De journalist van de toekomst: Lies

867

29 MAART 2014 | Hoera! Steps bestaat 20 jaar en daarom maakten wij een uniek verjaardagsnummer. In die speciale editie staan 20 interviews geschreven door twintig 20-jarige studenten journalistiek. Maar dat is niet alles! Met een crossmediale toekomst voor ons, posten wij hier op onze website ook 20 interviews van het jonge geweld zelf. Maak kennis met twintiger Lies Vandenberghe.

DSC_3251

1. We beginnen met de openingsvraag die jullie ook moesten stellen. Waar was jij 20 jaar geleden?
Toen was ik een kleutertje van drie jaar oud. Ik moet enorm gelukkig geweest zijn: geen zorgen, gsm-loos onbereikbaar kunnen zijn, geen verplichtingen,… “Een leven zonder zorgen, ambitie of spijt”, zoals de Fixkes zingen in het nummer Kvraagetaan. Ik herinner me ook nog dat ik al van kindsbeen af dierenarts wilde worden. Om die droom waar te kunnen maken, heb ik zelfs twee jaar Latijn gestudeerd. Na twee jaar was ik dat Latijn echter beu en heb ik die dierenartsdroom uit m’n hoofd gezet (lacht). Nu ben ik een journaliste met een groot hart voor dieren. Ook niet slecht, toch?

2. Wat is jouw vroegste herinnering?
Ik weet niet of ik het een herinnering kan noemen. Het is eerder een trauma. Ik herinner me nog goed dat ik in het derde kleuterklasje zat en dat iedereen mij aansprak over mijn papa. Mijn vader had toen een zwaar motorongeluk gehad en lag enkele weken in coma. Kinderen zijn hard voor elkaar, weet je. En ik herinner mij nog goed dat er een jongetje op de speelplaats vroeg: “Is ’t waar dat je papa doodgaat?”. Ik was toen nog piepjong, maar ik weet dat nog heel goed, tot in het detail. Ik heb toen heel hard gehuild. Tot op vandaag gaat alles goed met mijn vader, hoor. Hij is gezond en wel!

3. Kan je jouw jeugdjaren in één woord samenvatten?
In één woord: Puur.

4. Wat vond je de leukste leeftijd tot nu toe?
Ik ben nu 23 jaar. De wereld ligt aan mijn voeten, zeggen sommigen. Toch voel ik dat niet zo aan. Ik ben doorheen de jaren een echte twijfelaar geworden. Soms ben ik bang om verkeerde keuzes te maken. Niet dat ik ongelukkig ben, maar soms ben ik ook bang voor de toekomst. Ik zou dus graag terugkeren naar mijn zeventiende of achttiende. Het laatste jaar middelbaar, de tijd waarin ik meermaals per week op stap kon gaan met vriendinnen zonder te piekeren over wat ik morgen allemaal moet doen, de tijd waarin ik nog niet op mijn lijn moest letten,… Je begrijpt me wel, hé.

5. Je studeert journalistiek. Waarom heb je die richting gekozen?
Er is enorm veel variatie, je staat dicht bij het nieuws en je leert elke dag nieuwe dingen bij. Dat klinkt cliché, maar dat is mijn drive: zoveel mogelijk te weten komen. Dat zat al van kleins af aan in mij. Ik vuurde dagelijks honderd ‘waarom-vragen’ af naar mijn moeder. Het geeft ook een kick om als eerste het nieuws (heet van de naald) bij de mensen thuis te kunnen brengen.

6. Heb je idolen in de media?
Ik kijk vooral op naar personen die echt gepassioneerd zijn in wat ze doen. Dan zijn ze meestal ook heel goed in wat ze doen. Ik kijk bijvoorbeeld op naar iemand als Bart De Pauw, Elke Pattyn, Linda De Win, Kathy Pauwels, Karl Vannieuwkerke, Brigitte Balfoort, Nathalie Meskens, Veerle Baetens, Kobe Ilsen, Lieven Van Gils,… En dan heb ik het nog niet over de mensen achter de schermen, de productie, de programmamakers,… Ook voor hen heb ik oneindig veel respect.

7. Voor je deze opdracht kreeg, kende je Steps?
Natuurlijk kende ik Steps. Mode, reizen, eten, zijn allemaal dingen die ik heel leuk vind en die me ontspannen. In Steps lees je zelden ‘miserie’. Steps is een echt feelgoodmagazine!

8. Wie heb jij geïnterviewd en waarom vond je die persoon de moeite waard?
Ik heb groenman Bartel Van Riet geïnterviewd. Hij is enorm gepassioneerd in wat hij doet en dat merkte ik ook tijdens het interview. Bovendien is hij enorm down-to-earth, wat ik enorm apprecieer. Die eenvoud siert hem.

