De journalist van de toekomst: Laurie

363

29 MAART 2014 | Hoera! Steps bestaat 20 jaar en daarom maakten wij een uniek verjaardagsnummer. In die speciale editie staan 20 interviews geschreven door twintig 20-jarige studenten journalistiek. Maar dat is niet alles! Met een crossmediale toekomst voor ons, posten wij hier op onze website ook 20 interviews van het jonge geweld zelf. Maak kennis met twintiger Laurie Bailliu.

DSC_3088

1. We beginnen met de openingsvraag die jullie ook moesten stellen. Waar was jij 20 jaar geleden?
In de buik van mijn mama. Op 22 juni werd ik geboren.

2. Wat is jouw vroegste herinnering?
Ik heb al zoveel herinneringen, dat ik geen flauw idee heb wat mijn vroegste herinnering is. Dat moet waarschijnlijk iets met poppen of beren zijn.

3. Kan je jouw jeugdjaren in één woord samenvatten?
Ontdekkingstocht.

4. Wat vond je de leukste leeftijd tot nu toe?
Geen enkele leeftijd vind ik tot nu toe een hoogvlieger. Ik hoop dat het alleen maar beter kan worden. Deze leeftijd, 20 jaar, is misschien wel één van de leukste omdat het al een jaar van uitdagingen, stress, liefde, spanning, vriendschap, avontuur,… is geweest. Wanneer ik op mijn 21ste kan terugblikken op een jaar als dit, dan is dat fantastisch! Nu ik erover nadenk, moet 5 jaar ook wel leuk geweest zijn. Eten, spelen en slapen. Geen zorgen, geen stress, geen slaaptekort. Dat moet een prachtige tijd geweest zijn.

5. Je studeert journalistiek. Waarom heb je die richting gekozen?
Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de mensen op televisie en de reportages in kranten of magazines. Vroeg in het middelbaar wist ik al dat ik journalistiek wilde volgen en dat is nooit veranderd. Ik was geïnteresseerd in de actualiteit, ik schreef graag teksten. Ik wilde één van die mensen op televisie zijn of de persoon die artikelen schreef voor de krant en dat ben ik nu volop aan het leren.

6. Heb je idolen in de media?
Idolen heb ik niet echt. Ik heb meer programma’s of artikelen die ik goed vind.

7. Voor je deze opdracht kreeg, kende je Steps?
Ik kende Steps ja. Sommige mensen kennen het niet bij naam, dat was in mijn geval ook zo, maar weten wel waarover je het hebt als je verwijst naar ‘het gratis magazine dat in de supermarkt ligt’.

8. Wie heb jij geïnterviewd en waarom vond je die persoon de moeite waard?
Charlotte De Bruyne, de actrice uit Flying Home. Die Vlaamse film komt uit op 2 april, ons interview had dus de ideale timing.

9. Hoe is het interview verlopen?
Fantastisch! Ik wist niet hoe ze er precies uitzag en ik had schrik dat ik haar niet zou herkennen. Dat zou heel beschamend geweest zijn. Toen een kwartier voorbijging en er nog altijd geen Charlotte was, begonnen de zenuwen toch wel een beetje toe te slaan. Al een geluk dat ze enkele minuten later arriveerde met de fiets, want ik wist helemaal niet hoe ik dat ooit had moeten uitleggen! Het is een heel vlotte en sympathieke jongedame. Ze zegt eerlijk hoe zij de zaken ziet. Ze is, volgens mij, een groot talent die veel te bieden heeft.

10. Ben je trots op het resultaat?
Natuurlijk! Het artikel wordt iets om in te kaderen!

11. Zou je ooit voor Steps willen werken?
Ja, waarom niet?

12. Een klein journalistiek dilemma: print of digitaal?
Hier heb ik eigenlijk nog niet echt bij stilgestaan. Er wordt al jaren gezegd dat het einde van print in zicht is, maar dat einde blijft blijkbaar maar duren. Wie zegt dat digitaal zoveel beter is? Je moet er toch ook voor betalen? Ik zou, denk ik, kiezen voor print, omdat mensen veel vlugger geneigd zijn om een magazine of een krant te kopen. Mensen zien zich inschrijven voor een website die betalend is vlug als verloren geld. Ik wil iets schrijven dat mensen willen lezen of dat mensen iets bijbrengt. Ik denk dat ik dat vlugger kan bereiken met print. Als mijn stukken afgesloten worden door een betaalmuur op internet, dan bereik ik mijn doel niet. Een magazine in de supermarkt gaan mensen eens doorbladeren omdat ze nieuwsgierig zijn en vaak zullen ze het dan ook meenemen naar huis.

13. Waar droom je van?
Dat de mensen waar ik van houd én mezelf, gezond en gelukkig mogen blijven of worden. Mijn diploma behalen zonder scheuren. De juiste keuzes maken in het leven en mijn plaats vinden in de wereld. En ik droom ook van trouwen. En een huis met een tuin.

14. Ben je gelukkig?
Wat is gelukkig zijn? Nu op dit moment ben ik gelukkig.

15. Is er iets wat je haat?
Leugenaars en bedriegers. En spinnen.

16. Wat is jouw lievelingseten?
Karbonaden, met frietjes en appelmoes. Uit mama’s keuken!

17. Hoe oud wil je worden?
Ik wil leven tot ik denk dat het genoeg is geweest. Het maakt me soms angstig dat ik het niet zelf in handen heb en dat ik zelf niet kan beslissen wanneer het genoeg is geweest. Dat moet ik misschien nog proberen te regelen. (lacht)

18. Waar zou je graag wonen?
In een huis met een tuin waar ik me thuis voel. Waar maakt me niet echt uit, zolang mijn vriend en ik er gelukkig zijn.

19. Welke vraag hadden we jou nog moeten stellen?
Wat is je favoriete bezighouding?

20. Tot slot, wat doe jij in 2034?
Dan ben ik 40! Ik zou dan toch wel al getrouwd willen zijn. En als dat nog niet het geval zou zijn, dan zal ik daar waarschijnlijk niet blij mee zijn. Misschien zal ik dan ook kinderen hebben. Ik hoop dat ik dan mijn weg heb gevonden binnen de journalistiek en dat ik trots mag zijn op wat ik al bereikt heb. En ik wil mijn huis met een tuin hebben!

De 20-jarigen zijn allemaal  student aan de Howest in Kortrijk. Wij danken hen en hun school dan ook meer dan 20 maal voor hun enthousiaste medewerking aan ons verjaardagsnummer.