Kathleen Aerts en haar man Steven verhuisden enkel jaren geleden naar de prachtige wijnlanden in Zuid-Afrika. Van daaruit organiseren ze onvergetelijke trips naar Zuid-Afrika, Namibië en Zimbabwe met hun reisbureau Steviewondertours.

Zelf trekken ze er met hun gezin geregeld op uit om nieuwe verborgen parels te ontdekken. Onlangs verbleven ze in het holistische natuurreservaat Tswalu Kalahari. “Dit natuurreservaat ken niet alleen een adembenemende natuur maar ook een mooie missie, namelijk de wereld een beetje beter maken”, zegt Kathleen. In de groene graslanden, overschaduwd door de prachtige Korannaberg en de magnifieke rode duinen, kan je er maar liefst 240 vogelsoorten en 80 zoogdieren spotten waaronder, buffels, giraffen, cheetahs en stokstaartjes. Tswalu is ook de thuishaven van zeldzaam Afrikaans wild: het aardvarken, het Afrikaanse schubdier en de Hartmanns bergzebra. “We namen de vlieger- of liever het vliegertje – richting Kalahari. Hoewel het slechts een uurtje vliegen is van waar we wonen, zal ik nooit fan worden van zulke kleine vliegtuigen”, lacht Kathleen. “Na zo’n 4 uurtjes ‘Carpool karaoke’ belandden we in een oogverblindende ‘middle of nowhere’ waar we als koningen werden ontvangen. Een privé ranger én tracker (spoorzoeker) begeleidden ons naar de prachtige, luxueuze kleinschalige Motse lodge, omringd door een prachtig houten platform, ver weg van de bewoonde wereld, midden in de groene Kalahari met zicht op de waterhole waar het wild komt drinken. Yes! Heaven is a place on earth!”

Go with the flow

In tegenstelling tot vele andere game reserves ben je in Tswalu niet gebonden aan een vast tijdschema voor de activiteiten. Je beslist op het moment zelf wat je wenst te doen en hoe lang. En dit alles in een open jeep – helemaal voor jou alleen – en met extra vering in de stoelen (wat geen overbodige luxe is op safari) – én met een privé ranger én enthousiaste tracker. “Bij avondval wachtte een spectaculaire verrassing”, gaat Kathleen verder. “Ver weg van de lodge, in de rode duinen, was er een pop-up keuken en bar opgesteld met kampvuur voor een onvergetelijke dune-diner! Na deze overheerlijke en romantische verrassing, reden we door de pikdonkere savanne terug naar de lodge.”

De volgende ochtend wachtte al een nieuw avontuur: om 5u ging de wekker voor de vroege ochtend safari. “Lewis en Jay waren nog nooit zo fris en monter zo vroeg op de dag! De spanning was te snijden want de tracker vond leeuwensporen. Even later werden 2 leeuwinnen met maar liefst 6 welpen aangetroffen! Als kers op de taart mochten de jongens een gipsafdruk maken van de leeuwenpoot. Uiteraard op veilige afstand van de leeuwen… hoewel we voor de zekerheid toch een extra oogje in het zeil hielden. (lacht) Lewis en Jay voelden zich opeens geroepen om zelf spoorzoeker van dienst te zijn. De tracker zijn job zat erop en belandde in de jeep en de jongens namen zijn plek in.”

Terug in de lodge is het tijd voor pizza; samen met de kokkin maakten de jongens heerlijke pizza’s terwijl Steven en Kathleen konden chillen met een glaasje bij het zwembad. En Steven was helemaal in zijn nopjes: “Tswalu beschikt over een goed gevulde wijnkelder met enkel topwijnen en dat allemaal inclusief. Dus geen ‘koppijn wijn’!”

Nieuw begin

Tswalu wordt met hart en ziel gerund de Oppenheimer familie, de Zuid-Afrikaanse Marc Coucke zeg maar.  Tswalu betekent ‘een nieuw begin’ en dat is precies wat de eigenaars willen bereiken: een tijdperk van hoop voor de lokale bevolking én de wildlife van één van de grootste ongerepte gebieden van Zuid-Afrika. “En dat het niet bij loze woorden blijft, waren we getuige van”, aldus nog Kathleen. “In Tswalu komt de natuur voor alles. Zo hoort het ook te zijn. De natuur en de dieren waren hier eerst. Wij zijn enkel bezoekers. Dus wij horen ons aan te passen. Niet zij.” Hier worden heel wat inspanningen geleverd om het land terug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen en zelfs beter te maken. Er wordt bovendien niet enkel voor de fauna en flora gezorgd, maar ook de lokale Kalahari bevolking die als één grote familie wordt beschouwd. Zo werd voor alle werknemers en hun familie een huis, school en kliniek gebouwd.

Kathleen en haar gezin hebben het geluk gehad al vele mooie trips en safari’s te mogen doen: “Er zijn ontelbaar veel wondermooie plekjes op onze planeet. Maar Tswalu is zoveel meer dan de oogverblindende Kalahari-savanne met schitterende zonsopkomst en -ondergang. Tswalu is een unieke safari-ervaring met een hart. Waar natuur, dier en mens elkaar vredig en met respect mogen ontmoeten. Hier wordt ons hart pas helemaal warm van…”

(advertorial)

www.steviewondertours.com