Ah hoe romantisch het huwelijksaanzoek was, zo ontnuchterend is het Excellijstje met het kostenplaatje.. Oei nog geen Excelfile aangemaakt? Begin er dan maar snel aan. Ja, het wordt gegarandeerd de dag van je leven maar één wijze raad van een married woman: bezint, eer ge begint want trouwen kost geld. Gemiddeld zo’n 15.887 euro!

Dit was de conclusie uit de huwelijksenquête die Salino.be onlangs lanceerde. Maar liefst 1500 newly weds of verloofden namen hier aan deel en zo groeide dit uit tot het grootste trouwonderzoek in Vlaanderen.Naast het gemiddelde bedrag dat de Vlamingen aan hun bruiloft uitgeven, kwamen we ook volgende financiële insights te weten:

  1. West-Vlamingen geven het meeste budget uit aan hun huwelijk
  2. Limburgers spenderen 14% minder dan de gemiddelde Vlaming
  3. We geven als gast gemiddeld 49,96 € uit aan een cadeau
  4. De kost per gast op een trouwfeest bedraagt gemiddeld 115 €.
  5. Ongeveer de helft van de koppels betaalt alles uit eigen zak, maar de andere helft krijgt toch nog wat sponsorgeld.
  6. De big spenders wat betreft budget zaten vooral in de leeftijdscategorie 26-30j.

Het definitieve Excelbestandje is dus ook wel afhankelijk van de eventuele bijdrage van anderen en wat je als trouwcadeau krijgt. Maar wat kunnen we dan doen om het kostenplaatje te drukken en waar geven we best wèl geld aan uit?

Waar geef je beter wel geld aan uit?

1) Locatie: je moet als koppel een goed gevoel hebben bij de locatie. Een goede service hoort daar ook bij. Betaal liever iets meer voor een locatie die je echt wilt. Locaties die ingespeeld zijn op het trouwgebeuren kunnen ook heel wat taken van je overnemen.
2) Fotograaf: niets zo erg als slechte foto’s van je trouwfeest!
3) DJ: de gasten herinneren zich meestal enkel het feestje achteraf, just so you know 😉
4) De jurk: sluit geen compromissen op vlak van je jurk. Je wilt er toch fantastisch mooi uitzien en vooral je goed in je vel voelen achteraf. En niemand kan zich daarna nog herinneren wat de bruidegom droeg. All eyes on you!
5) Catering: het is een waarheid als een koe, maar wie slecht eet op een trouwfeest, zal dit jaren nadien nog navertellen!

Waar kan je creatief mee omspringen?

1) Decoratie: bloemen aan het plafond, bloemen in de traphal, bloemen op de wc, en voor je het weet ben je 5000 euro armer. Niets tegen mooie bloemen natuurlijk, maar als het een beetje over the top wordt, denk dan eventueel aan een streepje groen. Greenery is een blijvertje en een goedkopere oplossing.
2) Accessoires: je moet uiteraard investeren in een goed paar schoenen maar de overige accessoires kan je gerust lenen. En wie wil er nu niet die mooie oorbellen van mama lenen? Something borrowed all the way!
3) De gastenlijst: #sorrynotsorry maar de héle voetbalploeg uitnodigen van manlief is echt niet nodig!
4) Burgerlijke trouw: is het mogelijk om op je trouwdag ook voor de wet te trouwen? Doen! Niets zo leuk als een tikkeltje overdressed het districtshuis binnen te wandelen. Bovendien bespaar je zo op een extra outfit en extra uitgaven voor een etentje of drink. Win win!
5) Be true to yourself: koop en bestel niet zomaar alles wat je tegenkomt op Pinterest. Vraag jezelf af of het je het echt wel mooi vindt. Is het een meerwaarde voor je trouwfeest en past het bij jullie? Straks sta je daar onder een trouwboog met roze veren maar vind je het er op de foto’s maar kitsch uitzien. Een gepersonaliseerd welkomstbord waar niemand naar kijkt? Don’t do it!
Bron: salino.be