Komkommerglaasjes met gazpacho

3057

8 APRIL 2013 | Pascale Naessens leert haar volk gezond eten. En genieten! Wij mogen vier weken op rij een recept geven uit haar heerlijk gezonde boek ‘Puur genieten en toch gezond en slank’. Deze week maken we… Komkommerglaasjes met gazpacho!

pascale3_3_ 25672

Hoelang werk je eraan?
20 minuten

Wat heb je nodig?
Voor 8 komkommerglaasjes
(zie tip)
2 dikke komkommers
(voor de glaasjes)
400 g tomaten
1 rode paprika
1 groene paprika
1 stengel bleekselderij
1 ui
1 teentje knoflook
5 eetlepels wijnazijn
10 eetlepels olijfolie

Hoe maak je het?
Snijd de dikke komkommers in gelijke stukken van minstens 6 centimeter. Haal de schil er hier en daar af voor de versiering (zie foto). Hol de stukken komkommer uit met een lepeltje en laat 1 centimeter als bodem zitten. Gooi de rest van de komkommer niet weg, maar mix het mee met de rest voor de gazpacho. Ontvel de tomaten en haal het binnenste, witte gedeelte eruit. Snijd ze in grove stukken. Haal de zaadjes uit de paprika’s. Snijd wat kleine blokjes van de rode  en de groene paprika en houd die opzij voor de afwerking. Snijd de rest in grove stukken. Snijd ook de bleekselderij, de ui en de knoflook in stukken. Doe alles in de mixer, ook de stukjes komkommer die je over hebt. Mix tot je een gladde dikke soep krijgt. Doe er minstens 10 eetlepels olijfolie bij en 5 eetlepels wijnazijn. Kruid flink met zout en peper. Haal de soep eventueel door een zeef, als je dat wilt. Zet in de ijskast tot je ze nodig hebt. Giet wat gazpacho in elke komkommerglaasje en werk af met wat blokjes rode en groene paprika.

Tip: gazpacho
Gazpacho is een Spaanse vegetarische soep die koud wordt geserveerd. De bekendste gazpacho wordt met tomaten gemaakt, maar er zijn veel variaties, onder meer met knoflook en brood. Oorspronkelijk was het een gerecht dat vooral door herders en landbouwers werd gegeten, die onderweg hun honger en dorst wilden stillen. Intussen is het een populair voorgerecht in Andalusië.

Tip: hoeveelheid
Voor de komkommerglaasjes heb je maar weinig gazpacho nodig. Dit is eerder als hapje bedoeld. Het recept en de opgegeven ingrediënten zijn evenwel voor een kom soep, voor minstens vier personen.

‘Puur genieten en toch gezond en slank’ is uitgegeven bij Lannoo en kost 24,99 euro.

3D puur genieten