Liegen gaat makkelijker via sms

94

7 APRIL 2014 | Uit een studie blijkt dat veel mensen langer wachten om te antwoorden op een sms omdat ze in de tussentijd een leugen aan het verzinnen zijn. Liegen blijkt namelijk veel makkelijker te zijn via sms dan in real life.

Een experiment dat is verschenen in het magazine ACM Transactions on Management Information Systems heeft enkele bijzondere ontdekkingen gedaan omtrent sms-verkeer. Voor het onderzoek moesten 100 deelnemers met mekaar online berichten sturen via een gespecialiseerd computerprogramma. De computer stelde 30 vragen aan elke deelnemer en er werd hen meegedeeld dat ze op de helft van die vragen een fout antwoord moesten geven. De onderzoekers vonden dat het typen van de leugens 10% langer duurde dan het schrijven van de eerlijke antwoorden. Ook waren de berichten korter en werd het verschillende keren aangepast voor het verstuurd werd.

Uiteraard kan het langer uitblijven van een antwoord ook wijzen op het feit dat de persoon van wie je een antwoord verwacht net zijn gsm niet bij heeft of eventjes in de kookpotten aan het roeren is. De meeste smartphones laten echter zien of iemand aan het typen is. Als je dus constant heen en weer sms’t en het volgende antwoord uitblijft terwijl je ziet dat de andere persoon iets aan het typen is, dan zou dat er op kunnen wijzen dat hij/zij een zorgvuldig samengestelde leugen aan het fabriceren is. Of dat die persoon wat moeite heeft met autocorrect, dat kan ook natuurlijk.

Renske De Maesschalck