We wonen almaar kleiner maar dat betekent niet dat je geen gevoel van ruimte kunt creëren in huis. Met enkele slimme designtips lijkt je kleine woning zoveel groter.

 

1. Heldere kleuren

Omdat lichte kleuren het licht beter reflecteren, zal een kamer meteen ook groter lijken. Je kunt niet alleen je muren, plafond en vloer in een heldere tint steken, maar ook voor meubels en accessoires kiezen in lichte kleuren.

2. Werk in de hoogte

Boekenkasten die van de vloer tot het plafond lopen, een hoogteslaper waaronder je een bureautje of een zitbank kunt installeren… als je de hoogte van een kamer benut, blijft er meer ruimte op de vloer over.

3. Laat het licht binnen

Verstop een raam niet achter een zwaar gordijn maar laat het daglicht ten volle binnenstromen. Donkere hoekjes in huis kan je oplichten met een sfeervol lampje.

4. Multifunctionele meubels

Veel meubels kun je dubbel gebruiken, en dat is handig want zo heb je twee meubels voor de plaats van één. Denk maar aan een poef waar je iets in kunt opbergen, een salontafeltje dat tevens dienst kan doen als zitbankje of een zetel met uitschuifbed.

Denk ook creatief: kies bijvoorbeeld liever voor twee kleinere salontafeltjes in plaats van één grote. Je kunt ze samen zetten of verspreid, naargelang je bezoek hebt of niet. En de kleinere tafeltjes zogen bovendien voor een groter ruimtelijk effect dan één zware, logge tafel.

5. Reflecteer

Spiegels reflecteren licht en mits goed opgehangen, creëren ze de illusie van extra diepte, en dus extra ruimte.

6. Vermijd drukte

Drukke patronen voor het tapijt, kussens met veel tierlantijntjes of een overdaad aan decoratie: deze zorgen er allemaal voor dat de ruimte overvol lijkt. Beperk je tot een paar toffe woonaccessoires, bij voorkeur in één kleur.

7. Hou het netjes

Een rommelige kamer ziet er sowieso niet aangenaam uit, en is die kamer dan nog aan de kleine kant, dan zal deze er des te ongezellig uitzien. Niet teveel rommel laten slingeren en regelmatig opruimen dus.

8. Wees eens tegendraads

Een kleine ruimte vraagt om lichte meubels, maar dat wil niet zeggen dat élk meubelstuk in miniformaat hoeft te zijn. Het is niet de bedoeling om er een poppenhuisje van te maken. Hou je echt van grote meubels, plaats dan één grotere fauteuil of, voor de slaapkamer, een romantisch hemelbed. Wel opgelet: kies je voor een statement meubel, hou dan de rest van de inrichting sober. Ook beperk je beter het aantal meubels in die kamer.

9. Speel een beetje vals

Behangpapier waardoor het lijkt alsof je uitkijkt op een tropisch strand of de skyline van een hippe stad; met fotobehangpapier kun je heel wat kanten uit, ook als je de illusie van ruimte wil creëren. En het is nog eens heel erg hip ook.

10. Doorzichtige deuren

Ben je aan het verbouwen? Gaat het om een kleine woning, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor doorzichtige binnendeuren in glas, deze zullen meer licht binnenlaten en het gevoel van ruimte vergroten.

(foto istock)