Het is lente! Dat betekent dat we dra volop kunnen genieten van onze tuin. Maar eerst is er nog wat werk aan de winkel. Treuzel niet langer en begin vandaag nog aan de grote lenteschoonmaak. En wel in die volgorde! Dan maak je niet terug vuil wat je al opgepoetst hebt.

Borders wieden

Een lentezonnetje priemt af en toe tussen de wolken en de temperaturen stijgen graadje voor graadje. De nachtvorst is aan een ‘zomerslaap’ begonnen, die zien we pas terug half oktober.

Het eerste kruid steekt de kop op. Als we nu wieden, dan krijgt onkruid geen kans om verder uit te zaaien. Je groene oase blijft zo goed als onkruidvrij. Als je daarna en passant de opkomende sprietjes direct uit de aarde trekt, dan is wieden voortaan niet meer nodig.

Planten en struiken

Er zijn struiken zoals lavendel die nog een snoeibeurt nodig hebben. Zo krijgen ze meer ademruimte om rapper te kunnen groeien. Er worden algauw frisse scheutjes gevormd. Binnen een paar maanden zijn de struiken weer in topvorm.

Voedingsstoffen voor een weelderige groei

Hark de bodem zodat het water dieper kan doordringen en de voedingsstoffen de wortels sneller bereiken.

Zure grond heeft kalk nodig, maar controleer eerst of je planten daar behoefte aan hebben. Blauwe bessen bijvoorbeeld, verdragen geen kalk.

Twee weken later, als de witte bolletjes opgelost zijn, mag je bemesten. Kalk en mest strooien doe je altijd voor het gaat regenen. Check de weersvoorspelling en de buienradar, dan ben je zeker dat je zelf geen nat pak krijgt als je de klus klaart.

De vensterbanken spic en span

Zwarte zeep is een milieuvriendelijk alternatief voor bleekmiddel. Los een soeplepel van dit glibberige goedje op in een emmer warm water en schuur hiermee je vensterbanken en dorpels. Alle groene aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Ramen en deuren

In de volgende stap zijn de ramen en de buitendeuren aan de beurt. Er bestaan reinigers voor kunststof en aluminium, maar een scheutje afwasmiddel en azijn in je water volstaan ruimschoots. En je kunt ze eventueel een extra beschermlaagje geven met een speciale wax. Zo heeft de zon minder invloed op de kleur en blijven ze langer mooi. Verwijder voor je start eerst alle spinnenwebben en ander vuil met een handborstel, dan hangt je spons niet direct vol vieze draden en kadavers van ongedierte.

Hordeur en horren controleren

Wil je af en toe de kamer verluchten dan is een hor(deur) de beste manier om insecten buiten te houden. Voor je ze terugplaatst controleer je ze best op scheurtjes en gaatjes. Vervang versleten gaas als je deze zomer zonder gezoem rond je oren wil slapen.

Een terras voor blote voetjes

Veel terrastegels zien groen na de winter. Vooral in de voegen zit veel viezigheid. Keramische tegels kun je best met gewoon water schrobben om de beschermlaag die erop ligt niet te verwijderen. Andere kun je met de hogedrukreiniger te lijf gaan, als de voegen nog stevig zijn tenminste. Geen hogedrukreiniger? Laat je spierballen hun werk doen en schuur ze met de hand, zo hou je er nog een work-out aan over. Check!

Het meubilair

Nu alles proper is kun je de tuinmeubelen aanpakken. Teak en ander onbehandeld hout kan je met een sopje van warm water en zwarte zeep te lijf gaan. Gebruik een spons in plaats van een harde schuurborstel om de houtnerven niet te beschadigen. Na de eerste ronde sproei je het vuil weg met de tuinslang of met de gieter. Dan herhaal je de poetsbeurt zonder naspoelen want de zwarte zeep voedt het hout.

Kunststof en aluminium was je gewoon af met een zeepsopje. Je kunt je plastieken meubels insmeren en opblinken met hetzelfde product als dat van je raamkozijnen.

De kussens

Zijn je kussens nog proper? Bij voorkeur heb je ze voor de winter netjes opgeborgen, maar als je dit niet gedaan hebt, dan is het nu het moment om in actie te schieten. Allweatherkussens kun je met water en een ruwe spons weer proper maken. Stoffen exemplaren mogen meestal in de wasmachine. Wil je een nieuwe look zonder jezelf op kosten te jagen, experimenteer dan met verschillende kleine accessoires.

Accessoires en frivole tierlantijntjes

Maak van je tuin ‘the place to be’. Tafelkleedjes, gezellige lampjes, een kleurrijke bluetoothluidspreker, een tuintapijt en sierkussens zijn echte eyecatchers. Zorg dat het kleurenpalet overeenstemt met de tint van je borders. Maak een moodboard om ideeën te sprokkelen en ga daarna op zoek naar nieuwe spulletjes. Wil je ’s avonds nog langer genieten, investeer dan in een vuurhaard of een vuurschaal. Zo creëer je een extra open leefruimte waar je de komende maanden ten volle van kunt genieten.

Zo, je bent weer helemaal klaar voor de volgende staycation!

(foto getty)