Met prachtig weer buiten is binnen zitten niet altijd even leuk. Maar binnen zitten staat niet gelijk aan stilzitten. Zo heb je waarschijnlijk al enige home workouts uitgeprobeerd en wil je nu liever iets nieuws om handen. Daarom is het misschien tijd om werk te maken van je eigen kruidentuintje. Naast een leuke aanvulling op jouw interieur, breng je ook meteen het groen naar binnen.  

Het is nu hét ideale moment om jouw eigen kruidentuintje te maken, als je er nog geen had. En zelfs al woon je op een appartement, dan kan dit best! Misschien is het wel de ideale gelegenheid om jouw kooktalenten boven te halen en jouw verse kruiden in één of ander top-gerechtje te gebruiken. In ieder geval geven wij graag onze tips hoe je het voor elkaar krijgt.

1. Specifieke voorkeur

En dan hebben we het over de voorkeur van jouw plantjes en kruiden. Ook zij hebben een voorkeur wanneer het aankomt op licht, bodem, water, … of persoonlijk ‘ruimte’. Zo kan je kruiden als rozemarijn of tijm makkelijk in eenzelfde pot planten, ook omdat ze beiden een droger klimaat verkiezen (en dus minder water nodig hebben).

2. Niet zaaien

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om zelf je plantjes te zaaien, maar dan duurt het een tijdje voordat je de kruiden effectief kan gebruiken. Misschien is het daarom beter om te starten van een plantje in plaats van zelf te gaan zaaien.

3. Voldoende licht

Het spreekt voor zich dat voldoende licht één van de belangrijkste vereisten is om planten en kruiden binnen te laten groeien. Bovendien zorgt voldoende licht er niet alleen voor dat ze voldoende groeien, maar daarnaast ook voor meer smaak. Zeker 8 uur (natuurlijk)zonlicht is dan ook mooi meegenomen.

Plaats jouw planten en kruiden bijvoorbeeld op de vensterbank of in ieder geval op een plek waar ze van de zon kunnen genieten. Hebben ze toch te weinig zonlicht, dan kan je eventueel een groeilamp kopen. Of je kiest gewoon voor kruiden als munt, bieslook en kamille die minder zonlicht nodig hebben.

4. De juiste bodemgrond

Afhankelijk van het soort kruiden kan er ook verschil zitten in de bodemgrond. Zorg er dus zeker voor dat je jouw bodemgrond afstemt op de kruiden. Zo spring je met een (zelfgemaakte) potmix misschien wel het verste. Kies voor jouw potmix in geen geval voor gewone tuinaarde. Tuinaarde is te compact en wanneer je jouw planten water geeft zal dit alleen nog maar toenemen. Kies daarom beter voor gewone potgrond of kokospotgrond.

5. Water geven

Je planten en kruiden doen verdrinken in water is niet de bedoeling. Maar een routine opbouwen door bijvoorbeeld ‘s morgens en/of ‘s avonds jouw kruiden water te geven zal hen zeker ten goed komen. Hou hier opnieuw rekening met elk plantje op zich. Zo moet koriander bijvoorbeeld niet elke dag water krijgen.

Auteur: Hanna Deweirdt / Foto’s: Getty Images