La Palma, of la Isla Bonita, zoals het groenste wandeleiland van de Canarische Eilanden wel vaker wordt genoemd, kent geen massatoerisme. Je vindt er wel een schitterende natuurpracht waar je tijdens lange wandelingen in kunt verdwalen, een magische sterrenhemel om bij weg te dromen, heerlijke wijnen en koloniale stadjes. Daarenboven kan je op zoek gaan naar de Vlaamse roots of de inspiratiebronnen van Manolo Blahnik.

1. Een veelzijdige en indrukwekkende natuur

La Palma is het groenste Canarische eiland en het ganse eiland is een erkend biosfeerreservaat, wat genoeg zegt over zijn biodiversiteit. Met het groene regenwoud in het noorden, rustgevende dennenbossen in het centrale gedeelte en een ongelooflijk vulkanisch landschap in het zuiden, is dit eiland een ongerepte ontdekking.

2. 1.500 kilometer aan wandelpaden

La Palma is het eiland bij uitstek voor actieve reizigers die houden van spectaculaire natuur. Over het hele eiland loopt een uitgebreid netwerk van zo’n 1.500 kilometer aan wandelpaden. Oorspronkelijk werden deze paden gebruikt door de inwoners en hun ezels. De routes worden allemaal duidelijk aangegeven en voeren naar iedere uithoek van het eiland. Waan jezelf een ontdekkingsreiziger en aanschouw verborgen plekjes die niet bereikbaar zijn met de wagen of trek doorheen het vulkaanlandschap van La Palma.

3. Het eiland van de schoenenkoning

De wereldbekende schoenenontwerper Manolo Blahnik werd op La Palma geboren en had er een zorgeloze jeugd. Zijn grootste inspiratie was zijn Palmero moeder en de indrukwekkende natuur en steile vulkanen. Er is een kunstschool op het eiland naar hem genoemd.

4. Geen massatoerisme en een gastvrije bevolking

Het massatoerisme is tot op vandaag nog niet doorgedrongen op dit eiland. Je vindt er geen reusachtige All-Inclusive resorts, wel kleine en gezellige hotels en casas rurales. De mensen op La Palma, de Palmeros, zijn erg vriendelijk en hulpvaardig. Ze houden van de rust, hechten veel waarde aan gemoedelijkheid en gezelligheid en zullen je zeker met open armen ontvangen.

5. Uniek vulkanisch gebied

De Canarische eilanden ontstonden allemaal door vulkanische activiteit. Op La Palma zijn de aanwezige vulkanen echter nog het actiefste. De Tenequia vulkaan barste voor het laatst uit in 1971. Die uitbarsting zorgde voor een uniek en bijna buitenaards vulkaanlandschap. La Palma heeft bovendien een van de grootste vulkaankraters ter wereld: de krater nabij de Caldera de Taburiente is zo’n 28 bij 10 kilometer groot en 1.500 meter diep. Een bezoek aan het nationale park rond deze krater behoort dan ook tot de hoogtepunten van een reis naar dit eiland.

6. Magische zwarte zandstranden

Op La Palma vind je enkel zwarte zandstranden, vaak met een erg fijne korrel. De ideale locatie voor spectaculaire Instagram-waardige foto’s. Vooral de zonnige stranden aan de westkust staan hoog aangeschreven bij zonnekloppers.

7. Rijke gastronomie

La Palma dankt haar rijke gastronomie onder andere aan de immigratie van kolonisten op het eiland. De keuken vond ook inspiratie in het verbouwen van rietsuiker en wijn, die in het begin van de 16de eeuw geëxporteerd werden naar de Vlaamse haven en Portugal. Tegelijkertijd werden op La Palma de eerste wijnranken gepland. De wijn van La Isla Bonita werd op vele edele tafels binnen Europa genuttigd en werd zelfs vermeld in literatuurklassiekers van onder andere William Shakespeare, Walter Scott en Lord Byron.

8. Het Vlaamse Canarische eiland

Heel wat bewoners van La Palma stammen af van Vlamingen die hier in de 16de eeuw een handelskolonie stichtten. Zo kan je Palmeros tegenkomen met namen als Vandewalle of Van Daele. Je vindt de Vlaamse oorsprong ook terug in de straatnamen. Er zijn ook vele Vlaamse religieuze beeldhouwwerken en schilderijen op het eiland.

Over La Palma: La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de 7 Canarische eilanden. Het is een unieke vakantiebestemming door zijn veelzijdige en adembenemende natuur en het ongerepte vulkaanlandschap. Het eiland is een paradijs voor wandelaars en avonturiers die er graag op uit trekken. Ook voor reizigers die op zoek zijn naar rust, is het eiland een echte aanrader: massatoerisme is er nog niet doorgedrongen.

Meer info: www.visitlapalma.es