Op survival met Land Rover en Bartel Van Riet

676

24 APRIL 2014 | 4×4-koning Land Rover viert dit jaar de 25ste verjaardag van bestseller Discovery. Om die kwarteeuw in stijl te vieren, ruilde ik twee dagen lang mijn hakken voor rubber en trok ik op survival met drie Discovery’s en één Bartel Van Riet.

Als rasechte Land Rover beschikt de Discovery over uitzonderlijke terreincapaciteiten, zo belooft de perstekst. Toch zou hij ook in een stedelijke context helemaal thuis zijn. Het bewijs wordt geleverd wanneer ons gezelschap twee aan twee co-ouderschap krijgt over één van de drie frisgewassen Discovery’s die op het Brusselse Paleizenplein staan te blinken. Omdat mijn partner en ik geen van beiden ervaring hebben met een automatische versnellingsbak, krijgt Bartel Van Riet de eer om ons in colonne door de Brusselse spits te loodsen. Dat doet hij met gemak, want ’s lands bekendste outdoor-specialist is namelijk ook een fervent Land Rover-rijder.

(Te) driest
Enkele tientallen kilometers later is het aan mij. Dat is even slikken want ik zal eerlijk met u zijn; sinds lang voor ik in het bezit kwam van het roze papiertje dat rijbewijs heet, ben ik geen automens. Ik begreep ze dan ook niet, die bestuurders die met hun trofee-car over de derde rijstrook zoeven. Met nadruk op ‘begreep’, bewust in de verleden tijd dus. Want wanneer ik het stuur van Bartel overneem, groei ik, toch al niet zo klein, meteen een paar centimeter. Zo’n beest onder je billen doet namelijk iets met je zelfvertrouwen en, in mijn geval, ook met je rechtervoet.

Koningin van de modderspatten
Achter het stuur van ‘mijn’ Discovery ben ik koningin. Koningin van de modderspatten, zo blijkt, wanneer ik onder fervente aanmoediging van Bartel plankgas geen enkele plas mis. Na luttele seconden bewijzen de automatische ruitenwissers hun nut en rijd ik van puur plezier offroadgewijs van de veldweg af. Koningin van de paardenkracht ben ik duidelijk nog niet, maar oefening baart kunst en al snel heb ik het minder-gas-is-meer-principe onder de knie.

Warme handjes
Op alles voorbereid, heeft gastheer Bartel zijn collega’s van de Tree Musketiers vooruitgestuurd om tussen de tractorsporen een picknick in Franse stijl te dirigeren. De lunch in de maartse openlucht koelt mijn driestheid zonder blazen en terug in de wagen gaat de zetelverwarming aan. Mijn Discovery-partner ontdekt (no pun intended) zowaar stuurverwarming en vertrekt met warme handjes richting Frankrijk. Onze bestemming? Het Domaine du Marquenterre in de Franse Somme-baai.

De vuilste van de drie
Na een korte vergelijking bij aankomst blijkt onze Discovery tot mijn genoegen veruit de vuilste van de drie te zijn. Op het offroad rijden, volgt nu het offroad koken en terwijl Bartel en de andere Musketiers ons op enkele onontbeerlijke survivaltips vergasten, sprokkelen we hout voor het kampvuur.

Warme billen
Maar onze missie is natuurlijk om de 4×4-kwaliteiten van de Land Rover Discovery op het terrein te testen. Een deugddoende rust in ons tentenkamp-voor-één-nacht en twee zelfbereide, survivalproof maaltijden later is dat dan ook precies wat we gaan doen. Na een introductie van de Land Rover offroad-experten kunnen we pas echt uittesten wat de Discovery naast een luxueus design en warme billen nog meer te bieden heeft.

Natuurtalent
Bij de eerste tekenen van een hele steile helling zakt mijn moed me in de roze Doc Martens (bij gebrek aan andere platte schoenen). Maar ik zet door en al snel blijkt “even comfortabel tijdens de dagelijkse pendelritten als op ‘s werelds meest extreme terreinen” geen leeg verkooppraatje te zijn. Met behulp van ‘mijn’ instructeur en enkele bekroonde Land Rover-technologieën, zoals terrain response (aan het terrein aanpasbare snufjes) en hill descent control (afdaalhulp voor hellingen), overwin ik mijn eerste, moeizame zandduinen. Mijn verbazing is groot wanneer ik daar na wat oefenen zelfs helemaal niet zo slecht in blijk te zijn. Woorden als ‘natuurtalent’ vallen en ik ben in mijn nopjes.

Sponsor gezocht
Ook de rit naar huis op de autostrade verloopt soepel en wanneer ik afscheid neem van de Discovery, ben ik enkel nog op zoek naar een sponsor. Want dat dit mijn droomauto is, staat als een paal boven – modderig – water!

De rit in beeld!

LR 063 (Small) LR 067 (Small) LR 001 (Small) LR 002 (Small) LR 003 (Small) LR 004 (Small) LR 005 (Small) LR 006 (Small) LR 007 (Small) LR 008 (Small) LR 009 (Small) LR 010 (Small) LR 011 (Small) LR 012 (Small) LR 017 (Small) LR 018 (Small) LR 019 (Small) LR 023 (Small) LR 024 (Small) LR 025 (Small) LR 026 (Small) LR 027 (Small) LR 028 (Small) LR 029 (Small) LR 030 (Small) LR 031 (Small) LR 032 (Small) LR 033 (Small) LR 034 (Small) LR 035 (Small) LR 036 (Small) LR 037 (Small) LR 038 (Small) LR 039 (Small) LR 040 (Small) LR 041 (Small) LR 042 (Small) LR 043 (Small) LR 044 (Small) LR 045 (Small) LR 046 (Small) LR 047 (Small) LR 048 (Small) LR 049 (Small) LR 050 (Small) LR 051 (Small) LR 052 (Small) LR 053 (Small) LR 054 (Small) LR 055 (Small) LR 056 (Small) LR 057 (Small) LR 058 (Small) LR 059 (Small) LR 060 (Small) LR 061 (Small) LR 062 (Small)
Voor meer informatie over Land Rover en de Tree Musketiers kijk je op www.landrover.com en www.detreemusketiers.be.

INE D’HOE