekte dat het gebit van hun astronauten te lijden had onder een lang verblijf in de ruimte, en dat fluoride – dat het tandglazuur fixeert – niet meer werkte. Ze gingen aan de slag en ontwikkelden een tandpasta op basis van een mineraal dat zich al in de tand zelf bevond: hydroxyapatiet. Het is een bestanddeel dat in Japan al sinds de jaren 1970 als de gouden standaard beschouwd wordt voor tandpasta.”

Beter voor je bioritme

Ondertussen, vier jaar na zijn eerste stappen in de wereld van de tandzorg, is Popovs tandpasta market-ready: Karmicare. “De fluoridevrije tandpasta biedt het beste van twee werelden”, aldus Popov. “De kracht van natuurlijke ingrediënten én bio-innovatie. We ontwikkelden twee formules: de ‘awake’ en de ‘asleep’-tandpasta, die naast een volledige tandverzorging ook het bioritme ondersteunen. Met de ‘awake’-versie krijg je een boost, met de ‘asleep’-versie kom je tot rust. Net iets wat ons ‘systeem’ verwacht.

De tand des tijds

De ambitie? Groot. “Ik hoop dat we een revolutie kunnen ontketenen, en dat we mensen ervan kunnen overtuigen dat ze zich zowel lichamelijke als geestelijk beter kunnen voelen door tweemaal daags je tanden te poetsen met een nieuwe generatie tandpasta’s.”

 

 

 

 

 

 

 

Info. karmicare.com