Koffie is niet alleen een lekker bakje troost maar het koffiedik – het bezinksel dat overblijft na het zetten van een kopje koffie – is ook een handig product om in tal van doe-het-zelf beautyproducten te verwerken. Handig én doeltreffend.

De handscrub

Een scrub gebruiken we vaak voor het lichaam en het gelaat. Ideaal om dode huidcellen te verwijderen waardoor je verzorgingsproducten beter werken én je huid ook meer gaat stralen. Jammer genoeg vergeten we dat ook onze handen al eens een scrubbeurt kunnen gebruiken.

Zo doe je het:

Met koffiedik maak je de makkelijkste handscrub ooit: gewoon je handen zachtjes met het bezinksel inwrijven, afspoelen en klaar. Gebruik een voedende en hydraterende handcrème na je koffiescrubbeurt.

Het gezichtsmasker

Ook als gezichtsmasker is koffiedik een aanrader; het stimuleert de huid en zorgt voor een helder ogende huid.

Zo doe je het:

Meng een hoeveelheid koffiedik met evenveel eiwit. Het koffiedik werkt tonifiërend, het eiwit maakt de huid strak. Breng het mengsel gelijkmatig aan op je gelaat en hals, laat 10 minuten werken en spoel af. Knaleffect verzekerd!

Weg met oogkringen en -wallen

Wanneer je weinig geslapen hebt of je hebt last van stress, kan het goed zijn dat dit van je ogen af te lezen is: je hebt wallen en donkere kringen. Ook dit schoonheidseuvel kun je met koffie verhelpen. Koffie werkt ontstekingsremmend, drijft afvalstoffen af en stimuleert de bloedcirculatie in de huid. Allemaal prima als je wallen en kringen wil aanpakken.

Zo doe je het:

Meng een lepel koffiedik met een lepel kwark. Voeg een paar druppels citroen toe en zet het mengsel in de koelkast. Breng het enkele uren later rond de ogen aan, laat een kwartier inwerken en verwijder de restanten met een doekje.

Voor glanzend haar

Koffiedik is een uitstekend middel om doffe haren opnieuw te doen stralen.

Zo doe je het:

Voeg wat koffiedik toe aan je shampoo en masseer het door je haren en over je hoofdhuid. Het koffiedik werkt als een scrub voor je haren. Werkt het beste bij donkere haren (de koffiedrab kan een kleurschijn nalaten).

Kant-en-klaar

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Koffiescrubs kun je ook kant en klaar in de winkel vinden. De lichaamsscrub van Body Boom is een combinatie van robusta-koffiedik, donkere suiker, zeezout en oliën en werd speciaal gemixt om afgestorven cellen weg te werken en een fluweelzacht lichaam te krijgen. Die doeltreffendheid is niet in de laatste plaats te danken aan een trio van weldadige oliën (argan, macadamia en amandel) en aan vet inbrengende cacaoboter. Beschikbaar in drie geuren: espresso, kokos en mango. Vlug, scrubben maar! (Coffee Scrub Body Boom – 15,99 euro – Di)