Lekker én snel koken #boostyourpositivity

232

Vorige week voltooide Steps al de eerste bloguitdaging van het project #boostyourpositivity. Deze week staat er een nieuwe uitdaging voor ons klaar en dit keer in het thema Energy en Self. Wat kan je nog zoal doen om je positiviteit te boosten? Eens goed, lekker eten natuurlijk! Hier vind je twee recepten van maaltijden die ik soms ‘creëer’.

Ik was altijd al een knoeier in de keuken. Zo was ik er nog nooit in geslaagd een fatsoenlijke chocolademousse te fabriceren. Maar met vallen en opstaan (of moet ik zeggen: overkoken en laten aanbranden?)  heb ik  toch manieren gevonden om iets deftigs voor mezelf te kokkerellen. ‘Iets deftigs’ betekent voor mij ook iets uit blik of uit een bokaal dat dan opgewarmd wordt. Zo heb ik ontdekt dat spruitjes uit blik nog helemaal zo slecht niet zijn. Ja, het is zelfs te vreten! Maar wees gerust: mijn twee succesrecepten bevatten geen spruitjes in blik…

 

Sushi voor beginners

 

Koken op Erasmusstudie
Toen ik als Erasmusstudent een jaar in het Franse Tours verbleef, kookte ik vooral als volgt: stukje vlees in de pan, krielaardappeltjes die ik gewoon bij het vlees in de pan moest doen wat groenten uit blik en klaar! Ook pasta was erg geliefd.

Maar in Tours leerde ik ook heel wat internationale gerechten kennen. Naast de Franse keuken maakte ik bijvoorbeeld ook kennis met sushi, met dank aan mijn Aziatische vrienden die er gek op waren. En ik ook ondertussen…

Normaal vind ik rijst nochtans niet erg lekker. Maar die sushirijst is gewoon overheerlijk! Het is het ideale evenwicht tussen zoet, zuur, bitter, zout en umami als je die smaak nog kent tenminste. Twee weken na mijn thuiskomst prepareerde ik voor de eerste keer sushi met het sushi starterspakket van Saitaku, de ideale guideline om sushi te maken.

Het sushi starterspakket!?
Jawel, het beste wat je kan doen is zoals ik het sushi starterspakket van Saitaku kopen. Daarin zit alles om voor 2 à 3 personen sushi te maken. Of zeg toch maar 3 personen. De ingrediënten die je niet gebruikt stop je terug in de doos en dan kan je gerust nog een andere keer sushi maken.
– 2 zakjes sushirijst
– 2 zakjes rijstazijn
– 4 noribladeren
– 2 zakjes sojasaus
– 2 paar chopsticks
– Een bamboematje (best in plastic stoppen zodat het matje zelf proper blijft)

 

 

En dit is hoe je de ‘Snelle sushi à la Sara’ maakt: 

Homemadesushi

Ingrediënten
– 1 zakje sushirijst (zeker geen andere rijst want de rijst moet aan elkaar plakken)
– 1 zakje rijstazijn
– sojasaus, wasabi en gember gebruiken naar eigen smaak
– 1 noriblad (zeewierblad)
Volgende ingrediënten zitten niet in de sushikit maar heb ik vaak in huis.
– 1 bokaal asperges
– 1 blikje tonijn
– 1 wortel (hangt ervan af wat je in huis hebt)
– een koffielepel mayonaise

Je begint met de zakjes met rijst te koken en je kookt deze precies 20 minuten in licht gezouten water. Haal dan de rijst uit de zakjes en meng die warme rijst voorzichtig met de rijstazijn. Zet het mengsel dan apart om af te laten koelen, bijvoorbeeld in een vergiet met kleine gaatjes. Zorg ervoor dat de rijst zacht is anders ga je harde sushi eten. Niet zo lekker!