9. Hoe is het interview verlopen?
Zijn uitspraak ‘Reizen maakt je rijker’, heeft mij wel aan het denken gezet. Ik hoop echt nog veel te kunnen reizen – liefst met mensen van wie ik hou. Blijkbaar is samen reizen ook dé ultieme relatietest, volgens Bartel.

10. Ben je trots op het resultaat?
Eigenlijk wel. Hoewel het spijtig is dat we niet (nog) meer ruimte kregen. Bartel kon blijven vertellen over reizen en natuur… Ik moest Bartels antwoorden behoorlijk inkorten en soms ook wel parafraseren. Maar dat hoort bij het vak zeker?

11. Zou je ooit voor Steps willen werken?
Ik sluit niets uit, zeker niet als beginnend journalist. Toch is het mijn grote droom en passie om voor televisie te kunnen werken. Achter de schermen meewerken aan een (nieuws-)programma en daarna het resultaat zien; dat lijkt me fantastisch!

12. Een klein journalistiek dilemma: print of digitaal?
Ik lees nog dagelijks mijn gazet. Ook als ik op reis ben, ga ik er ’s morgens altijd één kopen. Mijn moeder zegt wel eens dat ik verslaafd ben aan de krant. Ik lees meestal verschillende kranten per dag. En als ik lees, moeten ze mij met rust laten. (lacht) Ik heb bewust nog steeds geen iPhone gekocht en ik kruip enkel voor mijn computerscherm als het nodig is voor mijn job. Ik ben dus zeker geen digitale lezer.

13. Waar droom je van?
Samenwonen met de man van mijn leven en dat dan alles in z’n plooi valt. Dat moet een enorme verademing zijn.

14. Ben je gelukkig?
Ik sta behoorlijk positief in het leven, dus ik geef mezelf een 8 op 10. Ik ben gezond, mijn familie en vrienden zijn gezond, ik heb niets te kort,… Ik zit momenteel in een fase tussen studies en een vaste job, en dat zorgt soms wel voor wat onzekerheid over de toekomst.

15. Is er iets wat je haat?
Ik ben geen rancuneus type. Ik probeer met zo weinig mogelijk haat en spijt door het leven te gaan. Ik probeer altijd uit fouten te leren. Ik haat jaloers gedrag. Jaloezie vind ik puur tijdverlies. Ik kan me ook enorm ergeren aan mensen die met een bekrompen visie door het leven gaan. Maar ‘haten’ is een groot woord.

16. Wat is jouw lievelingseten?
Mosselen met frieten, ongetwijfeld. Ik eet ook heel graag Thaïs. Al die verschillende smaken die exploderen in je mond, zalig vind ik dat! Romantisch gaan eten met z’n tweeën vind ik zwaar overdreven. Geef mij maar een goed gesprek aan de bar, met lekkere hapjes en een Duvel.

17. Hoe oud wil je worden?
Graag zo oud mogelijk! Mijn moemoe wordt dit jaar 79 en zij geniet echt van het leven: ze maakt uitstapjes, gaat op stap met vriendinnen, reist veel,… Ik droom ervan om ook op die manier oud te worden. Samen met een partner die mijn leven nog interessanter en voller maakt. Er zijn twee dingen waar ik schrik voor heb: een leven zonder passie en eenzaamheid.

18. Waar zou je graag wonen?
Ik heb altijd gezegd dat ik nooit zonder een tuin zou kunnen leven. Ik zou nooit in een klein rijhuisje in de stad of in een appartement kunnen wonen. Ik zou het liefst op de boerenbuiten wonen. De regio is mij ook om het even, zolang ik maar bij iemand woon van wie ik enorm veel hou en waar ik mij nooit bij verveel. Vroeger droomde ik wel eens van wonen in het buitenland, maar ik besef dat ik het hier heel goed heb in België.

19. Welke vraag hadden we jou nog moeten stellen?
Wil ik ooit kinderen? Door ouder te worden ben ik daaraan beginnen twijfelen en pieker ik mij daar soms suf over. Ik zeg zeker geen neen, want ik hou enorm veel van kinderen. En als je geen kinderen hebt, waarvoor lééf en werk je dan uiteindelijk? Toch is kinderen krijgen iets wat ik echt eng vind in het leven. Het is ook onomkeerbaar. Soms ben ik bang dat een kind mijn karakter zal veranderen. Dat ik een geobsedeerde moeder word die constant klaagt. (lacht) Ik wil die sprong ook alleen maar wagen met de liefde van mijn leven. Nu ja, zolang ik geen 40 ben, hoef ik er niet over te stressen, zeker? (knipoogt)

20. Tot slot, wat doe jij in 2034?
Op mijn 43ste hoop ik nog steeds gezond, gelukkig, vrolijk en levenslustig te zijn.

Deze twintigers zijn allemaal  student aan de Howest in Kortrijk. Wij danken hen en hun school dan ook meer dan 20 maal voor hun enthousiaste medewerking aan ons verjaardagsnummer.