Lachen op de trein?

326

Klinkt als een mission impossible, zeker met de vertragingen, overvolle wagons en stakingen waar we voortdurend mee geconfronteerd worden. En toch, in Nederland hebben ze het anders aangepakt. Ze hebben een filmpje gemaakt met dingen die je onderweg gelukkig (kunnen) maken. Kwestie van misschien eens op een andere manier naar de dingen te leren kijken?

Ben je een pendelaar, dan is het geen slecht idee om eens te focussen op die dingen die je bij je volgende treinreis wel blij (kunnen) maken.

– Hoe koud het buiten ook is, op de trein is het meestal warm.

– Je beker koffie, lekker heet. En ok, hij smaakt misschien niet zoals thuis, maar wakker word je er wel van.

– De zonsopgang. Al gemerkt dat je vanop de trein de mooiste zonsopgangen kan spotten?

– De conducteur die goeiemorgen zegt, of het meisje tegenover jou dat vriendelijk lacht en je haar balpen aanbiedt net als jij de jouwe weer niet kan vinden. Kleine gebaren die je dag echt goed kunnen maken.

– Voor je aan de rush van de dag begint nog heel even tijd om niets te doen, de krant te lezen, muziek te beluisteren of wat slaap in te halen. Je kan niet weg en moet niet weg. Nog even pauze dus.

– Als je geluk hebt, heeft de reiziger die voor je op je plek zat, ook nog eens haar magazine achtergelaten. Gratis leesvoer!

– Overstappen en je aansluiting nét halen. Oef.

Zelfs als de treinstakingen ons rond de oren vliegen, schuilt geluk dus in een klein hoekje. De kleinste dagelijkse dingen maken ons het gelukkigst. En zelfs op een banale treinreis kan je dat klein geluk soms bijna aanraken. Geen slecht idee dus om hier morgenochtend, als je weer op een ijskoud perron op je trein staat te wachten, even over na te denken.