Dan begin je met de vulling. Je snijdt alle groenten in lange repen. Asperges zijn heel handig, die hoef je eigenlijk niet meer te snijden behalve als het grote kleppers zijn. De wortel snij je ook in lange stukken, bijvoorbeeld ongeveer zo lang als het noriblad. De sushi zelf rollen is eigenlijk niet zo moeilijk. Leg het noriblad op het bamboematje en verdeel ongeveer ¼ (of 1/5) rijst op het blad. Bovenaan en onderaan moet er minstens 1,5 cm ruimte zijn om de rol te sluiten. Maak dan in het midden een geul waar je de ingrediënten in legt. Je legt 2 of 3 asperges in de geul. Daarna de gesneden stukken wortel /komkommer en dan de reepjes zalm of de tonijn. Zorg ervoor dat het allemaal niet te dik is want de sushirol moet zich nog kunnen sluiten. Voeg een koffielepeltje mayonaise toe aan de ingrediënten voor de smaak.

Om de sushi dan echt te rollen, kijk je best naar onderstaande video.

En wat wat hebben we vandaag geleerd?
Het geheim om jezelf te onderscheiden van een amateur sushimaker is de sushirol vierkant maken (met gebogen hoeken).
Al je de sushirol bijna gaat sluiten, leg dan een klein beetje water op het einde van de rol om deze goed te kunnen sluiten. En maak de stukjes niet te groot! Het is de bedoeling dat je een maki, dat is de soort die ik maak, in één keer verorbert.

Dan moet je de sushirollen snijden. Maak de stukken niet te dik en te lang. Het beste is een diameter van 2 cm en een lengte van 1,5 cm. Dan is het tijd om op te dienen. Sushi wordt geserveerd met zoute of zoete sojasaus, wasabi en gember. Meestal wordt een stukje sushi even in de sojasaus gedoopt. Vaak voegen mensen wasabi toe aan de sojasaus om een pittigere smaak te krijgen. Na iedere hap zou je normaal een stukje gember moeten eten om de smaak van het stukje dat je hebt gedegusteerd te neutraliseren. Maar we praten hier over een snelle hap dus dat kan je eventueel overslaan.

 

Snelle pizza voor bij tv

Sushi, het is dus iets dat ik de laatste tijd graag klaarmaak. Maar, onlangs ben ik ook op een het idee gestoten om snel pizza te maken. Pizza maak je normaal inderdaad met bladerdeeg maar dat is iets dat ik in elk geval maar zelden in huis heb. En dan moet nog eens lang in de oven. Lastig zeg. Een oplossing zou dan een diepvriespizza kunnen zijn maar geef toe dat de smaken niet om om over naar huis te schrijven zijn. Je kan evengoed een ‘in-pizzakleuren-geschilderde’ kartonnen doos opeten. Daarom mevrouw en mijnheer, ik presenteer: de pizza voor de tv!

 

Ingrediënten
– Een langwerpige snee brood (anders twee langwerpige sneden en dan leg je de vulling er gewoon tussen)
– Een miniblikje tomatenpuree
– Emmentalkaas of eender welke andere kaas die je in huis hebt
Vanaf hier eigenlijk alle ingrediënten die je op een pizza zou gooien
– Champignons, groene olijven, tapenade, pesto, salami, ham, tomaatjes, ansjovis,…

En zo maak je het:

Dit is eigenlijk supersnel en erg eenvoudig. Eerst bak je de snee brood een beetje aan in een broodrooster of roosteroventje. Zorg dat de snee goudbruin hebt gebakken zodat er niet veel vocht meer in zit. Eenmaal geroosterd haal je het eruit en leg je het met de minst bruine kant naar boven. Daarop smeer je de tomatenpuree, strooi je de kaas, leg je de champignons. Alles wat je maar wil. Als je een liefhebber bent van dergelijke ingrediënten om mee te koken dan is het natuurlijk wel makkelijker om deze ingrediënten in huis te hebben. Maar in ieder geval met een snee brood, tomatenpuree en kaas kom je al heel ver.

Dan stop je de minipizza voor een 6-tal minuten opnieuw in de oven en klaar. Klaar voor een heerlijke televisieavond? Leg je in de zetel en leg op het tafeltje een heerlijke minipizza. Veel beter dan alweer een zak chips of een saaie appel…