Laat je verrassen in de Kempen

1431

Een mooie portie natuur & cultuur, leuke shopadresjes, … De Kempen verrassen!

In de ‘stille’ Kempen vind je een waaier aan buiten- en binnenpretjes. Van musea en bezienswaardigheden over vele recreatie-oorden tot fijne winkel- en horeca-adresjes. Laat je aangenaam verrassen in de Kempen!

Verrassende adresjes

Cynthia Reekmans trok voor Steps op ontdekking langs enkele zaken in de Kempen. Ze bracht een bezoekje aan: Grego Kinderkleding, Retie / IL Immo Vastgoedmakelaar, Oud-Turnhout / Hoskens Schoenen, Retie / Residentie De Schans Assistentiewoningen, Mol / Gilbo Vloer- en wandtegels, Turnhout / Butiq Kleding, Kasterlee / Caproo Handtassen en accessoires, Merksplas / Badweelde Zwembaden, Beerse / Frako Keukens & Interieur, Weelde & Zoersel / Guns Sloten, Oud-Turnhout / Olen Shopping Park, Olen.

Cultuur

Wie denkt dat enkel grote metropolen met een hoogstaand cultureel programma kunnen uitpakken, heeft het mis. In de Kempen spotten we vele culturele centra met een mooi aanbod. Ook een film meepikken of je onderdompelen in het verleden kan perfect. Artistiekelingen vinden in deze streek de rust om hun talent ten volle te ontwikkelen. Wist je trouwens dat er heel wat schrijvers en kunstenaars in de Kempen resideren of resideerden?

Erfgoed

Deze streek puilt uit van cultureel historisch erfgoed. Roerend, on(t)roerend maar ook immaterieel: indrukwekkende kerken, prachtige herenhuizen en kastelen, oude industriële sites, … En op de lijst van de Werelderfgoedlijst merken we de begijnhoven van Hoogstraten, Turnhout en Herentals op en de voormalige stads- en lakenhal van Herentals. Tijdens Open Monumentendag, op zondag 8 september, zetten honderden monumenten de deuren open. En reken maar dat de Kempen goed vertegenwoordigd zijn. Laten we ook niet vergeten dat Kempenaars een Bourgondisch volkje zijn. Dat vertaalt zich in een rijk gastronomisch erfgoed van biertjes, saffraan, wijnen, aardbeien, asperges, …

Wonen

Het spreekt voor zich dat de Kempen een uitstekende woonplek zijn. In de landelijke gemeentes merken we veel natuur en landschappen met een groot postkaartgehalte op. In de provinciestadjes dan weer heb je de voordelen van een grootstad maar niet de nadelen. Winkels, openbaar vervoer en alle faciliteiten zijn vlakbij terwijl de chaotische drukte achterwege blijft. Voor actieve senioren zijn er zorgwoonprojecten die vaak te midden van een centrum liggen.

Wandelen en fietsen

Schaduw- en zuurstofrijke bossen, weides en heides, rivieren die door het landschap meanderen, meren met zilverwitte stranden, natuurgebieden,… Gratis recreatiemogelijkheden te over. Logisch dat de Kempen een trekpleister zijn voor fietsers, wandelaars, ruiters, vogelspotters,… Sportievelingen kunnen dan weer kiezen voor een van de talrijke verkeersluwe mountainbike- en jogparcours of trappen lekker door op de landelijke wegen en op de jaagpaden langs het kanaal.

www.kempen.be

(tekst & foto’s: Elle Van Loy)