Een pluizige bol in de bedstee is allesbehalve gezond zou je denken, maar toch slaapt ongeveer de helft van alle katteneigenaren samen met hun geliefde viervoeter. Dat blijkt uit research van de Mayo Clinic uit Arizona. Zij onderzochten 150 patiënten en concludeerden dat samen met je favoriete ‘minileeuw’ onder de wol kruipen toch bepaalde voordelen oplevert.

Je krijgt een veilig gevoel

De poes is een alert wezentje. Instinctief weet ze wanneer er gevaar dreigt. Je kunt ervan op aan, ze zal je waarschuwen bij de minste onraad. Haar scherpe zintuigen kunnen je zelfs alarmeren voor een gaslek.

Je bent gelukkiger

Je kat aaien jaagt de productie van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine de hoogte in. Je ‘Garfield’ brengt je naar de zevende hemel als hij naast je ligt te spinnen van contentement. Je staat goedgemutst op en je dag kan niet meer stuk.

Je valt sneller in slaap

Tijdens het slaaponderzoek in de Mayo Clinic gaf de helft van de deelnemers aan dat ze voordelen ondervonden als hun huisdier naast hen lag te snorren. De meesten sliepen veel sneller in. Zorg er wel voor dat je kat moe genoeg is, anders zal ze je slaappatroon grondig verstoren. Tip! Geef je tijger nog wat te eten voor je gaat slapen.

Je voelt je geborgen

Je poezenbeest is misschien nog belangrijker dan je partner als je troost zoekt op moeilijke momenten. Het fysieke contact tussen jou en je harige viervoeter zorgt voor een intense vriendschap. Jullie begrijpen elkaar zoals geen ander, zonder veel woorden …

Je hebt minder stress

Katteneigenaars zijn echte geluksvogels: hun risico op een hartaanval vermindert met ongeveer een derde. Dat blijkt uit een ander Amerikaans onderzoek bij meer dan 4000 Amerikanen. De aanwezigheid van je poes laat je hartslag en je bloeddruk dalen.

 

Neem je de kat af en toe mee naar bed? Vergeet niet om je lakens extra te stofzuigen om al dat kattenhaar te verwijderen. En slaap liefst ook niet in je blootje …

(foto unsplash)