Feestelijke koekjesrecepten die bij jouw lievelingsserie horen

147

Ook helemaal verslaafd aan series als Breaking Bad, House of Cards of Orange Is the New Black? Goed nieuws want Netflix trakteert dit eindejaar met enkele feestelijke koekjesrecepten die bij jouw lievelingsserie horen. En ondanks de soms ietwat dubieuze namen ervan, zijn ze bovendien geschikt voor alle leeftijden!

 

Breaking Bad Meth Cook(ies)

 

Netflix_Cookies_Breaking Bad_2

Iets vetter, maar nog altijd veel gezonder dan het illegale brouwsel waarvan het is afgeleid, namelijk Crystal Meth, de methamfetamines waarvan de aan kanker lijdende scheikundeleraar zijn handelsmerk maakt in Breaking Bad. De koekjes zijn ook blauw, maar het betreft hier gelukkig enkel glazuur. Opgelet: verslavend!

breaking-bad-slide

 

Dit heb je nodig:

250 g boter
180 g glazuursuiker
1 ei
1/2 koffielepel vanille-extract
480 g bloem
2 koffielepels bakpoeder
1/2 koffielepel zout
250 g glazuursuiker
1 eiwit
blauwe en witte hagelslag

Zo maak je het:

1. Meng de (zachte) boter met de glazuursuiker ongeveer drie minuten lang in een kom tot een romig geheel. Voeg het ei en vanille-extract toe en klop dit nog een minuutje door elkaar.
2.Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en het zout. Voeg dit gestaag toe aan het botermengsel en maak er met de deeghaak van de mixer een egaal deeg van.
Bebloem het werkblad en kneed hierop het deeg met de handen. Maak er een bal van en laat deze gewikkeld in vershoudfolie 30 minuten rusten in de frigo.
3. Verwarm de oven voor op 200°C (geen hetelucht) en bedek de bakplaat met een laag bakpapier. Neem het deeg uit de frigo en rol het uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Snij de gewenste vormpjes uit met een deesgnijwiel en leg deze op de bakplaat (laat voldoende ruimte tussen). Bak ze gedurende 6 à 8 minuten, tot ze net niet bruin kleuren, haal ze uit de oven en laat afkoelen.
4. Maak met het eiwit en glazuursuiker een licht glazuur en decoreer hiermee de koekjes. Besprenkel met hagelslag.

 

House of Cards Peperkoeken Kaartenhuisje

Netflix_Cookies_House of Cards

 

De peperkoek in dit recept staat in schril contrast met het hardvochtige, manipulatieve karakter van het personage dat we het toeschrijven: Claire Underwood van House of Cards. Leuk om te presenteren als een echt kaartenhuis ook. Als je daar tenminste de nodige stalen zenuwen voor hebt.

house-of-cards-hungry

Dit heb je nodig:

500 g honing
200 g suiker
200 g boter
1 kg bloem
1 koffielepel zout
30 g cacaopoeder
peperkoekkruiden
2 koffielepels bakpoeder
5 eetlepels melk
2 eiwitten
1 eetlepel citroensap
400 g glazuursuiker
Rode en zwarte voedingskleurstof

Zo maak je het:

1. Doe honing, suiker en boter in een pan en verwarm tot de suiker is opgelost.
2. Klop in een grote kom bloem, zout, cacaopoeder, peperkoekkruiden (naar wens maar bij voorkeur een afgestreken koffielepeltje) en bakpoeder dooreen. Voeg de honingmix toe en maak er met behulp van de mixer en deeghaak een zacht deeg van. Maak er een bol van en laat in vershoudfolie minstens 2 uur in de frigo rusten (bij voorkeur zelfs een hele nacht).
3. Verwarm de oven voor op 180°C (geen hetelucht) en bedek twee bakplaten met bakpapier. Neem het deeg uit de ijskast en rol het op een bebloemd oppervlak uit tot een dikte van 1 à 1,5 cm. Snij hieruit 15 rechthoeken van dezelfde grootte en leg deze op de bakplaten. Borstel ze in met melk en bak ongeveer 15 minuten. Neem ze uit de oven en laat afkoelen.
4. Klop het eiwit met de glazuursuiker en citroensap tot een egaal glazuur. Smeer uit over de peperkoeken rechthoeken, maar laat een rand van ongeveer een halve
centimeter. Laat het glazuur volledig uitharden en hou het resterende glazuur opzij voor later gebruik.
5. Gebruik een fijn borsteltje om met de vloeibare kleurstoffen speelkaartpatronen op het glazuur te schilderen.
6. Roer het overgebleven glazuur goed om en voeg er als het te hard is geworden wat citroensap aan toe. Bouw een kaartenhuisje met de peperkoeken en plak de hoekjes
eventueel aan elkaar met wat glazuur voor meer stabiliteit.

