Er zijn talloze redenen om te kiezen voor alcoholvrije drankjes. Misschien moet je nog met de auto naar huis of misschien wil je de volgende ochtend gewoon fris fruitig wakker worden. Hoe dan ook, mocktails mogen niet ontbreken op je menukaart.

Begrijp ons niet verkeerd: we kunnen allemaal genieten van een goed glas wijn. Maar de alcohol vloeit wel heel rijkelijk tijdens de feestdagen. Switch daarom nu en dan ook eens naar een non-alcoholic drankje. Die zijn tegenwoordig trouwens zo lekker dat je helemaal niets aan de feestvreugde moet inboeten.

NONA Spritz

Drie jaar geleden lanceerde Charlotte Matthys de allereerste Belgische alcoholvrije gin: NONA June. Een spirit op basis van negen verschillende botanicals. En daar bleef het niet bij. Recent onthulde de jonge bio-ingenieur NONA Spritz: een alcoholvrij drankje op basis van sinaasappelzeste, bloedsinaasappel en gentiaanwortel. Heerlijk om mee te mixen. Wat dacht je van een NONA Spritz Cooler?

Nodig:

 • 50 ml NONA Spritz
 • 20 ml Pompelmoessap
 • 10 ml Limoensap
 • 70 ml Grapefruit soda
 • Een snufje zout

 

Vul een groot glas met ijs en voeg NONA Spritz, pompelmoessap en limoensap toe. Roer zachtjes. Voeg de Grapefruit Soda en een snufje zout toe en roer opnieuw. Garneer met een schijfje pompelmoes en een muntblaadje.

Wist je dat… Gentiaanwortel geneeskundige krachten heeft? Het werd in de middeleeuwen zelfs ‘wondermedicijn’ genoemd.

GIMBER Mule

GIMBER is een Belgisch, pittig gemberconcertraat met als key ingredients gember, citroen, rietsuiker, kruiden en specerijen. Heerlijk puur, met spuitwater of in een mocktail. Er bestaan ondertussen twee GIMBER-varianten: de original en de brut-versie. Maar voor wie tijdens deze koude, kille periode exotische oorden in huis wil halen, bestaat ook de limited edition: Sweet Lilly. Een gemberdrankje met passievrucht, ananas en kurkuma. Founder Dimitri Oosterlynck perste en bottelde drie jaar geleden eigenhandig de eerste vijfentwintig flessen GIMBER vanuit zijn garage. En de rest is geschiedenis. Het gemberconcentraat vind je ondertussen terug in Amsterdam, Helsinki, London, Wenen, Parijs en Milaan. Een must have voor elke barman. Een alcoholvrije GIMBER Mule maak je in een handomdraai.

Nodig:

 • ½ Limoen
 • 30 ml GIMBER
 • 150 Bruiswater

Aan de slag:

Pers het limoensap in een glas gevuld met ijs. Voeg de GIMBER en daarna het bruiswater toe aan het glas. Even roeren en nog een schijfje limoen als versiering. Hup! Dat was niet moeilijk, toch?

Wist je dat… GIMBER niet alleen thuishoort in een mocktail, maar ook diverse gerechten naar een hoger niveau kan tillen? GIMBER is ook lekker in een salade of in gnocchi.

Gordon’s Gin 0,0% Tom Collins

Gin is al een aantal jaar aan zijn opmars in België bezig. Het populaire drankje is niet meer weg te denken en de groeiende vraag naar een alcoholvrije gin viel dan ook alleen maar te verwachten. Gordon’s introduceert voor diegenen een nieuwe 0,0% gin. De uitgesproken smaak van de gin blijft net zo authentiek door de kenmerkende jeneverbes als de originele Gordon’s London Dry Gin. Een goed alternatief dus voor in al je feestelijke brouwsels. Een nonalcoholic Tom Collins zal ongetwijfeld gewaardeerd worden door je gasten.

Nodig:

 • 50 ml Gordon’s Gin 0,0%
 • 20 ml Citroensap
 • 15 ml Suikersiroop
 • Spuitwater

Voeg de gin, het citroensap en de suikersiroop in een cocktailshaker gevuld met ijs. Even schudden en uitgieten in een longdrink. Werk af met bruiswater en een schijfje citroen. Ready to serve!

Wist je dat… Gordon’s Gin al meer dan 250 jaar gedronken wordt?