Leen Dendievel is niet in één vakje te stoppen. De meesten kennen haar als Kaat in Thuis maar ze is ook actief in het theater en op het witte doek. Dit jaar bracht ze haar boek ‘Hard. Liefde sterft nooit’ uit, een uitloper van haar opleiding tot assistent-psycholoog. Geen uitdaging is de sympathieke Antwerpse met West-Vlaamse roots te veel en ze doet alles met evenveel passie.

Leen, je speelt een transgender in Thuis op Eén en je schreef een boek over de impact van liefdesverdriet. Vanwaar die interesse om voor taboedoorbrekende onderwerpen te kiezen?

Ik ben heel breeddenkend en heel erg geïnteresseerd in mensen. Niets menselijks is me vreemd. Ik heb dan ook niet getwijfeld om de rol van transgender op me te nemen. Er zijn zoveel mensen die ongelukkig rondlopen omdat ze in een verkeerd lichaam geboren zijn en dat is best jammer. Als er iets aan gedaan kan worden, dan moet dat zeker kunnen.

Kreeg je te maken met negatieve reacties op je rol als Kaat?

Dat viel best goed mee. Weet je, welk karakter je ook speelt, je krijgt steeds af te rekenen met kritiek. Ik probeer mij gewoon zo goed mogelijk voor te bereiden op mijn rol en ze zo realistisch mogelijk te spelen.

Jouw personage in Thuis was dus vroeger een man. Stel: je bent voor één dag een echte man, wat zou je dan zeker willen doen?

Eens tegen een boom plassen en seks hebben natuurlijk. (lacht) Ik zou dan ook graag eens met maten op café gaan om te weten waarover mannen onder elkaar écht praten.

“Ik ben absoluut geen keukenprinses”

Kaat is een echte keukenprinses; vooral haar wafels zijn goddelijk. Ooit overwogen om een kookboek uit te brengen?

(lacht smakelijk) Neen hoor, een kookboek moet je van mij echt niet verwachten. Ik ben helemaal geen keukenprinses.

Zijn er andere onderwerpen waarin je je zou willen verdiepen?

Niet meteen. Mijn boek ‘Hard. Liefde sterft nooit’ is eigenlijk voortgevloeid uit mijn avondopleiding assistent-psychologie. Als nuchtere West-Vlaamse wilde ik graag een plan B achter de hand hebben. Voor mijn eindwerk heb ik onderzoek gedaan naar liefdesverdriet. Iedereen krijgt ermee te maken en toch wordt het helaas nog te vaak van de tafel geveegd. Jurylid en relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe overtuigde me om mijn eindwerk te herwerken tot een boek omdat er nog altijd een grote nood aan erkenning is van liefdesverdriet.

Wat is jouw favoriete soap?

Home and Away. Ik kijk al vanaf mijn zes jaar hoewel ik toen nog geen Engels kende. Ik ga niet slapen voor ik mijn halfuurtje Home and Away gehad heb. Voor mij is dit pure ontspanning.

Je doet zowel theater-, tv- als filmwerk: wat doe je het liefst?

De combinatie van dit alles. Ik sta overdag graag op de set en ’s avonds in het theater. Ik speel gewoon echt heel graag. In het theater speel ik vooral komische rollen. Door mijn personage zo realistisch mogelijk neer te zetten, krijg je het publiek aan het lachen. Of we zelf soms in de lach schieten? We repeteren zo vaak dat het wel meevalt.

Op je cv op je website lezen we dat je ook een lerarenopleiding gevolgd hebt. Ooit plannen om voor de klas te staan?

Dit kadert ook in mijn plan B namelijk lesgeven in het avondonderwijs in de opleiding assistent-psychologie.

Wie is jouw held van 2016?

Eline De Munck. Ze is sterk ondernemingsgezind en creatief.

Door Isabel Deraedt