Koele watermeloen gazpacho met wrongel en basilicumolie

104

6 SEPTEMBER 2013 | De Britse tv-kok Gizzi Erskine houdt van lekker en uitgebreid tafelen, maar niet van extra kilo’s en dus stelde ze het kookboek Skinny Weeks & Wicked Weekends samen. Haar opzet? Lekker maar ‘mager’ eten tijdens de week om tijdens het weekend voluit te gaan met eindeloze brunches, goddelijke etentjes en een goed gevulde namiddagthee, zonder schuldgevoel!

Ziehier haar recept voor een overheerlijke vruchtensoep, helemaal perfect om het zomergevoel nog even vast te houden. En het is een ‘wicked’ soepje, omdat het straks weekend is.

Dit heb je nodig (voor 6 personen): 1 kg watermeloen, geschild en de zaadjes verwijderd – 1/2 rode paprika, fijngesneden – 1/2 komkommer, geschild en fijngesneden – een klein handvol verse basilicum – 1/2 tl zeezout – 2 el extra vergine olijfolie, plus wat extra om te besprenkelen – 3 el rodewijnazijn – 4 el verse geitenwrongel – een klein handvol kleine blaadjes gewoon of Thais basilicum, om te serveren. Voor de basilicumolie: een handvol basilicumblaadjes – een handvol blaadjes Thais basilicum (of een andere soort) – 4 el extra vergine olijfolie – zeezout en vers gemalen peper

Zo maak je het: Snijd 100 g van de watermeloen in  blokjes en zet ze opzij. Verwerk de rest van de watermeloen, de rode paprika, de komkommer, de sjalotten, het basilicum, het zout, de olie en de azijn in een keukenmachine tot een gladde massa. Leg twee vellen keukenpapier in een zeef, giet de massa door de zeef en giet de gezeefde vloeistof  in een maatbeker. Voeg de ijsblokjes toe en zet in de koelkast.

Maak intussen de basilicumolie. Verwerk de basilicumblaadjes, de olie, het citroensap en een beetje zout en peper in een keukenmachine tot een gladde olie. Zeef deze en zet opzij.

Maak met behulp van twee warme lepels quenelles (langwerpige balletjes) van de geitenwrongel. Leg in elk bord één quenelle.
Verdeel de blokjes watermeloen over de borden, giet voorzichtig de watermeloengazpacho in de borden en let erop dat je de quenelle geitenwrongel niet stukmaakt. Besprenkel elk bord met een halve theelepel basilicumolie en bestrooi met enkele blaadjes basilicum om af te maken. Smakelijk!

watermelon_soup_0006

 

gizziGizzy Erskine is dé kooksensatie van Engeland. Zij presenteert onder andere één van de populairste kookprogramma’s op de BBC: Cook yourself thin.

Haar kookboek Skinny Weeks & Wicked Weekends werd uitgegeven bij Van Dishoeck (www.wpg.be).

(Nina Tack)