Lig je ‘s morgens echt liever nog wat langer te snoezen in bed in plaats van een rondje te gaan joggen of een vroege yogasessie in te lassen? Geen nood: stel gerust je workout uit tot ‘s avonds, en wel om volgende 3 redenen.

Jaloers zijn we, op de vroege sporters die zich bij zonsopgang al in het zweet werken (en daarvan als bewijs een foto op Instagram posten). Maar is het eigenlijk echt zo ideaal om ‘s morgens vroeg te sporten? Kunnen we niet beter ‘s avonds de fitness onveilig maken of aan  zumba doen? De site self zocht het uit, en kwam met volgende 3 beweringen op de proppen.

1. ‘s Avonds werk je harder

Onderzoek heeft aangetoond dat we ‘s avonds niet alleen langer sporten, maar ook harder en intenser, tot zo’n 20 procent. Een nieuwe studie van de Britse Universiteit van Birmingham rekende uit dat we zo’n 11 uur na het ontwaken lichamelijk sterker zijn, en dat we dus een sportsessie langer kunnen volhouden. En logisch: wie meer en beter sport, zal vlugger resultaat zien.

Warm up before jogging

2. Je spieren zullen zich vlugger en beter ontwikkelen

Je spierkracht piekt in de namiddag en ‘s avonds, en met een beetje hulp van je hormonen kun je dat effect nog versterken. ‘s Morgens heb je een hoger niveau van cortisol, en dat kan de spiergroei vertragen. ‘s Avonds heb je dan weer een verhoogd testosteronniveau, en dat stimuleert de spiergroei net.

Fit woman stretching her leg

3. Je zal dieper en beter slapen

Dacht je dat late workouts je slaap verstoren? Niet als je voldoende tijd laat tussen je workout en het moment dat je gaat slapen. Zwitserse onderzoekers merkten dat mensen die gingen slapen nadat ze zich 90 minuten geleden ferm in het zweet hadden gewerkt, makkelijker en beter de slaap vonden. En bijkomend: ze genoten ook van een diepere en meer herstellende nachtrust.

Dat een goede nachtrust essentieel is voor je spieren om zich te herstellen en te ontwikkelen, weten we ondertussen allemaal. Doén!

Fitness woman looking at her smart watch

Hier kun je meer lezen over de beste tijdstippen om te sporten.