Bojack Horseman Vanille vodka Truffels

Netflix_Cookies_Bojack Horseman

De vanille-vodkamix in deze pralines is op het paardenlijf geschreven van Bojack Horseman. Die wel eens een neut durft te nuttigen. Op elk moment van de dag. Wij houden het deftig en omfloersen de booze in een jasje van truffel. Santé!

bojack_horseman.png.CROP.promovar-mediumlarge

Dit heb je nodig:

200 g pure chocolade (70 % cacao)
1 vanillestokje (enkel het binnenste)
75 ml room
20 g boter
50 g glazuursuiker
80 ml vodka met vanille aroma
1 zakje vanillesuiker
200 g cacaopoeder

Zo maak je het:

1. Breek de chocolade in stukken en doe in een kom.
2. Schraap het vruchtvlees uit het vanillestokje en doe in een pannetje met de boter en de room. Verhit tot de boter smelt, neem de pan van het vuur, voeg vodka en
glazuursuiker toe en roer stevig om.
3. Giet het hete vodkamengsel over de chocolade en roer tot een smeuïge massa.
4. Zet het mengsel enkele uren in de frigo tot het opgesteven, maar nog wel kneedbaar is.
5. Bedek een dienblad of snijplank met bakpapier en leg daarop de met de hand gerolde truffels (om ongeveer dezelfde grootte te bewaren, kan je eventueel voor elke truffel eenzelfde hoeveelheid afscheppen met een lepeltje). Zet de truffels nog een uur in de frigo.
6. Meng cacaopoeder met vanillesuiker op een bord en rol hierin de truffels tot ze bedekt  zijn met dit mengsel.

 

Orange Is the New Black Havermoutse Hap

Netflix_Cookies_Orange Black_2

De gevangenis, ook die voor vrouwen, is doorgaans geen pretje en ook op culinair vlak heeft die bepaald geen sterrenambities. Voor gedetineerde Piper Chapman in Orange Is the New Black vormen de havermoutkoekjes een welkome afwisseling op de anders erg eentonige gevangeniskost.

vibe-new-orange-is-the-new-black-season-2-shots

 

Dit heb je nodig:

115 g margarine
150 g bruine suiker
1,5 koffielepel vanille-extract
1 eetlepel psyllium (vlozaad)
3 eetlepels water
110 g bloem
1/2 koffielepel zout
1/4 koffielepel bakpoeder
1/4 koffielepel natriumbicarbonaat (of bakpoeder)
1 koffielepel kaneel
100 g havermout
50 g pure chocoladeschilfers

Zo maak je het:

1. Doe het vlozaad in een kom en laat trekken in 3 eetlepels water.
2. Doe margarine, bruine suiker en vanille-extract in een grote kom en klop enkele minuten tot een romige massa. Voeg hier het vochtige vlozaad aan toe en roer goed om.
3. Klop bloem, zout, bakpoeder, natriumcarbonaat (of extra bakpoeder) en kaneel dooreen in een kom en roer dit zachtjes onder de margarinemix. Voeg aan dit deeg de
havermout toe en roer goed om. Roer er tenslotte ook de chocoladeschilfers doorheen.
4. Maak een bal van het deeg, wikkel in vershoudfolie en laat 1 à 2 uur rusten in de frigo.
5. Verwarm de oven voor op 180°C (geen hetelucht) en leg bakpapier op de bakplaat.  Gebruik een eetlepel om het deeg te verdelen in gelijke delen en maak met elke schep een koekje van ongeveer 1 cm dik. Leg op de bakplaat en bak de koekjes gedurende 12 à 15 minuten. Haal ze van de bakplaat wanneer ze nog zacht zijn en laat ze op het werkblad verder afkoelen.